A második esély után: ezt a 3 dolgot tanulják meg a párok, ha újra egymásra találnak

Szakítás után új esélyt adni egy kapcsolatnak akár őrültségnek is tűnhet. Néha azonban megéri a kockázatot.

Emberek vagyunk és ez sokszor egyet jelent azzal, hogy hibákat követünk el. Az életünk során rengeteg mindent megbánhatunk és a legtöbb esetben ezeket helyre sem tudjuk hozni. Nem mehetsz vissza az időben, hogy tanulj egy sikertelen vizsgára, vagy elfogadj egy elutasított állásajánlatot, ahogyan azért sem, hogy elmondd valakinek, hogy törődsz vele, mielőtt meghal. De tegyük fel, hogy rájössz – és biztosan nem te lennél az első – , hogy a szakításod hiba volt. Ha szerencséd van, talán a másik is ugyanígy érez és ebben az esetben adhattok egymásnak egy második esélyt. Már csak az a kérdés, hogy ez hogyan válik sikeressé? Mi különbözteti meg azokat a párokat, akiknek elsőre nem sikerült, de végül mégis egymásra találnak, azoktól, akik csak az idejüket vesztegetik a múlt kergetésével?

Ciklikus kapcsolatok

Szerelem
Fotó: Charly Pn/Unsplash

Szerintem mindenki ismer olyan párt a környezetében, akik se veled se nélküled kapcsolatban élnek és a szakítás nem ismeretlen fogalom köztük. Az őket vizsgáló kutatók szemében a „ciklikus” kapcsolatok – amelyek egy vagy több „szakítási és megújulási” ciklussal járnak – aggasztóak lehetnek. Ezek a ciklusok rosszabb kapcsolati minőséggel és több depressziós és szorongásos tünettel járnak. Minél többször ér véget és kezdődik újra egy kapcsolat, annál kevésbé valószínű, hogy egy pár boldog lesz benne. De nem minden újraéledt kapcsolat reked ebben a körforgásban. Valójában nem is olyan ritka jelenség összejönni az exszel:

egy korábbi tanulmány szerint az élettársi kapcsolatban élők több mint egyharmada, a házasok egyötöde szakított már korábban.

Az agy nem felejti el a szerelmet

A múltbeli partnerrel való újraegyesülés sok ember számára nagyon vonzó lehetőség. A Match.com 2021-es, 5000 egyedülálló amerikai megkérdezésével készült felmérésében a résztvevők közel egyharmada mondta azt, hogy ha tehetné, újra összejönne az exével. Erre a magyarázat az lehet, hogy a szerelem egyszerűen fiziológiailag is megváltoztat minket. Mivel a szeretett személy megragad az emlékezetükben, az exek könnyen elképzelik, hogyan néznének ki a dolgok, ha a múlt másképp alakult volna köztük. A tudósok ezt a jelenséget kontrafaktuális gondolkodásnak nevezik, és kéz a kézben jár a megbánással. Így könnyen odáig vezethet, hogy felülvizsgáljuk korábbi döntéseinket és megváltoztatjuk azokat.

Három tanulság a szerelemről, ami már egyszer elmúlt:

Fotó: Milan Popovic/ Unsplash

1. Újra lehet írni egy történetet

Az újrakezdések sokat tanítanak arról, hogy mitől lesznek tartósak a kapcsolatok. A szilárd szövetséghez a kémia, az időzítés és a munka különös keveréke szükséges – nemcsak a második esélyes párok esetében, hanem mindenkinél. Az újraéledt románcnak azonban különleges ereje van, talán leginkább azért, mert az elveszett szerelem megtalálásával önmagunk egy elveszett darabját is visszakapjuk. A második esélyt jelentő kapcsolat a helyrehozás erejével bír, feltámasztunk valamit, amiről korábban azt gondoltuk, hogy rég halott. Azzal, hogy az exedet – a múltad egy részét – visszahozod a jelenbe, visszafordítod a veszteséget.

Újraírsz egy történetet és megpróbálsz jobb befejezést találni.

2. A szerelem viharállóbb, mint gondolnánk

Kale Monk, a Missouri Egyetem professzora, aki a ciklikus kapcsolatokat tanulmányozza, elmondta, hogy bár a szakítás-újraindulás ciklust jellemzően a mérgező dinamikával hozza összefüggésbe, kutatásai azt mutatták, hogy valójában arra ösztönöz egyes partnereket, hogy újra elkötelezzék magukat egymás mellett és jobb társsá váljanak. A „kapcsolati turbulencia elmélet” szerint az életben bekövetkező átmenetek vagy zavarok kihívások elé állítják a partnereket, és arra kényszerítik őket, hogy átértékeljék a rutinjaikat, sőt, a jövőjüket is. A turbulens pillanatok azonban lehetőségeket is jelenthetnek. A szakítások arra késztethetik a párokat, hogy újraindítsák és kiigazítsák kapcsolataikat.

A javuló kapcsolat hátterében az áll, hogy az újraegyesülés után jellemzően mindkét fél kétségbeesetten próbálja elkerülni az újabb szakítást. Ezért mélyebbre ásnak – nem az eltemetett sérelmek után, hanem a saját felelősségüket keresve. Ahhoz, hogy valóban új lappal kezdhessenek, a pároknak ki kell találniuk, hogy pontosan mi romlott el, különben azt kockáztatják, hogy visszaesnek a régi mintákba.

3. A szerelem, akár a mágnes visszahúz időn és akár kontinenseken át

Azt gondolhatnánk, hogy a második esélyes párokban fokozott a bizonytalanság, hiszen tudják, hogy a kapcsolatuk tönkremehet. De sokan több lehetőséget is kipróbáltak, amíg külön éltek, és ezáltal magabiztosabban tértek vissza a kapcsolatba. A Sacramentói Kaliforniai Állami Egyetem pszichológusa 1001 olyan résztvevőt kérdezett meg, akik legalább öt év szakítás után újra összejöttek egy „elveszett szerelemmel” – és azt találták, hogy 71 százalékuk azt nyilatkozta, hogy ez volt a legérzelmesebb románc, amit valaha átéltek. A szenvedély új hőfokát ismerték meg.

Bár korábban voltak problémáik, ezek a párok rájöttek, hogy külön lenni még rosszabb volt.

Egyértelmű lehetőségük volt a továbblépésre, de mégis újra egymást választották, még akkor is, ha tudták, hogy nem mindig lesz könnyű. A második esélyt úgy képzelhetjük el, mint egy időgépet. A titok csupán annyi, hogy az úti cél most már nem a múlt, hanem a közös jövő. Nincs is jobb olyasvalakivel időutazni, mint aki kitartott mellettünk minden körülmények között.

Forrás: The Atlantic
Nyitókép:  eldinhoid/ Getty images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Legnépszerűbb cikkek: