A nő, aki az egész világot az ujjai köré csavarta – 10 érdekesség Oprah Winfrey-ről

Oprah Winfrey élete tökéletesen megtestesíti az ‚‚amerikai álom’’ fogalmát. De milyen út vezetett a csúcsra, és mi is az az Oprah-effektus?

A tengerentúli televíziózás legendás műsorvezetője, Oprah Winfrey története egyedülálló. A ‚‚média királynője’’ hihetetlen szegénységből jutott fel a csúcsra, miközben egy teljes kultusz alakult ki a személye körül. Ugyan a saját nevével fémjelzett talk show 2011-ben véget ért, de Opraht ma is a világ legbefolyásosabb emberei között tartják számon. 67. születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekes információt a műsorvezetőként, színésznőként, producerként, filantrópként és bizniszlédiként is ismert csodanőről.

Oprah vagy Orpah?

Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Orpah Gail Winfrey 1954. január 29-én született a Mississippi államban található Kosciusko városában. Az Orpah nevet egy bibliai karakter után kapta, ám az emberek rendszeresen elírták/rosszul ejtették ki, így végül ráragadt az Oprah becenév.

Ez nem egy tündérmese

Fotó: ©IMDb

„Senkit sem érdekel, hogy honnan jössz, és az sem, hogy hívnak. Kizárólag rajtad múlik, hogyan boldogulsz az életben” – fogalmazta meg karrierje csúcsán a ‚‚média királynője’’, akinek valóban a semmiből kellett felépítenie saját birodalmát. Oprah két tinédzser törvénytelen gyermekeként született, akik nem maradtak együtt és egyedülálló édesanyjának kellett felnevelnie. Oprah hamar a nagymamájához került, akinél a körülmények közel sem voltak ideálisak – egy víz- és villanyvezeték nélküli házban töltötte gyerekkora első éveit.

Igazi csodagyerek

Fotó: ©IMDb

Arról, hogy milyen nagy szegénységben éltek sokat elárul, hogy gyakran krumpliszsákból készült ruhákat kellett hordania. De a pénzügyi nehézségek és az otthonukban uralkodó körülmények ellenére Oprah a nagymamájánál jó kezekbe került. Az idős asszony nagy gondot fordított a kislány szellemi fejlődésére, így unokája háromévesen már az olvasással is megbirkózott. Négyévesen megkapta a ‚‚The Preacher’’, azaz a lelkész becenevet, ugyanis kedvelt időtöltése volt a Biblia olvasása, amiből hosszú részleteket memorizált és mesélt el.

A felhőtlen gyerekkor vége

Fotó: ©IMDb

Hatéves korában elbúcsúzott nagymamájától és édesanyja vette magához. Milwaukee gettónegyedébe költözött, ahol élete egyik legnagyobb traumája érte. Nagybátyja, unokatestvére és anyja barátai is rendszeresen szexuálisan zaklatták az ekkor még csak kilencéves kislányt. Ezekről a sosem múló gyerekkori sebekről először 1986-ban beszélt saját műsorában, ám a családja tagadta a vádakat. Ezzel még nem ért véget pokoli gyerekkora. A gyakori bántalmazás miatt 13 évesen elszökött otthonról, 14 évesen teherbe esett, de a szülést követően fia hamarosan meg is halt. Családja újra elárulta, amikor az egyik rokona 1990-ben eladta ezt a sztorit a National Enquirer hírlapnak.

Kezdeti sikerek

Fotó: @oprah/Instagram

Oprah élete 14 évesen teljesen megváltozott, amikor édesapja megmentette anyjától és magához vette. Keményen dolgozott és lányának azt tanította, legyen céltudatos, mert úgy sokra viheti. Oprah megfogadta a tanácsát – sorra nyerte a tanulmányi versenyeket, majd ösztöndíjat kapott és a Tennessee State University médiatudomány szakán tanult. 17 évesen megnyerte a Miss Black Tennessee szépségversenyt és ezzel egy helyi rádió figyelmét is felkeltette. Egyre több rádióműsort vezetett és a helyi televízió képernyőjén is gyakran feltűnt. Végül a nashville-i WTVF-TV-ben találta magát, hírolvasóként – 19 évesen ő volt a legfiatalabb és az első afro-amerikai nő, aki betölthette ezt a szerepet.

A nagy áttörés

Fotó: ©Youtube

Kitartása és elbűvölő személyisége meghozta neki a sikert – 1986. szeptember 8-án debütált saját talk showjának első epizódja. Ezzel Oprah újra történelmet írt, hiszen ő volt az első nő, aki saját műsorában nemcsak házigazdaként, hanem producerként is tevékenykedett. A The Oprah Winfrey Show pár hónap alatt az egyik legnézettebb műsorrá vált és a ‚‚média királynőjét’’ hamarosan már Amerika leggazdagabb és legbefolyásosabb emberei között tartották számon. A műsor 25 éves fennállása alatt minden díjat besöpört és a legnagyobb sztárok fordultak meg a stúdióban. A legnépszerűbb epizódot, amelyben Michael Jackson volt Oprah vendége 36 millióan látták – ezzel a világ legnézettebb interjújává és az amerikai televíziózás negyedik legnézettebb eseményévé vált.

Miss O, mint politikus?

Fotó: ©IMDb

1985-ben Steven Spielberg filmjében, a Bíborszínben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Az arany szobrot végül Anjelica Huston kapta meg, de Oprah több más díjjal vigasztalódhatott. Például 18 Emmy-díjat, valamint a Golden Globe életműdíját, a Cecile B. Demille Award-ot is elnyerte. Az utóbbi kategóriában újra rekordot döntött, hiszen előtte még egy fekete nőt sem tüntettek ki ezzel az elismeréssel. A díjátadón elhangzott köszönőbeszéde miatt szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy Miss O elindul a 2020-as választásokon, de végül ezt ő maga cáfolta.

Páratlan elismerés

Fotó: Marvin Joseph/The Washington Post/Getty Images

2013-ban megkapta az USA legmagasabb polgári kitüntetését – az Elnöki Szabadság Érdemrend (Presidential Medal of Freedom) medálját Barack Obama akasztotta a nyakába. A díjat először 1963-ban adták át és eddig összesen csak 65 embert jutalmaztak vele. Oprah mellett olyan nevek szerepelnek a listán, mint Meryl Streep, Audrey Hepburn és John F. Kennedy. Szóval nyugodtan kijelenthetjük, impozáns társaságba került.

Az Oprah-effekt

Fotó: @oprah/Instagram

Oprah Winfrey körül megmagyarázhatatlan kultusz alakult ki. Minden szava és mozdulata hatalmas súllyal bír, amit egyszerűen csak Oprah-effektusnak hívnak. Ez csupán annyit jelent, hogy bármi, amihez ő a nevét adja, vagy támogat, garantáltan sikert arat. Erre remek példa a saját műsorában bevezetett Oprah Book Club szegmens, ami egy egyszerű könyvajánló volt. Nem számított, hogy egy kortárs író művét vagy épp egy klasszikust mutatott be a nézőknek, a könyv best-sellerré vált és minden üzletből azonnal elkapkodták.

Sosem utazik kenyér és avokádó nélkül

Fotó: @oprah/Instagram

Oprah számára nagyon fontos az egészséges táplálkozás. Saját fagyasztott pizzájának tésztája karfiolból készül, amit a legtöbb amerikai szupermarketben bárki megvásárolhat. Emellett egy interjúban elárulta, hogy sosem indul útnak saját kenyere vagy házi termesztésű avokádója nélkül.

Nyitókép: Frennie Shivambu/Gallo Images/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: