„A mi családunk eddig is híres volt az utolsó pillanatban meghozott utazási döntésekről” – Mi lesz az idei nyárral?

A jó hír az, hogy nyár mindenképpen lesz. A nem annyira jó hír az, hogy nagyon nem olyan lesz, mint amit megszoktunk. Egy csomó tilalommal, elmaradt programmal kell szembenéznünk – de vajon mi az, amit így is kihozhatunk belőle?

Ha jól emlékszem, úgy két éve jutott először eszembe: milyen fura dolog, hogy gyakorlatilag a reklámplakátokról meg tudom mondani, milyen hónap van. A rendszeres, minden évben ugyanakkor megrendezett programok és fesztiválok olyan keretet adnak, ami szinte „órarendként” szabályozza be az életünket. Az idei év viszont alaposan rátromfolt erre. Se programok, se fesztiválok, de még a nyaralás is komoly nehézségekbe ütközik. Távolságot tartunk, zárt térben maszkot hordunk, kezet fertőtlenítünk. De akkor mi lesz így a nyárral? Vagy szeptemberben fásultabbak leszünk, mint valaha?

Rutin helyett rugalmasság

A járványidőszak egyik alapélménye, hogy nagyjából mindent, amit eddig fixnek, rutinszerűnek éreztünk, egy perc alatt kellett lecserélni valami egészen másra. Nagy az esély, hogy ez a nyárral is pont így lesz. Aki eddig nagyjából ugyanakkor járt nyaralni, az most nem lehet biztos benne, hogy el tud-e egyáltalán utazni. Aki betervezte a külföldi nyaralást, nem tudhatja, hogy az adott országban milyen lesz éppen a járványhelyzet. Kell-e majd két hétre karanténba vonulnia, ha hazatér? Aki eddig a Balatonra járt minden nyáron, most nem lehet benne biztos, befér-e majd a felére csökkentett kapacitású tóparti strandra. Talán csak azoknak lesz nagyjából szokásos a nyara, akik eddig is az erdei kisházak nyugodt légkörét részesítették előnyben a felkapott nyaralóhelyekkel szemben? Nekik már csak az a kérdés, hogy ki tudják-e egyáltalán venni a szabadságukat, ha még maradt belőle?

Vagyis az idei év jelszava: a rugalmasság. Ahhoz alkalmazkodunk, ami van, és azt tesszük, amit éppen lehet. A mi családunk egyébként eddig is híres volt az utolsó pillanatban meghozott utazási döntésekről, és az indulás előtt legfeljebb egy-két héttel, de leginkább néhány nappal lefoglalt szállásokról. Most úgy látom, még inkább ilyeneknek kell lennünk, hiszen a vírushelyzet, a nyitás, vagy éppen az újbóli zárás aktuális lehetősége akár napról napra is változhat.

Kint helyett bent

A „kint” helyett most egyébként is a „bent”-re helyeződött a hangsúly. A nagy fesztiválokra, tömegrendezvényekre nem kerül sor, a korábban zsúfolt teraszok is jóval szellősebbek, mint régen. A tengerparti, külföldi nyaralás minimum kérdéses: naponta változik azoknak az országoknak a listája, ahová karanténkötelezettség nélkül lehet utazni, és az is lehet, hogy mire visszaérünk a nyaralásból, már más lesz a helyzet, mint induláskor.

Marad tehát a folyamatos alkalmazkodás. Hosszabb utak helyett egyelőre rövidebbeket tervezünk, az egy-két hetes utazás helyett most inkább az egy-két napos kirándulásokon lesz a hangsúly. Ez persze térben is behatárolja a lehetőségeket, hiszen egy nap alatt nem lehet túl messzire menni. Vagyis idén minden valószínűség szerint a belföldi célpontokat, vagy legfeljebb a környező országok közeli területeit fogjuk felfedezni. A fesztiválok, nagyobb rendezvények helyett pedig idén marad a szűk kör: a család és a közelebbi barátok, beszélgetések, sütögetések.

Éljen a kreativitás!

És még egy fontos szempont a rugalmasság és a folyamatos alkalmazkodás mellett: idén kreatívabbnak kell lennünk, mint máskor. Nem jó megfejtés, ha egy-egy meleg napon reflexből vágjuk rá a „Mit csináljunk?” kérdésre a szokott válaszokat, mint például Balaton vagy strand. Ha ugyanis rajtunk kívül még pár ezer embernek is ugyanez jut eszébe, akkor vagy zsúfoltság lesz, ami most nem a legjobb ötlet, vagy be sem férünk a strandra, ahová kevesebb embert engedhetnek be, mint máskor. Vagyis itt az idő felfedezni a kevésbé ismert célpontokat: az erdei tanösvényeket, a várakat, a kisebb falvak és kisvárosok hangulatos tereit, akár itt, akár a szomszédban.

Ennek viszont megvan az az előnye, hogy olyan helyekre juthatunk el, amelyekről eddig azt sem tudtuk, hogy léteznek. Történelem szakos diplomámat nem meghazudtolva én olyan várak felé veszem majd az irányt, ahol már rég, vagy akár még egyáltalán nem jártam. Az utóbbi napokban pedig viszonylag sokat bújom a netet kevésbé ismert tanösvények, kirándulóhelyek után. A hosszas városba zártság után úgyis mindannyiunkra ráfér a természet közelsége. És miért ne lehetne ez a minden szokást és rutint felrúgó nyár a kreatív időtöltések és az új felfedezések nyara? Következzen 7 olyan úti cél, ahová bármikor kiruccanhattok ti is a családdal!

Séta a Siklósi Vár körül

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Siklósi Vár hivatalos oldal (@siklosivar) által megosztott bejegyzés,

Legalább fél napra elég a program a vár területén, ahol az izgalmas, interaktív kiállítások mellett a Tenkes kapitányával nosztalgiázhattok.

Levendulaszüret Pilisborosjenőn

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kevély Hegyi levendulamező (@kevelyhegyilevendulamezo) által megosztott bejegyzés,

Idén június 12-21. között várják a gyógynövény kedvelőit a már hagyománnyá vált levendulaszüretre a Kevély Hegyi levendulamezőn. Szedjetek egy nagy csokrot, szárítsátok ki, készítsetek belőle szörpöt, vagy egyszerűen csak gyönyörködjetek az illatos virágcsokorban.

Időutazás az Őrségben

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

💚Az Őrség képekben💚 (@orseg_kepekben) által megosztott bejegyzés,

Minden apró falunak megvan a maga hangulata, ami azonban közös: a nyugalom, a hagyományok és a csend. Több napos kirándulásokra is kiválóan alkalmas a térség.

Krátertúra a Ság hegyen

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ság hegy Térsége (@vulkansag) által megosztott bejegyzés,

Egy vulkán kráterében kirándulni akkor is izgalmas dolog, ha az a vulkán úgy 5 millió éve volt utoljára aktív. A hegy lábánál fekvő Kemenes Vulkán Parkban pedig közelebbről is megismerkedhettek a tűzhányók működésével.

Csoda a Zemplénben

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Füzér Vára (@fuzervara) által megosztott bejegyzés,

A meredek vulkáni sziklán magasodó Füzér Várába már csak a kilátás miatt is megéri felkapaszkodni, de persze nemcsak ez, hanem a középkori várvédők életét bemutató kiállítások is rendkívül érdekesek.

Hűsölés vízközelben

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tóth Krisztián (@tkriszphoto) által megosztott bejegyzés,


Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre, délkeletre csodálhatjátok meg az ország legnagyobb szintkülönbségű vízesését, az Ilona-völgyi vízesést.

Túra a Selyem-réti tanösvényen

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

WanderingLobo (@awanderinglobo) által megosztott bejegyzés,

Budapesttől nem messze, Ócsa tőszomszédságában vár az érintetlen természet, és a különleges élővilág. Gondoltátok volna, hogy itt akár kócsagot vagy kerecsensólymot is láthattok, ha szerencsétek van?

Nyitókép: Thomas Barwick/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: