A női meddőség okai, melyeknek nincs közük az életkorhoz

Bár a teherbe esés esélye az életkor előrehaladtával csökken, a meddőség hátterében sok esetben nem a nők kora, hanem az alábbi problémák állnak.

Míg évtizedekkel ezelőtt a nők a húszas éveik elején már szültek, manapság egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás ideje. Ma már az sem számít ritkaságnak, ha valaki a negyvenes éveiben válik először anyává. A kor mindenképpen kulcsfontosságú tényezőnek számít a teherbe esés és gyermekszülés szempontjából, de korántsem az egyetlen ok, amely befolyásolná.

meddőség pár baba
fotó: d3sign / Getty Images

Megdöbbentő adatot publikált az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint

6 nőből 1-nek meddőségi problémája van, vagyis egy évnyi védekezés nélküli szexuális élet mellett sem tud teherbe esni.

Ez az adat ugyanúgy vonatkozik a fejlett országokra, mint az elmaradottabbakra, tehát a termékenységet rengeteg tényező befolyásolhatja. Azt már jó ideje megfigyelték a szakemberek, hogy érdemes a szervezetet felkészíteni az anyaságra. A folsav kiegészítés különösen fontos az embriófejlődés korai szakaszában, ezért mind az anya, mind a gyermek egészsége érdekében javasolt elkezdeni a szedését, azonban nemcsak a terhesség elején, hanem már a fogamzásgátlók befejezése után, a tervezett terhesség előtt is.

Csökkenő esélyek

A nőknél 35 éves kor után nagymértékben csökken a termékenység, mert a megtermékenyíthető petesejtek elvékonyodnak, és elveszítik erejüket. Természetesen ez nem általánosítható, és nem vonatkoztatható egyértelműen minden nőre, hiszen nagyon sokan vannak, akik jóval a 35. életévük után szülnek egy, vagy akár több gyermeket is. A termékenységet a férfiak meddőségi problémája is gyakran okozza, amely az egészségtelen életmód miatt az utóbbi években jelentősen megnövekedett. Esetükben a stressz, a dohányzás, az alkohol és a túlsúly mind befolyásoló tényezők lehetnek. „Bár azt senki sem vitatja, hogy a biológiai órának kiemelkedő jelentősége van, de mellette vannak más tényezők is, amelyek a teherbe esést megnehezítik” – mondja Dr. Rosella Nappi, nőgyógyász professzor.

5 gyakori ok, amely a meddőség hátterében állhat:

1. PCOS

A policisztás petefészek szindróma nagyon gyakori oka a meddőségnek, a fogamzóképes korú nők 5-10 százalékát érinti. Jellemzője, hogy a petefészekben számos tüsző található, amelyek mikrocisztákként jelennek meg, rendellenesen nőnek, és nem tudnak megérni. Ez egy komplett anyagcserezavar, a kezelése élethosszig tart. A hormonok megnövekedett mennyisége miatt túlsúly, erőteljes szőrnövekedés, pattanásos, aknés bőr és hajhullás is lehet a tünete. A magas hormonszint és a meddőség lehetséges oka mellett azért is különösen fontos kezelni a betegséget, mert hajlamosító veszélyt jelenthet a cukorbetegség, a méh, és emlődaganat kialakulásában. A PCOS nagyon sokszor összefügg a cukoranyagcserével, ezért a tünetek fennállásakor ajánlott a cukorbetegség, vagy az azt előrejelző inzulinrezisztenia kivizsgálása.

2. Endometriózis

Az endometriózis egy ösztrogénfüggő gyulladásos-immunológiai megbetegedés, amelyet az endometrium szövetének (a méh belső falát normális esetben bélelő nyálkahártya) jelenléte jellemez a kismedencei üregben. Vagyis az endometriózist azok a méhnyálkahártyasejtek okozzák, amelyek nem a méh üregében, hanem a méhen kívül tapadnak meg. Ez lehet a petefészek, a hasüreg, de akár a belek, vagy a húgyhólyag is. A terméketlen nők több mint 30 százalékánál jelen van a probléma, amely olyan összenövések kialakulásával jár, amik elzárhatják azokat a csatornákat, amelyek lehetővé teszik a spermiumok felemelkedését és a petesejt megtermékenyítését. Ezenkívül az endometriotikus jellegű petefészek-ciszták jelenléte rossz petesejt-minőséget okozhat, és az esetlegesen szükséges kismedencei műtét is csökkentheti a petefészekben található petesejtek számát.

3. Kismedencei gyulladás

Az endometriózishoz hasonlóan a kismedence gyulladásos betegségei is összenövéseket okozhatnak, amelyek petevezeték elzáródáshoz vezetnek, megakadályozva a terhességet. De méhen kívüli terhességet is okozhatnak, ami rendkívül veszélyes állapot, ugyanis medenceüregi belső vérzéshez vezethet. A fel nem ismert krónikus fertőzések – mint például a Chlamydia -, gyakran a kismedencei gyulladásos betegségek alapját képezik. De más szexuális úton terjedő fertőzések is közrejátszhatnak a kialakulásában. A korai felismerés fontos a termékenység megőrzése érdekében, mivel ezek a problémák jól kezelhetők már egy rövid ideig tartó antibiotikum kúrával is.

4. Pajzsmirigy elváltozások

Amikor a számos szervezeti funkciót szabályozó pajzsmirigy nem működik megfelelően, a menstruációban és mindenekelőtt az ovulációban változás léphet fel, ami megnehezíti a fogantatást. Még terhesség esetén is előfordulhatnak szövődmények a méhlepényben, de nagyobb a vetélés és a koraszülés kockázata is.

5. Stressz okozta menstruációs zavarok

A menstruációban és a termékenységben lehetnek olyan elváltozások, amelyeket nem szervi problémák, hanem a női szervezet túlzott megterhelései okozzák. Ilyen például a kalóriamegvonásos étkezés, a túlzásba vitt testmozgás, vagy az erős teljesítménykényszer. A stressz ugyanis képes blokkolni az ovulációt, és megakadályozhatja a női szervezetet abban, hogy az egészséges magzat fejlődéséhez nem megfelelő körülmények esetén teherbe essen.

Bár a fentiek igen gyakori kórképek, a meddőség hátterében számos egyéb probléma is állhat, melyek felderítéséhez minden esetben szakorvosi kivizsgálás szükséges.

Forrás: vogue.it
Nyitókép: Paolo Cordoni /GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: