A nyár slágere: a narancsbor, aminek valójában semmi köze a déli gyümölcshöz

Egy laza nyári este a barátaid és egy pohár rozé társaságában, jól hangzik, igaz? De mi lenne, ha ezúttal a rozé helyett narancsbort kortyolnátok?

A narancssárgás színéről elnevezett ital bár a magyar piacon újnak számít, egyáltalán nem új keletű finomság. Növekvő népszerűségében nagy szerepe van annak, hogy egyre többen szeretnek bele a természetes borokba, azaz az olyan alkoholos italokba, amelyek csak szőlőből, illetve a bortörvény által engedélyezett kiegészítő-, segéd- és adalékanyagokkal készülnek. Sokak szerint az esztétikai szempontok is a narancsbor malmára hajtják a vizet: szokatlan színe igazi kuriózummá teszi. A narancssárga nedűvel töltött borospohár pedig jól mutat a fotókon – lássuk be, ez a tulajdonság a közösségi média korában nagy előnyt jelent. Plusz még az időzítés is tökéletes: a narancsbor épp azután (és talán azért is) került a figyelem középpontjába, miután a színtrendek között a millennial barack/narancs árnyalat letaszította a trónról a millennial pinket.

A nedű, melynek illata a barackéra emlékeztet

A narancsbor valójában Grúziából származik és pontosan ugyanúgy készítik, mint a vörösborokat – azaz hosszú héjon áztatással – de az alapanyag nem kék-, hanem fehér szőlő. Tehát a narancsbor tulajdonképp fehérbor – jellegzetes ízét és színét (a halvány baracktól egészen a sötét narancssárgáig) annak köszönheti, hogy héjon erjesztik és több héten keresztül a szőlőhéjon is tartják.

Kép: Unsplash

Grúziában hagyományosan több ezer literes agyagedényekben érlelik az italt. Ez a technológia lehetőséget ad arra, hogy a borok kénmentesen vagy kevés kén hozzáadásával készüljenek el. A borászok ráadásul mind a mai napig kizárólag természetes élesztőket használnak az érlelés során. A végeredmény egy karakteres, erőteljes aromával bíró bor, amelyben a mézes, érett trópusi ízek a meghatározók. De a különféle narancsborokban a szárított alma, a barack, a mazsola, a dió, a vanília és a boróka ízét is felfedezhetjük.

Melyiket szeresd?

A jó hír, hogy a narancsborkészítés ősi hagyományát egyre több magyar borász igyekszik elsajátítani, ennek hála már nem csak az import termékek között találhatod meg a legújabb nyári kedvenced. Azt érdemes még tudni róla, hogy a színskálája igen széles és az árnyalat sokat elárul a bor ízéről. Képzeld el úgy, mint a szálas teát: minél tovább áztatod, annál sötétebb a színe és annál erősebbek az aromák. Ez igaz a narancsborra is, tehát ha még sosem kóstoltad ezt a nedűt, érdemes előbb a világosabb fajtákkal kísérletezni.

Ínyenceknek kötelező hűsítő

Karakteres íze miatt megosztja a borkedvelők táborát. Annak ellenére, hogy fehér szőlőből készül, íze inkább a vörösboréra hasonlít. A pincészetek sokszor ajánlják a narancsbort azoknak, akik nem kedvelik a vörösbort (ugyan hasonlít az íze, de nem azonos), illetve az ínyenceknek szinte kötelező kipróbálniuk ezt a ritkaságot. A sötétebb színűek és erős aromájúak remekül passzolnak a nehéz ételekhez, például a vörös és vadhúsokhoz, a pörköltekhez, illetve a penészes sajtokhoz is. Amennyiben könnyebb ételek vagy nassolnivaló mellé, esetleg magában fogyasztanád, úgy egy palack világosabb árnyalatú narancsbort keress. Egy próbát mindenképp megér!

Nyitókép: YuriF/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: