A nyár típusba tartozol? Ezek a színek állnak jól neked az öltözködés terén

Azt, hogy melyik évszaktípusba tartozol nem a születési dátumod, hanem a bőröd, a hajad és a szemed színe határozza meg. A nyárnak van néhány jellegzetes árnyalata, de vajon ezek a színek neked is jól állnak?

Korábban már alaposan kielemeztük, hogy a színek milyen hatással vannak az életünkre, a közérzetünkre és a döntéseinkre, valamint a 20. században kidolgozott évszakelmélet alapjainak is utánajártunkEzeknek az ismereteknek a mindennapok során is hasznát veheted, hiszen egy jól kiválasztott árnyalat megszépít, fiatalít és a természetes adottságaid pozitívumait emeli ki. Viszont ha egy előnytelen színt öltesz magadra, akkor épp az ellenkezőjét éred el, vagyis könnyen tűnhetsz idősebbnek, sápadtnak és a hibáidat hangsúlyozod ki. Az ősz, a tél és a tavasz típus jellemzőit már sorra vettük, így már csak egy dolgunk maradt. Itt az idő, hogy megvizsgáljuk a nyár évszaktípus sajátosságait.

Kik tartoznak a nyár típusba?

Az évszaktípus képviselőit nem nehéz felismerni, hiszen a nyár természetes színeit viselik magukon. Csak képzeld el, ahogy a tavasz élénk színei egyre jobban kifakulnak: a fű zöldje tompább lesz, még a virágok is halványabb árnyalatban pompáznak és a tikkasztó hőségben minden mintha kicsit összemosódna. Ilyenkor a természetben a pasztell árnyalatok kerülnek előtérbe, hiszen a nyár színei lágyak és kifinomultak – akárcsak azok, akik a nyár évszaktípusba tartoznak.

Bőrszín: A nyár típus külső adottságaiban is a pasztelles árnyalatok érvényesülnek. A bőrszín jellemzően világos, gyakran nagyon világos, rózsaszínes, hamvas árnyalatú. Erre az évszaktípusra jellemző, hogy nehezen barnul; ezzel szemben nagyon könnyen megkapja a nap, így könnyen leéghet. Vannak olyan nyár típusok is, akiknek a bőrszíne inkább a bézsbe hajlik – ők szerencsések, mivel gyönyörűen barnulnak és az ő esetükben a leégés is ritkább.

Szemszín: A legtöbb esetben a szem kifejezetten nem élénk színű, sokkal gyakoribb a szürkéskék, a szürkészöld és a szürkésbarna árnyalat.

Hajszín: Jellemzően hűvös, ezüstös árnyalatú csillogás fedezhető fel a hajtincsekben. A hajszínt illetően a hamvasszőke és a hamvasbarna a leggyakoribb, a vörösesszőke is előfordul, de sokkal ritkábban. Az viszont biztos, hogy a nyár típusúak természetes hajszíne nem a meleg, sárgás árnyalatokba hajlik.

Általánosságban a nyár típus a legnőiesebb az évszaktípusok közül, akiknek természetes adottságai és megjelenése lágyságot, eleganciát és kifinomultságot sugároz. Természetes színeikben az ezüstös, visszafogott árnyalatok érvényesülnek, ezért nagyon kell figyelniük arra, hogy ne válasszanak túl élénk színeket. Ha túl sok harsány árnyalatot öltenek magukra, azok könnyen elnyomják, túlharsogják őket. A rózsaszín és a kék pasztelles árnyalataira, valamint a hamuszürkére viszont mindig számíthatnak – ez az alapszínük, amely kiemeli természetes szépségüket. A semleges alapszínek közé még a tejfehér, a galambszürke, az indigó- és lenkék tartozik.

Világos nyár (nyár-tavasz) típus

nyár típus 01
Fotó: Stephane Cardinale – Corbis, Vittorio Zunino Celotto, Peter White / Getty Images

Ők azok, akiknek a személyiségében és a kisugárzásában keverednek a két évszaktípus jellemzői: a tavasz bájos könnyedsége és a nyár klasszikus, kifinomult eleganciája tökéletes párost alkot. A hírességek közül Reese Witherspoon, Margot Robbie és Gwyneth Paltrow is ebbe a csoportba tartozik. Nekik a nyári színskála legvilágosabb, legpúderesebb, valamint tavaszba hajló színei állnak jól. Ilyen például az almavirág, a rózsaszín, a vízzöld és -kék, a menta, a lensárga, a púderkék, az akáclila és a nikkelszürke. 

Hideg nyár (nyár-tél) típus

nyár típus
Fotó: Edward Berthelot, JP Yim, Andreas Rentz / Getty Images

A hideg nyár típus képviselőinek nincs könnyű dolguk, ugyanis a színek terén mindig az arany középutat kell megtalálniuk, ha szeretnék kihangsúlyozni természetes szépségüket. A nyári színskála leghidegebb, télbe hajló árnyalatai remekül passzolnak adottságaikhoz, hiszen rózsás vagy semleges bézs arcszínük, hangsúlyos szemszínük megköveteli a kacérabb, kevésbé visszafogott árnyalatokat. De fontos, hogy ezek ne legyenek túl harsányak (ezek inkább a tél típushoz passzolnak). A sztárok közül Olivia Wilde, Palvin Barbara és Paulina Porizkova is ezt a típust képviseli. Nekik a harmonikus színpalettájuk hideg, közepesen telített, közepes kontrasztértékű színekből áll, a meleg színárnyalatot pedig érdemes kerülniük. Ezért a sárga és a piros számukra kritikus terület, hiszen alapvetően meleg színekről beszélünk. Melyik színek nem hiányozhatnak a gardróbjukból? A hideg kékeknek, a szürkéknek és az ezüstnek, illetve a hideg rózsaszíneknek mindenképp ott a helyük.

Lágy nyár (nyár-ősz) típus

nyár típus
Fotó: Edward Berthelot, Andreas Rentz, Pietro S. D’Aprano/Getty Images

Az ősz természetes, magával ragadó nőiessége még jobban felerősíti a nyár típusú nők magabiztos kisugárzását, megjelenésük kifinomultságát. A hírességek közül Ellen Pompeo, Bella Hadid és Dakota Johnson is a lágy nyár típust testesíti meg. Ők azok, akik természetes adottságaikat a nyári színskála legtompább, leglágyabb, őszbe hajló színeivel emelhetik ki. A füstös, bágyadt színvilág nyugalmat sugall, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy csak unalmas szetteket állíthatnak össze saját színeikből. Sőt, a színpaletta keretein belül megtalálhatják a kontrasztosabb, dinamikusabb megoldásokat, de a monokróm szettek is csodásan mutatnak rajtuk. Hiszen – ha az évszaktípushoz illő – tompább árnyalatokat használják, akár 4-5 különböző színt is nyugodtan megjeleníthetnek egy outfiten belül. Az  évszaktípus alapszíneire mindig támaszkodhatnak, de a legjobban talán a gránátalma, a levendulakék, a topázzöld, a wenge és az Oxford-zöld hangsúlyozza ki szépségüket.

Nyitókép: Stephane Cardinale – Corbis, Edward Berthelot/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: