A művészettörténet legszebb és legkülönlegesebb csókjai

A világ leghíresebb csókját Gustav Klimt festette meg, akinek művét a szerelem oltárképeként is emlegetik a művészettörténészek. De rajta kívül még számos kiemelkedő alkotó megörökítette ezt a szenvedélyes pillanatot.

Csók a városháza előtt – Robert Doisneau

Fotó: @arti_chiare/Instagram

Bár minden út Rómába vezet, egyszer mindenki el akar jutni Párizsba is. Franciaország fővárosát a „fények városaként” és a „divatvilág Mekkájaként” is emlegetik, de a legtöbbször mégis azt hallhatjuk, hogy „Párizs a szerelem városa.” Utóbbit a francia fotográfus, Robert Doisneau Csók a városháza előtt című képe is hűen tükrözi. Habár sokáig azt hitték, hogy az 1950 márciusában készített fotó egy spontán pillanatot ábrázol, a fotós beismerte, hogy fizetett modellekkel rendezte meg a jelenetet. De ez a kép erejéből semmit nem von le: egy önfeledt romantikus pillanatot láthatunk, amely a második világháborút követő szabadságot szimbolizálja.

Csók – Roy Lichtenstein

Fotó: @michelginies/Instagram

A pop art művészetre jellemző képregényszerű stílus világszerte népszerűvé tette az irányzat képviselőit. A legtöbben valószínűleg már biztosan hallották Andy Warhol nevét, de Roy Lichtenstein is nagy hírnévre tett szert az ötvenes években. 1966-ban ő volt az első amerikai művész, aki kiállított a londoni Tate Gallery-ben. Leghíresebb alkotása, a Csók-képsorozat, ezek közül is kiemelkedik a Csók III. című darab. Külön érdekesség, hogy megoszló vélemények születtek azzal kapcsolatban, a nőalak szemében örömkönnyeket láthatunk, vagy egy szívszorító szakítás utolsó búcsúcsókját ábrázolja a művész.

A csók – Auguste Rodin

Fotó: @maohachi/Instagram

Rodin három grandiózus szobrot készített a házasságtörő Paolo Malatesta és Francesca da Rimini szerelméről, akiket Dante Infernojából ismerhetünk. Rodin a szobrot eredetileg A pokol kapuja című szoborcsoportba szánta, de a francia művész végül meggondolta magát, és egy különálló remekmű lett belőle. A csókolózó szerelmeseket ábrázoló alkotás később a szexualitás és a szerelem egyik ikonikus jelképévé vált.

A születésnap – Marc Chagall

Fotó: @daily_paintings/Instagram

Az orosz művész legismertebb alkotásán saját magát és első feleségét, Bellát ábrázolja, amint transzcendentális, vagyis természetfeletti szerelemmel lebegnek a térben. A Születésnapot Chagall 1915-ben festette néhány héttel azelőtt, hogy Bellával összeházasodtak és a saját születésnapját örökítette meg. A festő célja az volt, hogy szeretet és önfeledt boldogság sugározzon a képről, amit sikerült is remekül megvalósítania.

Szerelmesek – René Magritte

Fotó: @micheaufr/Instagram

A szürrealista művész Szerelmesek című alkotásának két fő verziója létezik. Az ismertebb egy szerelmespárt ábrázol, amint egy lepel áll a csókjuk útjába. A festmény legkidolgozottabb része a drapéria, vagyis éppen az a részlet, amely a legnagyobb értetlenséget okozza a nézőben. Néhányan azt gondolják, hogy a belga festő anyja halálára (is) utal a szerelmesek feje köré csavart textíliával. De a legismertebb magyarázat az, hogy Magritte azért nem ábrázolta az arcukat, hogy ezzel is alátámaszthassa a mondást, miszerint a szerelem vak.

Csók – Erwin Wurm

Fotó: erwinwurm.at

Az osztrák származású kortárs szobrász művei humorral vezetnek be minket a formalizmus világába. Wurm elsődleges célja, hogy az absztrakt művészet szórakoztassa az embereket. Arról egyelőre még mindig nincs információ, hogy Wurm egymásba fonódó virslipárja inspirálta-e Seth Rogan Virsli parti című animációs filmjét, de az biztos, hogy a Csók megdöbbenést vált ki a nézőből, és mosolyt csal az arcára.

Az első csók / Ámor és Psziché csecsemőként – William-Adolphe Bouguereau

Fotó: @holyartworld/Instagram

A 19. századi francia művész egyik ismérve, hogy a klasszikus témákat modern megvilágításba helyezi. Az első csók című olajfestményével Cupido és Psziché mitológiai történetét dolgozta át, és gyerekként ábrázolja a szerelmeseket, akik az ártatlanságot, a tisztaságot jelképezik.

Csókolózó rendőrök – Banksy

Fotó: @banksymarketplace/Instagram

A titokzatos brit alkotó a kortárs művészet egyik legismertebb alakja, a street art jeles képviselője. Banksy 2005-ben egy brightoni kocsma falára festette fel a Kissing Coppers című graffitit, amelyet egy vászonra rögzítve árvereztek el. Az utcai művészet egyik legpimaszabb alkotása 575 ezer dollárért kelt el egy amerikai aukción.

A csók – Edvard Munch

Fotó: @heart_like_a_handgranade/Instagram

Munch nevéről a legtöbb embernek azonnal a Sikoly című alkotás jut az eszébe, és a festményre jellemző titokzatos légkör az expresszionista művész többi remekművén is érzékelhető. A csók nevet viselő képen szerelmeseket jelenít meg a vásznon, az összeboruló pár pedig a nő és a férfi közös egységét jelképezi. A norvég alkotó a szereplők arcát egyesíti, amely az egymás iránt érzett szeretetről és szolidaritásról tanúskodik.

Alakok a parton – Pablo Picasso

Fotó: @griffinsgal/Instagram

A 20. század népszerű avantgárd festőjének kevésbé ismert alkotásán két nyakigláb alakot láthatunk, amint a tengerpart homokdűnéi között csókolóznak. Picasso a francia Riviérán található nyaralójában készítette el a képet, amelyet megtörtént események inspirálhattak. Valószínűleg Picasso és egy 19 éves modell szerepel rajta, aki állítólag szoros kapcsolatot ápolt az 50 éves, házasságban élő művésszel.

A csók – Constantin Brancusi

Fotó: @quebelleart/Instagram

A francia-román származású szobrász számos vázlatot készített a csókolózó pár stilizált változatáról. A kubista művész a neolitikum (i.e. 10000 – i.e. 7000) művészetet idézi, és az érzékenységet, intimitást ragadja meg. A csókot a huszadik század első modern szobrai között tartják számon, és a korai kubista szobrászat egyik kiemelkedő alkotásának tartják.

Szerző: Simon Eszter
Forrás: The Culture Trip
Nyitókép: Leemage/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: