A nagy kérdés: mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetünkből?

Mindig felmerül a téma, ha másnap vezetni kell

Minden társaságban akad legalább egy ember, aki a harmadik koktél után már azt latolgatja, vajon vezethet-e még legálisan másnap délelőtt. Talán te is gyakran matekozol az est közepén. Arra biztatunk, menj biztosra, mielőtt még kocsiba ülnél.

Egyénenként eltér, hogy milyen ütemben dolgozza fel a szervezet az alkoholt, de általánosságban 10 kilogrammonként egy grammnyi tiszta alkohol lebontására képes a májunk egy óra alatt, vagyis egy 60 kilós nőnél ez 6 gramm alkoholt jelent óránként. Két deci bor 12,87, fél liter sör 16, egy deci pezsgő 9, egy deci vodka 30,4 gramm alkoholt tartalmaz, tehát a példánkban szereplő hölgy szervezete egy pohár bort több mint 2 óra alatt dolgoz fel, egy deci vodka kiürüléséhez viszont 5 órára is szükség lehet.

A számolás viszont nem ilyen egyszerű, a testsúlyon kívül sok más tényező is befolyásolja az alkohol lebontását. Ilyen például, hogy mennyit ettél az iszogatás előtt vagy mennyire volt korábban leterhelve a májad. Ha tehát a tivornyádat követő délelőtt/délután kocsiba ülnél, nem éri meg matekozással kockáztatni, a legjobb megoldás, ha beszerzel egy hiteles alkoholszondát.

Iszik vagy vezet?
Egy közúti ellenőrzés során az alkoholszondás vizsgálat azt mutatja ki, mennyi alkoholt tartalmaz a levegő, amit belefújsz a műszerbe. Míg egyes országokban a minimális véralkoholszint megengedett, Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, azaz mindössze egy ital elfogyasztása is büntetendő. Ha elkapnak ittas vezetésért, az pénzbírságot (100 000 Ft-tól 300 000 Ft-ig) vagy minimum 1 éves járművezetési tilalmat von maga után.

Hajból tovább kimutatható

Most, hogy tisztáztunk, általánosságban mennyi idő alatt bontja le a máj az esti órák frissítőit, mit gondolsz, mennyi ideig mutatható ki a szervezetből az alkohol? Az, ha valaki már túllendült a másnaposságon, nem jelenti azt, hogy a görbe estének nincs többé nyoma. A vérből akár 6 óráig, a leheletből, a vizeletből és a nyálból 12-24 óráig, hajmintából pedig közel 90 napig kimutatható az alkoholfogyasztás!

Nyitókép: andresr/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: