A nyár kedvence a levendulás jegeskávé, amit otthon is elkészíthetsz

Imádod a jegeskávét, de szeretnéd feldobni valamivel? Akkor csempéssz bele egy csipet Provence-i fűszert! Mi most eláruljuk a tökéletes levendulás jegeskávé receptjét.

A levendula a reneszánszát éli, és nemcsak a nyugtató teakeverékek egyik fontos összetevője, de mára meghódította a gasztronómiát is. A levendulával ízesített ételek és italok listája egészen hosszú, néha a választás sem egyszerű. Nehéz találni olyan kávézót vagy bisztrót, ahol ne kínálnának levendulás limonádét, sajtot vagy fagylaltot. Azonban nem kell feltétlenül kimozdulnunk az otthonunk kényelméből ahhoz, hogy élvezzük ennek a történelmi virágnak a zamatát. Mindössze elég elkészítenünk ezt a finom levendulás jegeskávét, ami már az első korty után egy Provence-i kis falu hangulatos utcájára repít minket képzeletben, ezen a forró, nyári napon. 

A levendula intenzív, aromás növény, ezért az esetében jól érvényesül ’ a kevesebb néha több’ elve. Nagy mennyiségben sajnos életre szóló, kellemetlen élményt okozhat. Bánjunk vele csínján, és ha eddig ismeretlen volt számunkra ez a dél-francia fűszernövény, akkor kezdjük az ismerkedést egészen kis mennyiséggel. 

Hozzávalók a jegeskávéhoz:

  • 1 bögre frissen főtt kávé
  • tejszín vagy tej
  • jégkocka (esetleg kávéból készült jégkocka)
  • levendulaszirup

Hozzávalók a levendulasziruphoz:

  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre víz
  • 2 tk szárított levendulavirág

Elkészítés:

  1. A levendulasziruphoz tegyük a cukrot a vízzel együtt egy edénybe, majd melegítsük és keverjük addig, amíg a cukor teljesen elolvad. Ezután szórjuk bele a levendulavirágot is, és főzzük még 2-3 percig, majd húzzuk le a tűzről, és 10 percig lefedve hagyjuk állni. Végül szűrjük le, és máris használhatjuk. (A főzési és áztatási időt feltétlenül tartsuk be, különben a levendulaszirup keserű, fanyar lesz.)
  2. Töltsünk meg egy magas falú poharat jéggel, öntsük rá a kávét, végül keverjük bele a tejszínt, és édesítsük ízlésünk szerint levendulasziruppal. Az italt díszítsük egy szál levendulával, vagy morzsolt levendulavirággal, és élvezzük a nyarat!

Forrás: 30 seconds
Nyitókép: VIKTORIIA DROBOT/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: