A mexikói 100 pesós nyert az év legszebb bankjegye versenyén

Az mexikói 100 pesóst választotta a 2020-as év legszebb bankjegyének a Nemzteközi Bankjegy Társaság (IBNS). A világ legszebb pénznemének járó díjért 2004 óta szállhatnak versenybe a világ különböző országai.

Amikor a Föld legbefolyásosabb pénznemeire gondolunk, azonnal a tőzsde, és az erős gazdaságokkal rendelkező országok jutnak az eszünkbe. De léteznek olyan bankjegyek, amiket nem a hozzájuk fűződő gazdasági stabilitás tesz népszerűvé, hanem a szépségük. A papírpénz képes kifejezni egy adott ország kultúráját és történetét. Annak, hogy egy állam pályázhasson a bankjegyeivel a világ legszebb pénznemének járó díjáért, egyetlen előfeltétele van: ki kell adni, és egy éven belül részt kell, hogy vegyen az ország pénzforgalmában.

A nemzetközi versenyt 2004-ben rendezték meg először, a díjat akkor a kanadai 20 dolláros nyerte el. A Nemzetközi Bankjegy Társaság nemrég bejelentette, hogy a 2020-as év legszebb pénznemének a mexikói 100 pesós bankjegyet választották. Az elmúlt évben világszerte több mint 100 új bankjegy került forgalomba, de mindössze csak 24 bizonyult megfelelőnek ahhoz, hogy szavazásra bocsássák. A népszerűségi sorrendben a mexikói pénznemet a skót 20 fontos, az észak-ír 20 fontos, és a bahamai 5 dolláros követte. 

Fotó: International Bank Note Society

A nyertes bankjegy – rendhagyó módon – függőleges formátumú, és polimer alapú, ezáltal vízálló, tartósabb, és szinte lehetetlen hamisítani. A 100 pesóson Mexikó egyik hősnője, költője és írója szerepel: Sor Juana Inés de la Cruz. A bankjegy hátulján pedig – az ország egyik büszkesége – a Mariposa Monarcha Bioszféra-Rezervátum látható, amit a királylepkék telelőhelyének hoztak létre.

Forrás: International Bank Note Society
Nyitókép: Fredy Sanchez/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: