A mentálisan erős emberek 12 szokása, amelyekkel te is megváltoztathatod az életed

Az életed kizárólag rajtad múlik. Hagyj fel mások vagy a körülmények hibáztatásával, és vedd kezedbe sorsodat. 12 technika, amellyel gyökeresen megváltoztathatod az életedet.

Lehet keseregni azon, hogy az élet milyen igazságtalan, sajnos attól, hogy ez igaz, nem változik semmi. Pofonokat mindig kapunk, megpróbáltatások mindig lesznek. Van azonban néhány olyan technika, amelyet a mentálisan erős emberek gyakran alkalmaznak és, amely téged is segít abban, hogy az idegeskedés és aggódás ne uralkodjon el rajtad!

1. Nem próbálják megjavítani magukat

Amikor folyton úgy érezzük, fejlődnünk kellene, mert valami nincs rendben velünk, csak egy negatív énképet, egy belső bizonytalanságot erősítünk. Fejlődésre, hibáink beismerésére, a konzekvenciák levonására természetesen szükség van. Csupán arról van szó, hogy a mentálisan erős emberek, attól hogy hibáznak, nem érzik úgy, hogy valami baj van velük.

2. Nem táplálják a stresszes gondolatokat

Az emberi elme, sajnos szeret csámcsogni, túlgondolni dolgokat. A mentális tisztaságukra figyelők tudják, hogy a gondolatok elkerülhetetlenül zakatolnak, mégsem engedik hogy egy-egy negatív képzet sokáig a fejükbe ragadjon. Nem adnak neki energiát. Inkább más dologra terelik a figyelmüket. 

3. A légzést hívják segítségül

Akár hisszük, akár nem, a lélegzetvétel és a gondolatok körforgásának sebessége között szoros összefüggés van. A szorongás a túlgondolás, a kattogás biztos jele. A légzés lelassítása, megfigyelése kiválóan alkalmas gondolataink lelassítására, ezáltal a szorongás csökkentésére is.

4. Nem a múltban élnek

Aki túl sokat néz hátra, az bizony háttal megy a jövőbe. Az erős emberek nem engedik, hogy a múltban történt sérelmek definiálják őket. Bár tanultak belőle, nem engedik, hogy a múltban történt bármiféle bűntudat írja felül jelenlegi viselkedésüket. Tudják, ha elengedik a múlt hatalmát, szabadon élvezhetik a jelent.

5. Szinte minden nap sportolnak

Fotó: Klaus Vedfelt / GettyImages

Ép testben ép lélek, tartja a mondás is. A mentálisan rendíthetetlen emberek tisztában vannak a test és az elme szoros kapcsolatával. Az élet önmaga is folyamatos mozgás, ne üljünk hát egy helyben. A sporttól remekül fogsz kinézni, és többé nem lesz okod az egészségtelen gondolkodási minták felett szomorkodni.

6. Meglátják a lehetőségeket

Ha az élet citromot ad, ők azok, akik Margaritát, de legalább egy limonádét készítenek belőle. Meglátják a nehézségekben rejlő lehetőséget, vagy tanulságot. Mindenre úgy tekintenek, mint egy lehetőségre, vagy egy leckére. Minden csak nézőpont kérdése, számukra pedig minden probléma lehetőség a növekedésre.

7. Nem gőzölnek be

Nem reagálnak idegből, hagynak maguknak időt arra, hogy leülepedjen bennük a düh vagy harag. Nem feltétlenül csak háromig számolnak. Mindig elegendő időt hagynak maguknak arra, hogy higgadtan, érzelmi amplitúdók nélkül válaszoljanak, reagáljanak egy-egy helyzetre.

8. Tolerálják a bizonytalanságot

Az élet nem életbiztosítás. Soha nem tudhatod, mi fog következni, hogyan alakul a következő napod. Azoknak, akik mindent kontroll alatt akarnak tartani, be akarnak előre biztosítani, az élet kegyetlenné válhat. Akik mindennapjaikat békében szeretnék tölteni, kicsit lazábbra veszik a gyeplőt, nem akarják folyton tudni mit hoz a holnap. Ezért sokkal könnyebben áramolnak együtt az élettel.

9. A lét könnyűségét választják

Sokan gondolják úgy, hogy a stresszfaktort az határozza meg, hogy éppen mi történik az életükben. A mentálisan erős emberek szerint mindez téves, ugyanis szerintük a feszültség egyedül a gondolkodásunkból fakad. Mindig dönthetünk úgy, hogy nyugodtak maradunk. Idegeskedés helyett mindig választhatjuk a boldogságot.

10. Tudják mikor kell lassítani

Hányszor hallottad már, hogy lassan járj, tovább érsz? Megfigyelted már, hogy gyakran azok szoronganak, izgulnak leginkább, akik gyorsan mozognak, beszélnek? A mentálisan erős emberek nem akarnak átrohanni az életen. Tudják, hogy az események feldolgozásához idő kell. Lassíts le, és minden könnyebbé válik.

11. Nem képzelik magukat döntőbírónak

Ne ítélj, hogy ne ítéltess. A mentálisan erős emberek minden erejükkel próbálnak csupán megfigyelőivé válni életüknek. Az ítéletek, előítéletek rengeteg stresszt hozhatnak életünkbe, ezért tudatosan kerülik mindezt.Megpróbálják ehelyett a másik személyt, vagy helyzetet önmaga valójában megfigyelni és érzékelni.

12. Ismerik a gondolatok erejét

Tudják, hogy a gondolatok hatalmat hordoznak magukban. Használhatják jövőképként, teremtésre, másokkal való összekapcsolódásra. Ugyanakkor tisztában vannak pusztító, önsorsrontó erejükkel is. Ezért abban a pillanatban, amikor felüti fejét bennük az aggodalom, esetleg elkezdik magukat ramatyul érezni, minden erejükkel megpróbálnak visszatérni a jelenbe, és újra pozitívan érezni, gondolkodni.

Forrás: iamalexmathers.medium
Nyitókép:Pheelings Media/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ajánljuk ezeket is:

Legnépszerűbb cikkek: