A nő, aki elrepített minket a szivárványon túlra: Judy Garland története

Dorothy megformálója június 10-én lenne 100 éves.

Hollywood egyik legfényesebb csillaga imádta a kutyákat és a sárga rózsát. Annak ellenére, hogy szó szerint a színpadra született, borzasztóan félt a fellépésektől.

A legendás amerikai énekes-színésznő 1922. június 10-én született. Ekkor még a Frances Ethel Gumm nevet viselte, amelyet 1934-ben változtatott meg Judy Garlandra. Mindössze két és fél éves volt, amikor debütált a színpadon a „Jingle Bells” című dallal abban a moziban, amit a szülei vezettek. Két idősebb nővérével (Mary Jane ’Suzy/Suzanne’ Gumm and Dorothy Virginia ’Jimmie’ Gumm) alkották a „The Gumm Sisters” elnevezésű formációt, amelyet édesanyjuk kísért zongorán. Judy-t akkoriban ’Baby Gumm’-ként ismerték.

Boszorkány a családban

Az ikonikus sztár szüleinek házassága tele volt hullámvölgyekkel, Judy emlékei szerint folyamatosan összevesztek és kibékültek. „Nehezemre esett megérteni ezeket a dolgokat akkoriban, és persze tisztán emlékszem, mennyire féltem a különválástól” – mondta. A momager (azaz olyan anyuka, aki egyben menedzser is, és szinte kényszeríti a gyermekét a nyilvános szereplésre, akár a fizikai és mentális egészségét is kockáztatva) fogalma az utóbbi években már összemosódott a Kardashian franchise-t futtató Kris Jenner nevével. Azonban Judy édesanyja, Ethel lánya elmondása szerint maga volt a Gonosz Nyugati Boszorkány (az Óz, a csodák csodájából).

Judy Garland és édesanyja, Ethel Marion Gumm (Fotó: R. Gates/Getty Images)

A hírnév árnyoldalai

Élete során végig gyógyszerfüggőséggel küzdött, és tragikus módon éppen az édesanyja volt az első, aki a kezébe nyomta a pirulákat még 10 éves kora előtt. Serkentő és altatószereket szedett, ez a kombináció vezetett a tragédiához. Miután szerződött a Metro-Goldwyn-Mayer, vagyis az MGM Stúdióval, a tabletták szedése mellett folyamatosan szigorú diétákra kényszerítették őt. Csak olyan dolgokat ehetett, mind például csirkeleves, cottage cheese, vagy saláta – emellett rengeteget kávézott és dohányzott. Ha ez nem lenne elég, számtalanszor zaklatták őt szexuálisan a színfalak mögött.

Fotó: Donaldson Collection/Getty Images

Szeszélyek és szerelmek

Judy Garland állítólag utálta a mennydörgést és a repülést, és rettenetesen félt a fellépésektől. Bevallotta, hogy sokszor szó szerint a színpadra kellett lökni. Ráadásul rendkívül babonás is volt, azt hitte, hogy gyorsabban tud tanulni, ha a bal cipőjét leveszi, így gyakran fotózták le úgy, hogy csak a jobb párat viselte. Nagyon szeretett sportolni, például gyakran úszott és baseballozott. A színészkedést pedig egyáltalán nem főállásként képzelte el, arról álmodozott, hogy egy szép napon nővér lesz. Dorothy megformálója imádta a sárga rózsákat, és a kutyákat is. A Totót alakító kutyussal például elválaszthatatlanok voltak az Óz, a csodák csodája forgatásán. Saját műsora is volt, a „The Judy Garland Show”, ami egy évadon keresztül futott a CBS-en 1963-ban. Ő volt korának Oprah Winfrey-je.

Fotó: MGM Studios/Getty Images

Mindent Dorothy-ról

Miután Shirley Temple és Deanna Durbin is visszautasította Dorothy szerepét, Judy lett az 1939-ben bemutatott musical sztárja. A karakter egyébként eredetileg szőke hajú lány lett volna, és ikonikus ruhája kék-fehér helyett kék-rózsaszínben pompázott, mivel a film Technicolor filmgyártási eljárással készült.

Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images

Hírességek hálójában

Sok hírességhez hasonlóan ő is a Hollywood High Schoolban tanult Los Angelesben, amelynek falai között később Rita Wilson, Sarah Jessica Parker vagy Leighton Meester is megfordult. Judy többek között leendő kollégájával és jó barátjával, Mickey Rooney-val együtt járt a gimnáziumba. Ifjabb John F. Kennedy is nagyon kedvelte őt, és gyakran felhívta azért, hogy énekeljen neki valami. Természetesen leggyakrabban a „Somewhere over the rainbow” című számot kérte. Frank Sinatra is közel állt hozzá, ő lett a keresztapja Garland kisebbik lányának, Lorna Luftnak. Sőt, a hírek szerint Judy egy ideig viszonyt folytatott Sinatrával. Amikor pedig Judy New Yorkban a Central Parkban élt, nem más volt a szomszédja, mint John Lennon és Yoko Ono.

Judy Garland és Frank Sinatra (Fotó: CBS Photo Archive/Getty Images)

Elmaradt a tündérmese…

Judy Garland ötször ment férjhez: először 1941-ben mondta ki az igent David Rose-nak, aki 18 évesen, még nős férfiként jegyezte el őt. A tündérmesének indult románc sajnos hamar véget ért: amikor a művésznő teherbe esett, nemcsak az MGM Stúdió és az édesanyja, hanem David is abortuszra kényszerítette őt. 1944-ben elváltak, majd 1945-ben hozzáment a nála több mint 20 évvel idősebb Vincente Minnellihez, akit a „Találkozunk St. Louis-ban” című film forgatásán ismert meg (Minnelli volt a rendező). 1946-ban megszületett első lánya, aki nem más, mint a híres énekesnő, Liza Minnelli.

Románcok, tragédiák

1948-ra megromlott a kapcsolatuk a korkülönbség és Judy ingadozó hangulata miatt, majd Garland egyszer túl korán ért haza, és rányitott a férjére, akit egy férfi alkalmazottjával intim helyzetben talált, emiatt a művésznő öngyilkosságot kísérelt meg. Minnelli mentette meg az életét. (A rendezőről már akkor is azt pletykálták, hogy homoszexuális, amikor összeházasodtak.) 1951-ben különváltak az útjaik, 1952-ben pedig Sidney Luft felesége lett, akitől két gyermeke született, Lorna és Joey. 1965-ben ez a nász is véget ért, és Judy beperelte exét mentális és fizikai bántalmazás miatt. Sid alkohol-, és játékproblémái miatt Garland súlyos anyagi gondokkal küzdött. A válást még ki sem mondták, de máris nyilvánosságra került, hogy Garland hozzámegy Mark Herronhoz, akivel mindössze 6 hónapig voltak házasok 1965-ben a férfi erőszakos viselkedése miatt. Utolsó férje Mickey Deans volt, akivel 1969-ben kötötte össze az életét, ő talált rá Judy-ra a halála után. A művésznő egyébként 1960-ban 35.000 dollárt (azaz több mint 10 millió forintot) kapott azért, hogy megírja az életrajzi könyvét, amiben kitálal a viharos magánéletéről és karrierjéről, ám végül nem fejezte be a projektet.

Judy Garland és Liza Minnelli (Fotó: CBS Photo Archive/Getty Images)

Utóirat

A sors iróniája, hogy halálának napján egy hatalmas tornádó söpört végig Kansas államon, ahogyan legendás karakterét, Dorothy-t is éppen a forgószél kapta fel…

Fotó: Henry Groskinsky/Getty Images

Forrás: Factinate/CR Fashion Book/Grazia
Nyitókép: Silver Screen Collection/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: