A marokkói szőnyegek útja az Atlasz-hegység lábától Magyarországig – Körösényi Bori, a Berber Budapest alapítója mesélt

A kreatív, kézműves hobbik soha nem voltak még ennyire népszerűek, de a szőnyegkészítésről mégis kevés szó esik. Hála Körösényi Borinak, a Berber Budapest alapítójának egyre többen megismerhetik a különleges berber szőnyegeket.

Az Instagram görgetése közben a meseszép enteriőrök általában teljesen elvarázsolnak. Pontosan ez történt velem akkor is, amikor rátaláltam a Berber Budapest oldalára. Azonnal magukkal ragadtak az absztrakt minták és az élénk színek. De be kell vallanom, a lakberendezési trendek és a kézműves technikák nagy rajongójaként kicsit elszégyelltem magam, hogy a berber szőnyegekről korábban sosem hallottam. Szerencsére a Berber Budapest alapítója, Körösényi Bori örömmel mesélt a távoli Atlasz-hegységből származó csodás termékekről és saját vállalkozásáról is.

A kétgyermekes anyukának egészen új keletű a szövés iránti szenvedélye. Közgazdászként végzett, majd projekt menedzsmenttel foglalkozott, a kézműves technikával kezdetben csak hobbi szinten ismerkedett, ma már komolyabb szinten tart. Amikor felfedezte a berber szőnyegeket, azonnal beléjük szeretett és nem sokkal később elindította saját vállalkozását. „A szövés egy csodálatos kikapcsolódás. Lelassulsz, teljesen bele tudsz mélyedni és kizárni a külvilágot. Egy nagyon lassú munkafolyamatról van szó. Valószínűleg ezért nem olyan népszerű, mint más kézműves tevékenységek. Egy ismétlődő minta elkészítése nagyon nagy figyelmet, pontosságot igényel és sokat kell közben számolni.”

Az egész a szövéssel kezdődött

Ez a hobbi egy teljesen új fejezetet nyitott Bori életében. Amikor különböző szőnyegcsomózások után kutatott, rábukkant a berber szőnyegekre. Elképesztően izgalmasnak találtam, hogy ezek a szőnyegek ennyire modernek, miközben a világtól elzárt közösségekben készülnek Marokkóban, több ezer éves hagyomány alapján. Ez a kontraszt iszonyúan érdekes. A berber törzsek a történelmük folyamán nagyon izoláltan éltek, hogy megőrizzék identitásukat. Ennek köszönhetően tovább örökítették hagyományaikban az őskori termékenység-kultusz szimbólumait. A szőnyegeken látható rombusz minták és az absztrakt, gyermeki rajzok is a primitív kultúrából erednek.”

Fotó: @berberbudapest/Instagram

Bori azonnal beleszeretett a berber szőnyegekbe. Alaposan utánajárt, hol és hogyan készülnek, Marokkón kívül merre kaphatók, és mennyire könnyű hozzájutni egy-egy darabhoz itthon. Nagyon kevés lehetőséget talált, valójában az egyetlen járható utat a külföldről való rendelés jelentette. Ha külföldről rendelsz, az árat nagyon megdobja a szállítás költsége, a különböző adók, illetve a visszaküldés is macerás és drága. Miután erre rájöttem, gyorsan megfogalmazódott bennem, hogy szívesen foglalkoznék berber szőnyegek beszerzésével. Egy kicsit nehezítette a dolgom, hogy a kisebbik gyerekem még nagyon fiatal volt, és aggódtam, hogy az utazást hogyan tudom majd megoldani.”

Egy váratlan fordulat

A vállalkozás elindulása után nem sokkal a világ a feje tetejére állt. „Nem voltam túl boldog, amikor épp csak belekezdtem, majd egy hónappal később korlátozásokat vezettek be. A Covid-helyzet miatt egy ideje már nem tudok Marokkóba utazni, mindent az online térben próbálunk lebonyolítani. Először azt gondoltam, hogy teljesen működésképtelen lesz a rendszer, mert abban a faluban, ahonnan a legtöbb szőnyeget beszerzem internetkapcsolat sincs. Végül egy helyi tolmács aki öt nyelven beszél lett a jobb kezem és sikerült a nehézségeket kiküszöbölnünk. Ő elmegy a faluba, lefotózza, hogy például Fadma hol tart a szőnyeggel, visszamegy a városba és elküldi nekem WhatsAppon a képet. Válaszolok neki, majd újra visszamegy a faluba. Az is előfordult már, hogy a segítőm az egyik szövőnőt bevitte magával a városba és közösen beszéltünk vele Zoom-on keresztül.

Fotó: @berberbudapest/Instagram

Borinak és a szövőközösségeknek a logisztika is fejtörést okozott, hiszen Marokkóban és Magyarországon mindig máskor vezették be a különböző korlátozásokat. „Volt, hogy a Magas-Atlaszból nagyon lassan jutottak el egy csomópontra a szőnyegek, egyszer egy hétig vártak arra, hogy elindulhassanak a termékekkel. Most nálunk rosszabb a helyzet, a legutolsó szállítmány Szlovéniában akadt el. Gyakran van valami, ami miatt izgulhatok, de bebizonyosodott, hogy így is lehet egy vállalkozást működtetni.”

A szőnyegek története

Amióta belevágott, Bori arra törekszik, hogy minél közelebb kerüljön a berber asszonyokhoz és személyesen is megismerhesse a történeteiket. Egyre szorosabb a kapcsolata azokkal a szövőközösségekkel, akikkel dolgozik, érthető módon alig várja, hogy újra meglátogathassa őket. Az egyik közösség gyakorlatilag egy egész falu, ahol minden asszony sző, körülbelül nyolcvanan. Ők gyerekkorukban sajátították el ezt a tudást, eredetileg a családjuk számára szőttek különböző tárgyakat.” Bori arról is mesélt, hogy a marokkói szőnyegek iránti kereslet az elmúlt 30 évben ugrott meg igazán, ezért a szövőnők elkezdtek a piac számára is termelni. Illetve olyan vintage, minimum 30 éves szőnyegeket is lehet vásárolni tőlük, amelyeket eredetileg saját használatra szőttek.Az európai vintage szőnyeg igény miatt kialakult egy „hamis” vintage piac Marokkóban. Ezek is szépek, csak inkább koptatott szőnyegnek hívnám őket. A Berber Budapest kínálatába csak valódi vintage szőnyegek kerülnek be, de a szőnyegek zöme (nagyjából kétharmada) új.”

Fotó: @berberbudapest/Instagram

A legtöbb berber szőnyeg csomózással készül, a berber kilim viszont síkszövött. Egy közepes méretű terméket nagyjából 4-8 hét alatt fejeznek be, a nagyobb méreteket (pl. 3×2 m) pedig sokszor többen szövik, hogy felgyorsítsák a munkafolyamatot. Az elkészítési időt az is befolyásolja, hogy milyen típusú szőnyegről van szó. Az Azilal szőnyegek például szellősebben csomózottak, több bennük a fixáló leszövő sor, ezért gyorsabban elkészülnek. A vastagabb, sűrűbben szőtt Beni Ourainok sokkal több csomót tartalmaznak, ezért az elkészítésük is tovább tart.

A berber szövőnők belopták magukat az emberek szívébe

Úgy tűnik, a vásárlók is nagy örülnek, hogy van egy hely Magyarországon, ahol ilyen különleges darabokhoz juthatnak. „Az egyediség mellett a szőnyegekben rejlő spontaneitást is nagyon szeretik. A szövőnők ugyanis nem a harmóniára, a tökéletességre törekszenek és ez látszik a szőnyegeken is. Frissek, kicsit nyersek, erőteljes árnyalatokat, gyakran neonszíneket is használnak, mégsem lesz túl harsány a végeredmény. Pont a gyerekrajzszerű minták, a nyers felületek, a bátor színkombinációk teszik ellenállhatatlanná a berber szőnyegeket. És az sem mellékes, hogy kézzel készült, minőségi termékek, biztosan nem hullanak szét néhány hónap alatt.

Fotó: @berberbudapest/Instagram

Ezekből a szőnyegekből egyébként számos változat létezik, a Berber Budapestnél azok kaphatók, amelyek Bori személyes ízléséhez közel állnak. De az egyedi igényekhez illő darabokat is szívesen keres. „Ebből a szempontból könnyebb lenne, ha kiutazhatnék. Most a kontaktjaimra vagyok utalva és arra, milyen képeket mutatnak, nem tudom személyesen átnézni az összeset. Az egyedi rendelésekhez nem egyszerű így kész szőnyeget találni. A terv alapján való készítés is opció, de ezzel még csak kísérletezünk, nem tudom, mi az, amit garantálni tudok.”

Fair trade, azaz becsületes kereskedelem

Ma már a sarki boltban is a világ minden tájáról érkező termékekkel találkozhatunk, a különböző üzletekben pedig egyre olcsóbban érhetjük el a termékek széles skáláját. Az egymást túllicitáló akciókra és alacsony árakra még akkor is nehéz nemet mondanunk, ha tudjuk, ez lenne a helyes döntés. Hiszen sokat hallhattunk már arról, a harmadik világ országaiban milyen munkakörülmények között készülnek el fillérekért a termékek, hogy aztán nyugaton felárazva eladják őket. A (gyerek)munkások kizsákmányolásából a cégek irreálisan magas hasznot húznak, miközben a legtöbb dolgozó a létminimum alatt él. Az ez ellen fellépő fair trade kereskedők csoportjához csatlakozott Bori is, akinek szívügye, hogy a szövőnők piaci árat kapjanak a munkájukért. „A berber asszonyok hihetetlenül életvidámak, árad belőlük a pozitív energia és szerintem ez a munkájukon is meglátszik. Nagyon lelkesek, szinte mindenre nyitottak, főleg most, hogy a világjárvány miatt megállt az ország turizmusa. A piacokon, a vásárokon nem tudnak szőnyegeket eladni, ezért minden olyan megrendelésnek örülnek, ami biztosan gazdára talál. Az egyik közösségnek rajtam kívül csak egy állandó vásárlója van, nekik nagyon visszaestek az eladásaik. Ezért is nagyon fontos számomra, hogy minél több szőnyeget közvetlenül tőlük hozzak és stabilan tudjak megrendelést biztosítani nekik.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Berber Budapest (@berberbudapest) által megosztott bejegyzés

A Berber Budapest Instagram oldalán (@berberbudapest) nyomon követheted a szőnyegek történetét és az alkotás folyamatát, a nemrég indult webshopban pedig mesés darabok közül válogathatsz.

Nyitókép: Talabér Géza

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: