A mesterséges intelligencia lett az év szava

2023 végéhez közeledve a Collins szótár szerkesztői az idei évben is megválasztották az Év Szavát. A választás ezúttal egy már korábban is ismert kifejezésre esett.

A glasgow-i székhelyű Collins’ Dictonary szerkesztői az aktuális évre reflektálva nevezik meg az Év Szavát. A választás általában a társadalmi, politikai vagy kulturális eseményekre, valamint a nyelvhasználat trendjeire és változásaira épül. A mérlegelés során sorra veszik a különböző honlapok, újságok és folyóiratok, a közösségi média, valamint a rádiós, televíziós beszélgetések során leggyakrabban előforduló kifejéseket. Így esett, hogy az év szava 2019-ben a selfie volt, 2020-ban a lezárás, 2021-ben az NFT, tavaly pedig a permakrízisre esett a választás. Az idei évünket is több fontos társadalmi esemény határozta meg, azonban a voksukat egy, az életünk egyre több területén szerephez jutó kifejezésre tették. Idén a mesterséges intelligencia lett a befutó.

Kép: collinsdictonary.com

Miért épp az AI?

A Collins’ Dictionary hivatalos indoklása szerint hiába használták már a múlt század sci-fi írói is a szót, a mesterséges intelligencia most kapott igazán nagy hangsúlyt életünkben. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy használata egyre inkább elterjedtebbé válik, az ai-t ugyanis ma már mindenki alkalmazhatja. A mesterséges intelligencia pedig maga a jövő.

A további esélyesek

A leggyakrabban használt kifejezéseik közé például bekerült a deinfluenszing”, ami azt a jelenséget mutatja be, amikor egy influenszer a rá irányuló figyelmet arra használja, hogy bizonyos termékeket ellenreklámozzon. Szintén esélyes volt a nepo baby” is, ami olyan hírességek gyermekeire utal, akik szüleik hírnevének köszönhetően építik karrierjüket. De az idei év szava lehetett volna akár a greedflation” is, amely az inflációra hivatkozva történő, indokolatlan áramelést jelenti. A teljes listát a Collins Dictonary hivatalos honlapján mindenki megtekintheti.

 

Nyitókép: Surasak Suwanmake/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: