A legjobb memóriajavító: a jóga

Egy kutatás szerint, ha rendszeresen jógázol és meditálsz, azzal jelentősen csökkentheted a memóriavesztés kialakulását, ráadásul a depresszió tüneteit is leküzdheted velük.

Ahogy öregszünk, az agyi és mentális funkcióink romlásnak indulhatnak, de a jó hír az, hogy a kutatások szerint a futás, vagy a súlyzós edzés csökkentheti ennek a kockázatát – főleg a demencia kialakulásáét. A kutatások szerint, ha ezeket a mozgásfajtákat meditációval is kombinálod, az a depresszió tüneteit is segíthet legyőzni. De ne aggódj akkor sem, ha te a kevésbé megterhelő testmozgás híve vagy: a jóga hasonlóan pozitív hatásokkal lehet rád!

A Journal of Alzheimer’s Disease tudományos lap ugyanis publikált egy kutatást, amelyben azt vizsgálták, milyen hatással lehet a jóga és a meditáció a középkorú és idősebb korosztályra, akiknél enyhe kognitív károsodás jelentkezett. A kísérletben 30 személy vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csapatnak Kundalini jógát tartottak, ami ötvözi a mozgási, a légzési gyakorlatokat és a jógapózokat, azaz az ászanákat is. Emellett megtanították őket a Kirtan Kriya meditációra, ami szótagok és kézmozdulatok ritmikus ismétléséből áll – ezt naponta 15 percig végezték. A másik csoport tagjai egy egyórás memóriafejlesztő tréningen vettek részt a Kaliforniai Egyetemen minden nap, amit otthon további 15 percig kellett még gyakorolniuk.

A kísérlet 12 hétig tartott, utána összehasonlították a két csapatot: bár minden résztvevő eredménye javult, a jógázók jelentős fejlődést értek el a memóriafejlesztésben és a hangulati értékeik is jobbak lett. Könnyebben is összpontosítottak, és képesek voltak egyszerre több dologra koncentrálni – ráadásul a jóga csökkenti a stesszhormonok szintjét, illetve a szorongást. Tehát a rendszeres meditálás és jógázás egyszerű, biztonságos, és költséghatékony megoldás lehet arra, hogy javítsd a memóriádat és védekezz a emlékezetvesztés kialakulása ellen.

Itt az ideje, hogy belevágj egy jógakihívásba, vagy letölts egy meditációs alkalmazást a telefonodra, és elkezdd a gyakorlást!

Nyitó kép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: