A nyár egyik veszélyforrása a darázscsípés – Mutatjuk, hogyan előzd meg és miként kezeld

Már számolod a napokat, hogy mikor mész nyaralni? Vagy egy szuper kerti partira vagy hivatalos? Vigyázz, mert egy ártatlannak tűnő darázscsípés mindent elronthat.

Egészen felnőtt koromig nem volt tudomásom arról, hogy allergiás vagyok a darazsakra, a darázscsípésre. Épp egy fővárosi fürdőbe szerveztem 350 főnek szabadtéri programot, így nem is igazán volt időm, energiám és lehetőségem a külső körülményekkel foglalkozni. Volt ugyan egy pillanat, amikor egy villanást mintha éreztem volna a bal felkaromon, de aztán odacsaptam, nem volt ott semmi és folytattam tovább a munkát. Azaz csak folytattam volna, mert perceken belül elszédültem, le is kellett ülnöm. Aztán már csak arra emlékszem, hogy az orvosi szobában ébredek iszonyúan fájó karral. A szinte nem is érzékelt csípés helyén egy minden irányban 5 centiméteres púp ékeskedett, ami teljesen lebénított, mozdítani sem bírtam a kezemet. Kalcium injekció, jegelés, minden volt. Innentől fogva tudtam, hogy akárcsak az UV sugárzás ellen, úgy a darazsak ellen is védekeznem kell.

Darázs vagy méh?

Alapvető probléma, hogy a darazsakat és a méheket nagyon sokan összekeverik, pedig fontos, hogy különbséget tudjunk tenni közöttük. Egy közmondás nem véletlenül tartja úgy, hogy „Isten teremtette a méheket, az ördög pedig a darazsakat”. A darazsak kártevő fajok, a méhek pedig létfontosságúak a környezet szempontjából. A méhek nem annyira agresszívak, viszonylag békés természetűek és ritkábban „támadnak” emberre, csak egyszer tudnak csípni. Velük szemben a darazsak harciasak és többször is csípnek. Többnyire csak akkor „támadnak”, ha veszélyt éreznek, vagy ha megijesztjük őket. Csípésük allergiás reakciók esetén a viszketéstől, a bőrpírtól kezdve több fokozatú, akár életveszélyes is lehet.

A darazsak a nyári időszakban szinte mindenhol megtalálhatók, különösen azokon a helyeken, ahol sok a virágos növény, vagy bármilyen étel szabadon marad. De igaz ez az italokra is, nagyon sok nyári vendéglátóegységben látni az üdítő automata vagy a sörcsap körül rajzó darazsakat. A nyugodt, darázsmentes nyárra érdemes időben felkészülni, addig, amíg nem fészkelik be magukat valamelyik repedésbe a tetőnél vagy a garázsajtóban.

Az alábbi tippekkel hatékonyan védekezhetsz a darazsak ellen:

Darázscsapda

A leghatékonyabb módja a darazsak távoltartásának. Ezek a speciális csapdák olyan anyagot tartalmaznak, amelyek vonzzák a darazsakat, és amikor belekerülnek, megfulladnak. Házilag is érdemes csapdát készíteni: egy ásványvizes palack tetejét levágjuk, majd kupakkal lefelé fordítva belehelyezzük a palack alsó részébe. A palackot a feléig felöntjük cukros vízzel, sörrel vagy rovarirtó folyadékkal és a darázsfészek, vagy a darazsak előfordulási helyére tesszük.

Spray

Léteznek kifejezetten a darazsak távoltartására készült spray-k is. Ezeket este érdemes használni, alaposan be kell vele fújni a teraszt, vagy a háznak azt a részét, ahol gyakran előfordulnak. Fontos, hogy permeztetés közben viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot, hogy véletlenül se lélegezzük be a hatóanyagot. Ha magasan, vagy nehezen elérhető helyen van a darázsfészek, vagy a darazsak rajzási helye, akkor ezeket speciális, hosszabb fúvókával célszerű elérni. Háromnaponként érdemes megismételni a permetezést, hogy biztosan távol tartsuk a darazsakat.

Szappan és víz

Amennyiben vegyszermentes megoldást választanánk, akkor szappanos vizet tegyünk egy spriccelő palackba, és azzal fújjuk be a darazsak által kedvelt helyeket. Ez a keverék ugyanis eltömíti, és azonnal megöli őket.

Vesd be az illóolajok erejét

Számos gyógynövény és illóolaj is segítségünkre lehet a küzdelemben: a szegfűszeg, a citromfű, és a borsmentaolaj is segíthet távol tartani a darazsakat.

Megelőzésként is érdemes irtani

A meglévő darázsfészek mellett azokat a helyeket is tanácsos permetezni, ahol még nincsenek darazsak. Ha ugyanis már odaszoktak, akkor könnyen találnak maguknak másik helyeket is. A teraszt vagy a medence környékét érdemes hetente egyszer esténként befújni darázsirtószerrel.

Ne hagyj elől ételt

Nagyon fontos, hogy nyáron ne hagyjunk elől, vagy fedetlenül semmilyen ételt a teraszon vagy a kertben. A darazsak nem válogatósak, bármilyen étel vagy ital illatát hívó szónak érzik. A kertben a lehullott, esetleg rothadásnak induló gyümölcsöket érdemes összeszedni és fedett helyre gyűjteni.

Hívj szakembert!

Ha már több helyre, és nagyobb mennyiségben befészkelték magukat a darazsak, akkor kevés lesz a házi praktika. Mivel a darazsak támadása életveszélyes is lehet, ezért ilyen esetben mindenképpen szakembert kell hívni.

Mit tegyél csípés esetén?

Ha az összes óvintézkedés ellenére megcsípett egy darázs, akkor azonnal el kell kezdeni a csípés helyének a hűtését. Ez segít a viszketés csillapításában, illetve a duzzanat lehúzásában is. Az ecetes hideg borogatás is sokat segíthet, mert hatékony a méreganyag közömbösítésében. Gyógyszertárban is lehet speciális készítményeket kapni, és jótékony a kalcium pezsgőtabletta is. Egy dolog viszont kifejezetten tilos: nyomkodni vagy kapargatni a csípés helyét. Allergiás reakciók vagy szokatlan tünetek esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni.

Forrás: smithspestmanagement.com

Nyitókép: Roenarr/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: