A mesterséges intelligencia megalkotta a tökéletes nőt és férfit

A közösségi médiában található képek alapján alkotta meg a mesterséges intelligencia az ideális nőt és férfit. Az eredmény finoman szólva elég érdekes lett.

Egyszerre ijesztő és lenyűgöző, mindenesetre úgy tűnik, egyre inkább a mindennapjaink részévé válik a mesterséges intelligencia. Elképzelhető, hogy előbb-utóbb elveszi a munkánkat és megírja az egyetemisták helyett a beadandókat.

Díjat nyer, fest és eltorzult képet alkot az emberekről

Nemrég a mesterséges intelligencia által készített kép nyerte meg a Sony World Photography Awards fődíját. Ha jobban belegondolunk, talán mindig is tudható volt, hogy eddig fejlődik a technika, hiszen már 2018-ban is egy olyan 120 millió forint értékű festmény kelt el egy New York-i aukción, amelyet a mesterséges intelligencia készített. Ami viszont még ijesztőbb, hogy most már arról is képet alkotott, milyen az ideális nő és férfi. 

A mesterséges intelligencia nem segít az önértékelési zavaron

A mesterséges intelligencia alapján a tökéletes nő szőke hajú, vékony, de sportos, míg a tökéletes férfi magas, erős testalkatú, kockahasú és barna hajú.

A szépségideál fokmérője régóta a közösségi média, és hiába vagyunk tisztában azzal, hogy mindez mennyire káros hatással van ránk, mégis hajlamosak vagyunk ez alapján ítélkezünk mások és saját magunk felett is.

A szakértők irreális eredményekre jutottak

A táplálkozási-és testképzavarral foglalkozó The Bulimia Project felkért három mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértőt, hogy az algoritmus és a közösségi médiában található fényképek segítségével hozzák létre a tökéletes nőt és férfit. Az eredmény egyszerre megdöbbentő és nevetséges. A Dall-E 2, a Stable Diffusion és a Midjourney nevű programok mind olyan férfiakat és nőket hoztak létre, akiknek rendkívül irreális teste van. 

a tökéletes nő a mesterséges intelligencia szerint
A tökéletes nő a Midjourney mesterséges intelligencia szerint. Fotó: The Bulimia Project

A nők vékonyak és szőkék, a férfiaknak barnák és kockahasuk van

Az evészavarokkal foglalkozó csoport szerint mindhárom program által generált képek 40 százaléka a valóságtól teljesen elrugaszkodott testtípust ábrázolt.

A nőket vékony darázsderekkal, apró testtel, valamint szépen kidolgozott, izmos, lapos hassal és nagy mellel ábrázolták. Az ideális férfikép hasonlóan eltorzult. A testük leginkább a testépítők megjelenéséhez hasonlít.

A programok szerint a tökéletes férfi vékony derékkal, elképesztően izmos kockahassal, erős állkapoccsal rendelkezik. A Bulimia Project megállapította, hogy az imázsgenerátorok a nőket szőke, a férfiak 67 százalékát barna hajjal ábrázolták. A bőrszínt illetően általában az olajbarna tónusok domináltak. A férfiak közel felének arcszőrzete volt, amiből a szervezet arra a következtetett, hogy a közösségi média szerint az ideális férfiaknak leginkább sötét vonásaik vannak.

a tökéletes férfi a mesterséges intelligencia szerint
A tökéletes férfi a Midjourney mesterséges intelligencia szerint. Fotó: The Bulimia Project

Így néz ki 2023-ban a tökéletes nő és férfi

A szervezet arra is felkérte a három képgenerátort, hogy készítsék el a „tökéletes nőt 2023-ban” és a „tökéletes férfit 2023-ban”, ezúttal azonban nem a közösségi médiában fellelhető képek, hanem az internetről származó képek alapján. Így az eredmények már kevésbé szexuális töltetűek voltak és főként portrék születtek. A sötét vonások továbbra is jellemzőek, de erre az utasításra a programok már különböző etnikumú férfiakat és nőket is generáltak, ami hiányzott a kezdeti eredményekből.

Tény, hogy a mesterséges intelligencia egyre inkább a mindennapjaink részévé válik, mégis fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy gyakran nem a valóságot tükrözi. 

Forrás: My Modern Met, Indy100

Nyitókép: The Bulimia Project

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: