A mindennapos nyújtógyakorlatok áldásos hatásai

Te tudod, mi az a stretching?

Rendszeres nyújtással nemcsak az alakodat formálhatod, a szervezeted egészségéhez is nagyban hozzájárulsz. Nem muszáj stretching edzéseken részt venned, akár otthon is végezhetsz nyújtógyakorlatokat. Kövesd a cikkünkben szereplő videó lépéseit!

A rendszeres testmozgásnak rengeteg jótékony élettani hatása van – legyen ez egy kemény, izzasztó TRX óra, vagy akár egy olyan, lassabb mozdulatokból álló edzésforma, mint a nyújtás. Ha csak pár perced van mozogni, és nem akarod túl magasra vinni a pulzusod, akkor a nyújtást neked találták ki.

Ennél a típusú mozgásnál különösen fontos, hogy fentről lefelé haladj: kezdj a nyakcsigolyákkal, majd a felsőtest, csípő, végül a lábak következzenek. Ne siesd el a mozdulatokat, hiszen a lényeg a kitartott póz!

Mindegyik mozdulatot 20 másodpercig tartsd ki, és figyelj rá, hogy semmidet ne erőltesd meg, inkább csak finoman nyújtsd meg az egyes testrészeidet. Közben próbálj meg a légzésre is koncentrálni: a levegőt az orrodon szívd be, majd a szádon fújd ki.

A rendszeres nyújtás előnyei:

 • beindítja a vérkeringést – többek között az agyadban is
 • segíti az izomkoordinációt
 • mérsékli a sérülések kockázatát
 • mint minden mozgás, ez is képes oldani a stresszt
 • támogatja a helyes testtartást
 • javítja a légzéstechnikádat
 • lazítja az izomzatod

Nézd meg ezt a videót a helyes gyakorlatok elsajátításához:

A videóban számolják a korábban említett 20 másodpercet, ez segít abban, hogy ne siesd el a gyakorlatokat. A felvétel a mozdulatok helyes kivitelezését is megmutatja, így ha követed a látottakat, nem kell aggódnod a sérülések miatt.

 1. Közelítsd a jobb füled a jobb válladhoz, majd végezd el a gyakorlatot a bal oldaladra is.
 2. Húzd el magad előtt a karod az egyik, majd a másik oldalra.
 3. Kulcsold össze a kezed a tarkódon, és emeld ki a mellkasod, zárd a lapockáid.
 4. Álló helyzetben forgasd a felsőtested hátrafelé úgy, hogy a csípőd közben előre néz. Ezt végezd el a másik oldalra is.
 5. A jobb lábad tedd a bal térdedre, és ülj bele ebbe a pozícióba, majd cserélj lábat.
 6. Fogd meg az egyik bokád, és közelítsd a fenekedhez, majd  ismételd meg ezt a másik oldalra is. Figyelj arra, hogy a csípőd ne forduljon el, hanem előre nézzen.
 7. Állj terpeszben, a felsőtesteddel fordulj rá az egyik lábadra, majd dőlj rá. Ezután fordulj középre, végül a másik lábadhoz.
 8. A mozdulatsor közben végezz légzőgyakorlatokat: amikor beszívod a levegőt, emeld fel a karjaidat, és nyújtózz a plafon felé.

 

Ezt a gyakorlatsort edzés előtt, edzés után vagy akár önmagában is elvégezheted, ha szeretnéd átmozgatni a testedet.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: