A nyár legmegosztóbb cipőtrendje, amiért a világsztárok is rajonganak

Tetszik vagy sem, a fapapucs, alias klumpa napjainkban reneszánszát éli – Sarah Jessica Parker, Jennifer Garner, Bella Hadid és Dua Lipa sem tudott ellenállni annak a cipőtrendnek, amely már évtizedek óta borzolja a kedélyeket.

A klumpa – a Crocs és a Birkenstock papucsok, illetve az Ugg csizmák mellett – régóta a világ legmegosztóbb lábbelijei közé tartozik. Beau Brummell híres angol dandy, a régens korszak egyik legnagyobb férfi divatikonja például szó szerint irtózott ettől a lábbelitől, és undorát még önéletrajzi könyvében is kifejtette. Brummell valószínűleg a haját tépte volna, ha tudja, 150 évvel később egy svéd popbanda hatalmas klumpamániát robbant ki. Sőt, az ABBA imidzsének annyira meghatározó része volt ez a cipő, hogy tagjai saját kollekciót dobtak piacra. A ’90-es években a Spinédzserek és a Kemény dió című filmnek köszönhetően ismét fellángolt a trend, a 2010-es évek elején viszont már a „csúnya cipő” kategóriába tartozott ez a stílus.

„Kérem, csak a fapapucsokat ne” – könyörgött 2016 szeptemberében Christian Louboutin, a tűsarkúk pionírja – és közismert klumpafób. Majd néhány nappal később Christopher Kane brit tervező bemutatta úttörő 2017 tavaszi/nyári kollekcióját, ahol a nem mindennapi cipőké volt a főszerep. Ezután a Dior kreatív igazgatója, Maria Grazia Chiuri piacra dobta a Diorquake klumpát. Chiuri ezzel hivatalosan is elindította a fapapucs 21. századi nagy reneszánszát. Azóta a lábbeli népszerűsége csak tovább nőtt. Tavaly tavasszal a Hermès kiadta saját változatát, amely szinte azonnal elfogyott. Tudjuk, hogy a divatvilágban sokszor használják a sikkes szót, de ezek a darabok valóban elegánsak voltak. Megvolt bennük az a plusz, a je ne sais quoi, amely még azokat is elvarázsolta, akik sosem rajongtak ezért a cipőért. A Hermès klumpái egyszerűek voltak, fényes bézs, barna vagy fekete bőrből készültek, oldalukon kontrasztos szegecsek díszítették. A sarkuk alacsony volt, így könnyen a mindennapi viselet részévé váltak – farmernadrággal és fehér inggel is tökéletes párost alkottak. 

A fapapucs története

A fapapucs pontos eredete ismeretlen, de ősi elődjei közé tartozik a római calcei (cipőcsizma, amelyet szabadtéri sétákra terveztek) és a japán geta (a flip-flop és klumpa ötvözete). A hagyományos holland klumpa, más néven klomp első fennmaradt példája a 13. század elejére nyúlik vissza. Az országban ekkor a fából faragott cipők már általános viseletnek számítottak a munkások körében. Kényelmesek és olcsón előállíthatók voltak, valamint ínséges időkben tűzifaként is felhasználhatták őket. 1570-re Hollandiában megalakult az első klompkészítő céh, ami azt bizonyítja, hogy a szakképzett kézművesek száma szépen nőtt. A 16. században a különböző formájú fatalpú cipők Európa-szerte alapvető kiegészítővé váltak a munkásosztály számára. A spanyol albarcától a francia sabotig, a védőcipők legnépszerűbb változata maradt.

A klumpák azonban csak az 1960-as és ’70-es években váltak széles körben elterjedt divatnyilatkozattá. A holland változat mellett a svéd klumpa, azaz träskor örvendhetett nagy népszerűségnek. Ezt eredetileg egyfajta udvari papucsnak tervezték, amelyet egy gyapjas zoknival is fel lehetett húzni, hogy az ember kimehessen megetetni az állatokat. Majd ha visszatért, gyorsan ledobhassa a lábáról. A hippikorszakban a klumpa statement darabbá vált. Természetes alapanyaga, és az a tény, hogy továbbra is (részben) kézzel készítették őket, tökéletesen passzoltak a hatvanas évek ellenkultúrájához, a „vissza a természethez” szemléletmódhoz. 

Magas divat + kényelem = haute comfort

2021 októberében a Lyst globális divatkereső platform arról számolt be, hogy a fapapucsok keresőszó használata 124%-kal nőtt az előző évhez képest. Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, a fapapucsok újabb virágkorukat élik. Az „uglycore” stílus térnyerése, a feminizmussal együtt járó ellenszegülés, lázadó magatartás mind-mind elősegítette, hogy a klumpák a mainstream divat részévé váljanak. Sőt, még a koronavírus-világjárvány is kikövezte az utat a fapaucsoknak. Ebben az időszakban sokat változott a divattrendek megítélése, felértékelődött a kényelem szerepe. A komfort irányába való elmozdulás minden bizonnyal szerves tényező a klumpa visszatérésének történetében. Az elmúlt években a legnagyobb divatházak is kiadták saját fapapucsaikat, így az „haute comfort” kifejezés új értelmet nyert. A klumpa remek példája annak, hogy a divat és a kényelem nem kell, hogy kizárja egymást. 

Ha a trend elnyerte a tetszésed – vagy egyelőre csak felkeltette az érdeklődésed, de még barátkozol a gondolattal –, akkor van egy remek hírünk. Ma már elképesztően sokszínű a fapapucs-felhozatalt, így könnyen megtalálhatod a stílusodhoz passzoló darabot. A letisztult, egyszínű papucsok a minimalista vonal képviselőinek lehetnek nagy kedvencei. De feltűnő, igazán egyedi darabokból sincs hiány: mintás, szegecses, fonott vagy steppelt változatban is megtalálhatók. A divattervezők fantáziájának ugyanis semmi sem szabhat határt. Nézzünk néhány példát, hogyan viselik a klumpát az ismert influenszerek. Egy kis inspiráció sosem árt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Claire Rose Cliteur (@clairerose) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Grece Ghanem (@greceghanem) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lucy Williams (@lucywilliams02) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Birkenstock (@birkenstock) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Helena (@helenacuesta) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@tamiablue által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SIMONMILLER (@simonmillerusa) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

LISA SAYS GAH (@lisasaysgah) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: Edward Berthelot/Getty Images
Forrás: Grazia, InStyle, TZR

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: