A nyelvtanulás tényleg kedvesebb emberré tesz?

A suliban alig vártad, hogy vége legyen az angol órának? Pedig érdemes újra előhalásznod azokat a tankönyveket! Állítólag ugyanis az idegen nyelvek elsajátításával együtt sokkal kedvesebb is leszel. Elmondjuk, hogyan!

Egy másik nyelv megtanulása nem egyszerű feladat. Emlékszem, hogy gyerekként órákat töltöttem az angol könyveim felett, hogy bemagoljam az új szavakat és megértsem a szabályok közötti összefüggéseket. Bevallom, hogy nem ez volt a kedvenc suli utáni programom, de felnőtt fejjel már egészen máshogyan látom a nyelvtanulást. Hiszen a második nyelv elsajátítása valószínűleg az egyik legértékesebb tapasztalat, amit diákként szerezhettem. Nem hiába mondják: „Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz.” Sőt, a tanulás közben három olyan tulajdonságot is magadévá tehetsz, melyek segíthetnek egy kedvesebb és pozitívabb világszemléletű személlyé válni. Jöjjön a három tulajdonság?

1. Türelmesség

Külföldön járva a mai napig zavarba jövök, ha angolul kávét vagy útbaigazítást kell kérnem. A fejemben ilyenkor tökéletesen összeáll a kérdés, de amikor kinyitom a számat össze-vissza kezdek el beszélni. Végül teljesen kétségbeesek és kézzel lábbal mutogatok a sütőtökös latte felé. De a pantomimeseket megszégyenítő műsorom után is kedvesen fordulnak felém az eladók. Az ő türelmes hozzáállásuk arra sarkall, hogy én is türelmesebb legyek önmagammal szemben az ehhez hasonló helyzetekben. Ugyanis, nem könnyű egy idegen nyelv egyik szintjéről magasabb fokozatra kapcsolni. Teljesen természetes, ha nem öt perc után kezded el franciául szavalni a Fösvény című drámát. Ha ezt elfogadod, akkor nemcsak magaddal lehetsz türelmesebb a mindennapok vagy egy külföldi utazás során, hanem másokkal is!

2. Megértés

Egy második nyelv megtanulása ugyanúgy szól egy új gondolkodásmód elsajátításáról, mint az idegen szavak bemagolásáról. Amikor megérted egy kommunikációs stílus árnyalatait, jobban megértheted a különböző kultúrák értékeit. Például az arab beszélgetések gyakran kezdődnek a következő kérdéssel: Hogy vannak a szüleid?” Egy magyar fül számára szokatlan lehet minden társalgást így kezdeni, de a nyelvi stílus a család értékéről árulkodik az arab kultúrában. Tehát a nyelvtanulás szuper lehetőség, hogy megismerj más nemzetiségű embereket, értékeket és az ő hatásukra picit mással szemmel tekinthess a valóban fontos dolgokra. Emellett az idegen nyelvi szófordulatokat, figyelmességeket érdemes lehet beépítened a saját nyelvhasználatodba, hogy jobban kifejezhesd a vágyaidat, igényeidet a környezeted felé.

3. Együttérzés

Amikor angolul beszélgetek (és mutogatok) kifejezetten zavar, hogy nehezen adom át az érzéseimet, gondolataimat a másik ember számára. Úgy érzem, hogy a nyelvi tudásom lekorlátoz, és ezáltal csak egy töredékét tudom megmutatni a személyiségemnek. Amikor Svédországban beültünk a párommal egy tradicionális svéd étterembe, és a sokadik útbaigazítás után sem találtam a mosdót és teljesen eltévedtem a kétszintes épületben, egyik pincér sem nevetett ki az ügyetlenségemért. Kedvesen, együttérzést mutatva harmadjára is elmagyarázták, hogy merre kell mennem. Kellemetlenül éreztem magam? Persze, de minden egyes nyelvi különbségből származó akadály kimozdít a komfortzónámból, és arra sarkall, hogy a büszkeségemet félretéve bátran kérjek segítséget másoktól. Sőt, emlékeztet arra, hogy én is együttérzést tanúsítsak a hasonló helyzetbe került különböző nemzetiségű emberek felé.

Nyitókép: Eva-Katalin/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: