A mérgező emberek 4 szokása, amit a magunk védelmében érdemes időben felismerni

Az élet túl rövid ahhoz, hogy mások negativitása töltse ki a mindennapjainkat. Fontos, hogy időben felismerjük a toxikus embereket és az ő mérgező viselkedési formáikat, kijelöljük a határainkat, és megóvjuk a lelki egészségünket.

Senki sem szeretne időt és energiát pazarolni olyan emberekre, akik rendszeresen negativitással töltik meg az életünket. Ennek ellenére mégis sokan benne ragadnak olyan mérgező kapcsolatokban, legyen szó párkapcsolatról vagy barátságról, amik negatív hatással vannak a mentális egészségükre és az önbizalmukra is. A felismerés azonban nem könnyű, mert a mérgező személyiségtípusok, bájosnak, tisztelettudónak, sőt érzelmileg érettnek tűnhetnek, ha nem ismerjük őket eléggé. A viselkedésük elsőre ártalmatlannak tűnhet, míg az igazság az, hogy hosszú távon károsítják a kapcsolatot. Ezért nagyon fontos, hogy még időben felismerjük a jeleket és megtanuljuk, hogy mi is az a 4 alapvető szokás, ami a mérgező embereket jellemzi.

1. Provokál, majd arra kér, hogy nyugodj meg

Te is találkoztál már olyan emberrel, aki még a kákán is csomót keres és mindig a másikat hibáztatja? Az ilyen típusú személyek hajlamosak magukat áldozatként beállítani, verbálisan manipulálni, provokálni és bántalmazni másokat. A toxikus emberek viselkedésükkel olyan negatív érzelmeket provokálnak, mint a düh, a harag és a szégyen, amitől a helyzet valódi áldozata akár napokig is rosszul érezheti magát.

2. A passzív agresszió mesterei

A passzív agresszív viselkedés a szakértők szerint a negatív érzések közvetett kifejezési mintája, aminek számos megnyilvánulási formája van, az iróniától kezdve, a passzív csenden keresztül, az elkerülésig. Az ilyen típusú emberek egyaránt ellentmondásosak szóban és cselekedetben is. Aki így viselkedik, az nem akar szembenézni valódi problémáival, és hiányzik belőle felelősségvállalás.

3. Az érdeklődés illúziója

Az olyan típusú ember, akik hamis érdeklődéssel fordul mások irányába, csak addig szentel figyelmet és időt a beszélgető partnerének, amíg valamire szüksége van tőle. Ez az a személy, aki mellett fontosnak érezzük magunkat ideig-óráig, de ő másnap már a nevünkre sem emlékszik, vagy úgy sétál el mellettünk, mint akit egyáltalán nem ismer. A mérgező ember kedvessége hamis és öncélú.

4. A türelmetlenséget választja az empátia helyett

Képzeld el, hogy a társaddal egy ázsiai étterembe mentek, ahol a pincér nem beszél túl jól a nyelveden, és kedvesen megkér, hogy ismételd el a rendelésed. Ekkor a társad üvöltve kikel magából és másik felszolgálót követel, zavarba hozva téged is a viselkedésével. Türelmetlenné válni és ordítani valakivel, ahelyett hogy együttérzőek lennénk, sokat elárul egy adott emberről. Ha valaki így bánik egy idegennel, akkor előbb-utóbb így fog bánni velünk is.

Ha ezekkel a viselkedési formákkal szembesülünk, akkor valószínűleg problémás személlyel van dolgunk, és a legjobb, amit tehetünk, hogy egészséges határokat állítunk fel az illetővel szemben.

Forrás: theladders.com
Nyitókép: Brooke Cagle/Unplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: