A mozivászonról a slágerlisták élére: filmzenék, amik meghódították a világot

Nem ritka, hogy meghallunk egy dalt és rögtön egy mozi jut eszünkbe. A filmes főcím- és betétdalok ugyanis gyakran a slágerlisták élére kerülnek.

Előkelő helyezés a Billboard listán, Oscar-díj, Golden Globe és Grammy, csak hogy párat említsünk azon elismerések közül, amiket kedvenc előadóink kiérdemeltek filmzenéikkel. Számtalan slágerlista élére kerültek és gyakran az őket jegyző zenészeket a legnagyobb sztárok közé repítették ezek az alkotások. Nézzük, mik azok a dalok, amik egy-egy esetben még a filmek népszerűségét is túlszárnyalták.

Celine Dion – My Heart Will Go On

A klasszikus klasszikusa a kanadai énekesnő dala. A My Heart Will Go On-t mindenki ismeri, még azok is, akik valamilyen furcsa véletlenek összjátéka miatt nem látták a Titanicot. James Cameron 1997-ben bemutatott mozija máig az egyik legsikeresebb filmtörténeti alkotásnak számít, elég csak annyit említenünk, hogy tizennégy Oscar-jelöléséből tizenegyet díjra is váltott. Az aranyszobrok közül pedig egyet Celine Dionnak köszönhet. A My Heart Will Go On ugyanis „A legjobb eredeti dal” kategóriájában tarolt. Persze az Oscar mellett Dion még kapott négy Grammy-t, Golden Globe-ot, a Billboard pedig „Az év filmzenei kislemezének” választotta. Hatása pedig megkérdőjelezhetetlen, hiszen a VH1 2012-es „100 legjobb dal a ’90-es évekből” című listájának is előkelő, huszonegyedik helyére futott be. A dalt máig mindenki a film örökségének részeként emlegeti.

Lady Gaga, Bradley Cooper – Shallow

2018-ban nem volt olyan rádió, ami ne játszotta volna, és slágerlistát is nagyítóval keresve találunk, amin nem szerepelt Lady Gaga mesterműve. Az énekesnő a Csillag születik című mozi legújabb feldolgozásához írta a Shallow című dalát. A filmben ő maga adta elő, hiszen nemcsak dalszerzőként, hanem mint főszereplő is hozzátett a mozi sikeréhez. Bradley Cooperrel közös duettje pedig mindannyiunkat levett a lábunkról. A Csillag születik BAFTA-díjat kapott A legjobb filmzene kategóriában, továbbá a Shallow című dallal Gaga – amellett, hogy elnyerte karrierje első Oscar- és második Golden Globe-díját A legjobb eredeti filmbetétdal” kategóriában – négy Grammy-jelölést is kiérdemelt. Többek közt ez volt Az év dala” is.

Eminem – Lose Yourself

2002-ben Eminem mindenkivel tudatta, hogy nemcsak megérkezett, hanem hosszú ideig beszélünk majd még róla. A sztár nem véletlenül szerepel a Rolling Stones „A halhatatlanok” listáján. Főszeplésével készült az igazi kultmozinak kikiáltott 8 mérföld és természetesen a munkálatokból nemcsak mint színész, hanem mint dalszerző is oroszlánrészt vállalt. A filmmel pedig történelmet is írt, hiszen 2003-ban annak betétdala, a Lose Yourself nem csak a leghosszabb ideig uralta a slágerlistákat, de még egy Oscar-díjat is hozott a zenésznek. Eminem az első a rap előadók közül, aki a Legjobb eredeti filmbetétdal” címért járó aranyszobrot is kiérdemelte.

Wiz Khalifa, Charlie Puth – See You Again

Wiz Khalifa és Charlie Puth közös dala mindkét énekest a zeneipar csúcsúra repítette. A két zenész sajnos egy tragédia miatt állt össze, ugyanis a See You Again a Halálos iramban franchise hetedik részének azon jelenetsorához készült, melyben az autóbalesetben elhunyt Paul Walkernek állítottak emléket. Tizenkét héten vezette az amerikai Billboard Hot 100 listát, ezzel Eminem Lose Yourself című dalával együtt a második leghosszabb ideig vezető rap száma lett az államokban. Sokáig tarotta a Spotify történetének legtöbbet streamelt dalának rekordját és a YouTube összesített listáján is előkelő helyet foglal el.

Seal – Kiss from a Rose

Nem ritka az sem, hogy egy dalt már kiadása után választanak főcímzenévé. Így történt Seal ikonikus nótája esetében is. A Kiss from a Rose a brit énekes második, azonos című albumán jelent meg 1994-ben, ekkor bekerült a Végtelen történet harmadik részébe is. A nagy áttörést viszont a Tim Burton által rendezett, 1995-ös Batman hozta meg neki. A Kiss from a Rose lett ugyanis a mozi betétdala, aminek köszönhetően az Egyesült Államokban és Ausztráliában is szempillantás alatt vált listavezetővé. A 1996-os Grammy pedig három díjat is hozott a zenésznek: Az év felvétele, Az év dala és a Legjobb férfi popénekes előadás kategóriában is nyert.

Tovább is van

De nem mondjuk, hanem inkább mutatjuk. Persze lehetetlen vállakozás összegyűjteni az összes olyan filmes betétdalt, ami a zeneiparra is óriási hatást gyakorolt, viszont készítettünk egy Spotify-listát, amin számtalan örök klasszikust gyűjtöttünk nektek össze!

Nyitókép: Matteo Chinellato/NurPhoto via Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: