A növényeidnek is szükségük van wellnessrutinra: így gondoskodj róluk

Sokszor megfeledkezünk arról, hogy a növényeknek a rendszeres locsoláson túl más igényeik is vannak. Például egy jó kis wellnesrutin nem árt nekik!

A wellness egyre népszerűbb mindenhol a világon. Amíg a járvány nem volt az életünk része, minden hosszú hétvégén látogatottsági csúcsokat döntöttek az erre szakosodott hotelek, de mostanában sem lehet okuk panaszra. Mert a világ legtermészetesebb dolga, hogy a dolgos hétköznapok után szükségünk van pihenésre, kikapcsolódásra, feltöltődésre. A kisállatainkról is rendszeresen gondoskodunk ilyenkor, ha éppen nem tudjuk magunkkal vinni őket, akkor megkeressük számukra a legmegfelelőbb megoldást arra a pár napra, amíg távol vagyunk.

De mi a helyzet a növényeinkkel? Sokszor úgy tekintünk rájuk, mintha csak és kizárólag dekorációs elemek lennének, amelyek feldobják a lakás vagy ház színét, hangulatát és végig sem gondoljuk, hogy a növények is mind élőlények. Tehát bizonyos szükségleteik nekik is vannak, és nem feltétlenül érzik magukat jól, ha három napig rájuk sem nézünk.

Törődj a növényeiddel is!

Most, hogy hamarosan beköszönt az ősz, és véget érnek a nyaralások, ideje új alapokra helyezni a növényeinkkel való kapcsolatunkat. Ahogy nekünk, úgy nekik is szükségük és igényük van tápláló anyagokra, ami feltölti, megerősíti őket, megvédi a leveleiket, virágaikat a gombáktól, baktériumoktól. A legtöbb növény, amelynek illene virágozni, de mégsem teszi, az nem véletlenül kezdett sztrájkba, hanem ezzel is szeretné a tudomásunkra hozni, hogy: hahó, itt vagyok, foglalkozz légy szíves velem is!

Ha most csak az ismeretségi körömben közvélemény kutatást tartanék, biztos, hogy nem sokan lennének azok, akiknél a növények ápolása többet jelent a szimpla öntözésnél. Ráadásul sokan még ezt is elfelejtik, vagy minden növénynek ugyanannyi vizet adnak. De gondoljuk csak végig! A családban mindenki ugyanannyit eszik minden egyes ételből, minden étkezésnél? Ugye, hogy nem! Ezért az sem kellene, hogy a meglepetés erejével hasson, hogy a növényeknek is eltérő igényeik vannak. Kivéve persze, ha tíz darab egyforma növénnyel élsz együtt.

Először is figyeld meg a növényeidet! Nőnek-e rendesen, egészségesek-e a levelei, esetleg van rajtuk lyuk, elszíneződés, folt vagy bármi olyan elváltozás, amely a normális állapottól eltér. Milyen minőségű a földje, homogén vagy többszínű, milyen a kémhatása, illetve nincs-e a növény túlöntözve vagy kiszáradva. Ezek azok a legfontosabb és szabad szemmel jól látható tünetek, amelyek jelzik, hogy beavatkozásra van szükség” – ajánlja Szakács Krisztián virágkötő, dísznövénykertész.

A szakember azt is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a növényeknek eltérő a föld igényük, tehát inkább vegyél több, kisebb, de különböző növénynek való virágföldet, mint egy nagy univerzálisat. Emlékszel például arra, hogy mikor volt ültetve? Kapott azóta friss földet vagy elvegetál évek óta ugyanabban? És tápoldatot mikor adtál neki utoljára? Ebből  sem tudod egy fajtával megúszni, de mivel nagyon kis mennyiség elég, tekints rá hosszú távú befektetésnek, amikor megveszed.

Ezek a legnélkülözhetetlenebb tápanyagok a növényeid számára:

Levéltetvek, baktériumok ellen

Fito-Insect növényápoló, gazdabolt.hu, 1886Ft

A Fito Insect növényápoló kerti, üvegházas és lakásban tartott növények, valamint gyümölcsön és zöldségeken megjelenő kártevők ellen hatásos. BIO termesztéshez is ajánlott, 5 naponta érdemes használni.

Virágos növényeknek

Florimo virágos tápoldat, fitoland.hu, 595Ft

A Florimo tápoldata a virágzó növények nélkülözhetetlen szere. Nemcsak elősegíti a virágzást, a megőrzésükben és a fokozásukban is segít.

Virágföld

Florimo virágföld, palmahaz.hu, 1490Ft

A növényeid hosszú élettartama ott kezdődik, hogy megfelelő földbe kerülnek. Vásárlás után mindig érdemes nagyobb cserépbe ültetni őket, és ügyelj arra, hogy olyan földbe ültesd, amit speciálisan a növény igényeihez gyártottak.

Nyitókép: SolStock/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: