A növényi étrend enyhíti a menopauza tüneteit

Egy 12 hetes kutatásból kiderült, hogy a vegán diéta jelentősen enyhíti a menopauza egyik leggyakoribb tünetét, a kellemetlen hőhullámokat.

A szójában gazdag növényi étrend csökkenti a változókor alatt jelentkező közepesen súlyos és extrém hőhullámokat – olvasható az Észak-Amerikai Menopauza Társaság által közzétett friss folyóiratban. A szervezet egy 12 hetes kutatás során vizsgálta az életmódváltás hatását, az eredmény pedig egyértelműen azt mutatta, hogy ez az étrend hatékonyabb lehet a hőhullámok kezelésében, mint azt korábban gondolták. A résztvevők 84 százaléka állította, hogy enyhültek a menopauza tünetei.

A kutatás a vasomotoros tünetek csoportjára koncentrált: ide tartozik az éjszakai izzadás, a heves szívdobogás, a gyakori fejfájás és a hőhullámok is. Ezeket a panaszokat a petefészek működésének lassú leállása, illetve a hormonális változások okozzák. A becslések szerint ezek a tünetek néha már a változókor előtt kellemetlenséget okoznak a nőknek, a menopauza alatt pedig a 80 százalékukat érinti. A felmérést vezető kutatócsoport azt tesztelte, a hormonális gyógyszereket, kezeléseket helyettesítheti-e az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étkezés, amely mellett minden nap fél csésze szójababot el kellett fogyasztania a résztvevőknek. Habár korábban már folytattak hasonló tudományos kísérleteket, de ezek azt mutatták, az izoflavon kivonatok és a szója alapú élelmiszerek (például szójatej, tofu) csak mérsékelten csökkentették a menopauza tünetei. Az új tanulmány viszont kifejezetten a szójabab hatását vizsgálta – és úgy tűnik, ez a siker kulcsa.

A növényi étrend pozitív hatásai

A felmérésben 38 nő vett részt, akik a változókor folyamatának harmadik, egyben utolsó szakaszában (posztmenopauza) jártak és napi két vagy több hőhullámról számoltak be. A tesztalanyokat véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyik csoport tagjainak 12 héten keresztül az alacsony zsírtartalmú, növényi eredetű ételeket tartalmazó diétát kellett követniük, illetve minden nap párolt szójababot fogyasztaniuk. A másik csoportnak nem kellett megváltoztatnia az étkezési szokásait. Ezalatt egy telefonos appon rögzítették a hőhullámok gyakoriságát és mértékét, majd a menopauza tüneteivel kapcsolatban egy kérdőívet is kitöltöttek. 

A növényi étrendet követő résztvevők között az összes hőhullám közel 80 százalékkal, a közepesen súlyos és extrém hőhullámok pedig 84 százalékkal csökkentek. A vizsgálat végén ennek a csoportnak közel 60 százaléka számolt be arról, hogy teljesen megszűntek a súlyos hőhullámok – akik nem változtattak az étrendjükön, nem jelentettek változást. Ráadásul a szójában gazdag növényi étrend nem csak a vasomotoros tüneteket enyhítette: több résztvevő állította, hogy javult a szexuális élete, a közérzete, illetve energikusabbnak érezte magát. „Ez a kutatás gyökeres változást jelent a 45 éves és idősebb nők számára, akik megkönnyebbülnek majd, hogy nem kell gyógyszerekkel kezelni a menopauza legsúlyosabb és legkellemetlenebb tüneteit” – magyarázta Dr. Neal Barnard, a kutatás egyik vezető professzora. „Ez életmentő volt számomra. Visszanyertem a régi énem, javult az életminőségem” – mondta az egyik résztvevő. „Mielőtt bármilyen gyógyszert kiváltasz, próbáld ki ezt az utat” – tanácsolta egy másik tesztalany.

Forrás: VegNews
Nyitókép: Julia M Cameron/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: