A menstruációról való felvilágosítás fontos: 7 kérdés, amit mindenképp beszélj át a lányoddal

Még mindig tabutéma a menstruáció, nem csoda, hogy sok lány a sötétben tapogatózik és fogalma sincs arról, mi történik a testével. Szülőként kötelességünk, bármennyire is kínosnak érezzük, kellő felvilágosítást adni. De hogy tegyük?

Én épp egy uszodában voltam, amikor megjött az első menstruációm. Abszolút nem voltam felkészülve, annak ellenére, hogy már benne voltam a kiskamaszkorban, és tudtam, néhány barátnőmnek az osztályból már megjött. Azon a napon én leginkább meglepődtem, nem éltem meg traumaként.

Az iskolában nem volt menstruációval kapcsolatos felvilágosításunk, igaz, többször is megpróbálkoztak vele, egyszer ötödik, egyszer pedig hetedik osztályban. Az időzítés nem volt a legjobb, hiszen sok osztálytársam ekkorra már menstruált, így az ő felvilágosításukkal elkéstek a tanárok. Emlékszem ezekre az alkalmakra, külön teremben voltunk a fiúktól, a tanárnő pedig igyekezett egy vaskos könyv és pár fekete-fehér, nemi szerveket ábrázoló kép segítségével felvilágosítani bennünket. A szüleimmel sem esett szó a témáról, bár tisztában voltam azzal, hogy a nők menstruálnak, és hogy így lehet majd egyszer nekem is kisbabám. De a menstruáció gyakorlatias oldaláról, a görcsökről, az egészségügyi termékekről nem esett szó. Persze az én történetem nem egyetemes, vannak iskolák, ahol figyelnek arra, hogy a lányok ne ismeretek nélkül vágjanak bele ebbe a nehéz időszakba, illetve többen otthon is kötetlenebbül tudnak beszélni a témáról. Ez utóbbi kulcsfontosságú, éppen ezért hoztunk pár tippet arra az esetre, ha még nem beszéltél a lányoddal a menstruációról.

Legyen pozitív élmény (amennyire ez lehetséges)

Ha egy anyuka pozitívan beszél a menstruációról, az nagyban hozzásegíti a lányát, hogy ő is pozitívan álljon hozzá, és becsülje a testében végbemenő változásokat. Sok nőnek inkább negatív érzései vannak a menstruációval kapcsolatban, és sokszor a társadalom sem áll kifejezetten jól a dologhoz, gondoljunk csak arra hányszor hallottuk már hogy „ne is törődj vele, csak havi bajos”. Fontos tehát, hogy ne azt sugározza egy édesanya, hogy a menstruáció egy átok, még akkor sem, ha valóban számos kellemetlenséggel jár.

Mit érdemes tisztázni?

1. Mindig ugyanakkor és ugyanúgy

Sok lány – én is közéjük tartoztam – úgy gondolja, hogy a havi vérzés, mindig ugyanakkor érkezik. Ezt a tévhitet fontos tisztázni, mert egy 10-12 éves lánynak lehet, hogy nincs is minden hónapban menstruációja. Sőt, a felnőtt nőknél is gyakran előfordul, hogy a fogamzásgátló módszerek miatt, vagy magas stressz hatására a ciklusuk nem pontos. Ha nem visszatérő probléma a menstruáció rendszertelensége, akkor semmi ok az aggodalomra. 

2. Elveszett a tampon a hüvelyben

Az első tamponhasználat általában nem egy zökkenőmentes folyamat. Ugyanakkor ez is része a női test megismerésének, és a menstruációnak. A lányok hajlamosak félni a tampontól, és nem egyszer hallottunk már kétségbeesett lányokat, akik azzal hívták fel az anyukájukat, hogy elveszett bennük a tampon. Ez persze nem lehetséges, az viszont előfordulhat, hogy túl mélyre került a hüvelycsatornában, és így nehezen lehet kivenni. A méhnyak azonban megakadályozza, hogy a tampon feljebb csússzon. Mindezt érdemes elmagyarázni egy olyan lánynak, aki előszőr használ tampont. Nem kell túldramatizálni a helyzetet, de arra mindenképp érdemes felhívni a figyelmet, hogy a tampont 4-8 óránként cserélni kell, különben fertőzéshez vezethet, ami pedig a legfontosabb, ha a tampon bent van, akkor nem megy sehova, és nem is maradhat bent.

 3. Menstruáció alatt nem eshetek teherbe. De!

Ezt is érdemes átbeszélni, hiszen valóban kisebb a lehetősége, de mégsem kizárt, hogy egy nő a menstruáció alatt teherbe essen. A legnagyobb valószínűséggel a nők az ovuláció előtt, és alatt a legtermékenyebbek, azaz a ciklus 14. napjától számított pár napon belül. Noha biológiailag így működik a női test, sosem lehet elég elővigyázatosnak lenni, és mindig lehetnek kivételek. 

4. Mutasd meg a különféle lehetőségeket

Mivel minden nő más, így eltérő higiéniai termékeket választanak a menstruáció alatt. Mutass a lányodnak több lehetőséget, amik közül kiválaszthatja, hogy számára melyik a legkényelmesebb.

  • Tisztasági betét
  • Egészségügyi betét
  • Tampon
  • Menstruációs bugyi – Ez egy viszonylag új megoldás, amit azok kedvelhetnek, akik betétet használnak. Sokkal környezetkímélőbb, mint egy hagyományos betét, amelyet a használat után kidobunk. A menstruációs bugyi olyan, mintha egy beépített betét lenne benne, ami ugyanúgy felszívja a nedvességet, mosás után pedig újra használható.
  • Menstruációs kehely – Ez a leginkább környezetbarát megoldás, ugyanis egy kehely akár 10 évig használható. Ráadásul ezzel rengeteg pénzt megtakaríthatunk. A kehely egy speciális műanyagból készül, az anyaga olyan rugalmas, hogy könnyen össze lehet hajtani, és így felhelyezni a hüvelybe. Ekkor a kehely a hüvely falához tapad, és megakadályozza a szivárgást. A kelyhet 4-8 óránként ki kell venni, és alaposan ki kell mosni. Eleinte furcsa érzés lehet, és hozzá kell szokni, de megéri kipróbálni.

5. Ciki, ha a többiek meglátják

Ahogy fentebb említettem, engem is egy nyilvános helyen ért az első menzesz, de semmiféle bántást nem kaptam a többi lánytól emiatt. Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés. Ha már rendszeres a menstruáció, a kezdeti időszakban könnyen elfelejtik a lányok számolni a napokat, így újra váratlan eseményként éri őket a vérzés. Ma már számos applikáció létezik, amik emlékeztetnek, és segítenek számontartani a ciklust. Persze, egy jó opció lehet, ha eleinte az anyukák is észben tartják a dátumokat, és figyelmezettik a lányokat, legalább csak addig, amíg hozzászoknak a testük működéséhez.

6. Vonjuk be az apukákat!

A mai napig emlékezetes élmény számomra, ahogyan a kanapén fekszem fájó hassal, miközben egy buliba voltam hivatalos. Ismeretlen volt számomra az a fájdalom, de mikor apukám megkért, mutassam meg hol fáj, és én az alhasamra mutattam, apa megnyugtatott, hogy szerinte, csak készülődik a testem a felnőttségre. Olyannyira meghatározó ez az élmény, hogy azt hiszem, soha nem fogom elfelejteni. Akármennyire tabutémaként kezeljük a férfiakkal szemben a menstruációt, fontos, hogy egy lány beszélhessen egy férfival is a témáról. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindent meg kell tárgyalni az apákkal, de fontos, hogy megkérhesse egy lány az apukáját, hogy vegyen neki betétet. Az apukáknak is fontos tisztában lenniük azzal, hogy a kislányuk is nő, éppen ezért ne lepődjenek meg egy-egy ilyen kérésen.

7. Nem vagy egyedül

Emlékeztesd a lányod, hogy nincs egyedül a menstruációs fájdalmakkal, vagy hangulatingadozásokkal, hiszen minden nő hasonló cipőben jár. Lehetséges, hogy a boltban a sorban is éppen két olyan nő között állunk, akik szintén a nehezebb napjaikat élik. Tudatosítsd a lányodban, hogy a teste hihetetlen dolgokra képes.

Szerző: Simon Eszter
Nyitókép: nensuria/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: