A pandémia alatt szinte duplájára nőtt az étkezési zavarokkal küzdő tinédzserek száma

Az önértékelési, illetve étkezési zavarok miatt segítséget kérő tizenévesek és felnőttek egyre több kórházban tapasztalják azt, hogy hónapokat kell várniuk egy terápiás beszélgetésre.

Több tanulmány is bizonyította, a közösségi média használat és az önértékelés között szoros kapcsolat áll fenn. A digitálisan módosított képek miatt egy eltorzult testideál alakul ki a nők és a férfiak fejében, ami önértékelési problémák, étkezési zavarok, szorongás vagy depresszió kialakuláshoz vezethet. A legnagyobb probléma, hogy tavaly március – azaz a pandémia kitörése óta – 60 százalékkal nőtt a screen-time, vagyis a képernyő előtt eltöltött idő. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy emiatt nemcsak a kozmetikai beavatkozások váltak minden eddiginél népszerűbbé. Sajnos egyre többen fordulnak pszichológushoz komoly önértékelési panaszok vagy étkezési zavarok miatt

Túlterhelt egészségügy, több beteg és végtelennek tűnő várólista

A folyamatos online jelenlét mellett azonban még egy kiváltó okot figyelembe kell vennünk. Olaj volt a tűzre, hogy egy felmérés szerint a magyarok több mint 90 százaléka szedett fel plusz kilókat a hónapokig tartó bezártság alatt. Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy a pandémia olyan körülményeket teremtett, amely elősegítette az étkezési zavarok kialakulását. „Az új esetek, valamint a visszaesők száma is megnőtt. Hatalmas növekedést tapasztalunk” – mondta Jennifer Wildes, a Chicagói Orvostudományi Egyetem docense. „Egyes betegek négy-öt hónapot várnak olyan kezelésre, mint a pszichoterápia. Pedig a pandémia előtt általában csak néhány hetet kellett a várólistán tölteni.” Wildes hozzátette, hogy a világjárvány előtt mintegy 100 étkezési zavarral küzdő páciense volt, de ez a szám azóta majdnem megduplázódott.

A Minnesotai Egyetemhez kórházában is hasonló tendenciát figyeltek meg, hiszen az étkezési zavarokkal kapcsolatos segítségkérések megduplázódtak. „A 2019-es átlag, azaz napi 60 hívás helyett most 130-an keresnek minket” – mondta Jillian Lampert dietetikus, az anorexiával és bulimiával foglalkozó Emily Program stratégiai vezetője. Lampert elárulta, hogy sajnos számítani lehetett az esetek robbanásszerű növekedésére. „Tudtuk, hogy a szorongás és az elszigeteltség az étkezési rendellenességek egyik tipikus kiváltó oka.”

A korlátozások feloldása nem oldja meg a problémát

Lampert szerint sokan arra panaszkodtak, azt érezték, hogy elvesztették az életük felett az irányítást, és ezért az evésbe menekültek. Másokat a néhány plusz kiló és a karantén alatti elhízásról szóló hírek annyira megrémítettek, hogy drasztikusan csökkentették az étkezések számát és mennyiségét. A dietetikus szerint minden korosztályt és nemet érintett ez a probléma, de a tinédzser korú lányok, a fiatal felnőtt nők és az LMBTQ-közösség tagjainak körében volt a legmagasabb az arány. „A koronavírus-járvány jelentős pszichológiai kihívások elé állította a társadalmat és különösen a serdülőket. Ez egy olyan meghatározó esemény volt, amely sok szempontból megzavarta az emberek életét, hónapok vagy évek is eltelhetnek, mire meglátjuk a valódi következményeit” – mondta Dr. Dave Little családterapeuta, aki szerint a szülőknek még nagyobb figyelmet kell szentelniük gyerekeik mentális egészségére. Ugyanis az étkezési és önértékelési zavarok nem szűnnek meg a korlátozások feloldásával, hanem hosszú hónapokig, évekig megkeseríthetik az érintett életét, és súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. 

Forrás: Insider
Nyitókép: electravk/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: