A nagy Mikulás dilemma: briliáns mód, hogyan avassuk be a gyereket, anélkül, hogy összetörnénk a szívét

A gyerekek 6-7 éves korukig egy mágikus mesevilágban élnek, ahol helye van a Mikulásnak is. De eljön az a pont, amikor vennünk kell egy mély lélegzetet és fel kell fednünk a Télapó kilétét. Cikkünkben ehhez adunk néhány tippet.

A realitásérzék megszilárdulása, amikor képessé válnak megkülönböztetni a valóságot és fantáziát, előbb-utóbb mindegyik gyerek életében bekövetkezik. Még mielőtt ez végbemenne, egy olyan mágikus, mesevilágban élnek a kicsik, ahol szomjazza a lelkük a csodát. A Mikulás, ahogyan a Jézuska, Angyalka vagy éppen a Fogtündér ennek a varázsvilágnak nagyon is szerethető alakjai. Összpontosul bennük minden, amiről azt szeretnénk, hogy igaz legyen: a jó végül úgyis győzedelmeskedik, és mindenki, aki méltó rá, elnyeri jutalmát. Mi felnőttek pedig csak csillogó szemekkel nézzük, azt az izgatottságot és gyermeki örömöt, amit ezek a „varázslények” okozni tudnak, miközben néhány pillanatra talán mi is visszarepülünk a gyerekkorba. Egy csipetnyi varázslat az év legszebb időszakában… legalábbis addig, amíg arcon nem vág a kérdés: „Anya, ugye nem te vagy a Mikulás?”

A rettegett Mikulás párbeszéd

Azt hiszem két olyan hangsúlyos beszélgetés van, amitől rettegnek a szülők: az egyik a szexuális felvilágosítás, a másik pedig, amikor le kell ülni a gyerekkel és összetörni a szívét azzal, hogy nem létezik a Mikulás. Ez két olyan eset, amikor fűt, fát összehordunk, hogy valahogy jól jöjjünk ki a helyzetből és ne kelljen csalódottságot látnunk az édes gyerekarcokon. Sokan úgy vannak vele, hogy már a kezdetektől nem bolondítják a gyereket, hanem tiszta lapokkal játszanak, és ezzel reményeik szerint megóvják a kiábrándulástól is őket. Csakhogy kutatások is bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik mindenféle mesei elem vagy fantáziatevékenység nélkül nőnek fel, felnőtt korukban sokkal boldogtalanabb, keserűbb életet élnek. Nem célszerű tehát elvenni tőlük a bűvölet, egy szebb világ képét, hanem helyezkedjünk inkább újra gyerekbőrbe és akkor máris magától értetődő lesz, hogy mi is a teendő.

Jó, ha az osztálytársaitól tudja meg?

Sokszor halljuk, hogy mennyire fontos, hogy a gyerek és szülők között a bizalom semmilyen módon ne sérüljön. Ha rosszul tálaljuk a Mikulás és társai című történetet, akkor a gyerek azt érezheti, hogy hosszú ideje átverik, méghozzá olyan személyek, akikben a legjobban bízik. A túlzott titkolózás visszás is lehet, hiszen nem együtt építjük a hagyományokat, a közös mesevilágot, bevonva a gyereket is, hanem a háta mögött zajlanak az események. Mivel nincs eszköz a kezünkben, hajlamosak vagyunk áttenni a felelősséget: „Áh, majd úgyis megtudja az iskolában.” Ez valószínűleg meg is fog történni, csak egy sokkal fájdalmasabb módon, mint ahogy azt szeretnénk. A gyerek szellemi érése során, egy idő után már maga is kirakja a kirakós darabjait, és egyszer csak rájön a turpisságra. Azonban van ennek egy sokkal kíméletesebb, a gyermeki lelket átölelőbb verziója is.

Új köntösbe csomagolva

Körülbelül 6-7 éves kor táján jön el az idő, amikor már felfedezni véljük a gyereken az ébredező gyanút, hogy a Mikulás nem létezik. Ez a tökéletes időzítés arra, hogy egy közös cukrászdázás vagy kakaózás (a lényeg a kettesben töltött program) keretén belül különleges megbízatásra hívjuk a gyereket. Ekkor így indíthatunk: „Sokat nőttél ebben az évben. Nemcsak magasabb vagy, de látom, hogy a szíved is megnőtt. Több olyan eset is volt, amikor önzetlenül valami kedves dolgot tettél másokért, így azt gondolom, hogy megértél a feladatra, hogy megértsd a karácsony igazi lényegét. Eljött az idő, hogy te is Mikulássá válj.”

Az új Mikulás

Az, hogy beavatjuk a gyereket, méghozzá átruházzuk rá a Mikulás mágikus erejét, legalább olyan izgatottságot kelt majd, mint amikor megpillantják a finomságokkal tömött csizmákat. Van egy közös titok, egy valódi megbízatás, amihez most már elég nagy, hogy bepillantást nyerjen. Ezután beszélgethettek arról, hogy maga az ajándékozás a szeretet és törődés egyik kifejezési formája. Majd válasszatok ki közösen egy személyt, lehet ez nagymama, barát vagy bárki, akinek ezentúl észrevétlenül figyelitek a vágyait, kívánságait és megajándékozzátok őt titokban, a Mikulás nevében. Ez lesz az új Mikulás első éles bevetése. Minden évben egyszer ezentúl ők is Mikulássá válhatnak. Ez pedig olyan erővel ruházza fel a gyerekeket, ami segít megérteni az önzetlen törődés és az ünnep valódi lényegét.

Forrás: Upworthy
Nyitókép: CLM Images/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: