Téged is érint a nők egyik leggyakoribb hormonzavara? Tudj meg többet a PCOS-ről!

A policisztás petefészek szindróma

Rendszertelen a menstruációd, nem jön össze a baba, esetleg nem tudsz megszabadulni a pluszkilóktól? A nők 10%-át érintő policisztás petefészek szindróma is okozhat ilyen jellegű problémákat. Országh Kitti írása.

Már a gimnáziumi éveim alatt észrevettem, hogy a többi lányhoz képest nekem rendszertelenebbül jön meg a menstruációm. Tudatos tinédzser lévén minden ehhez kapcsolódó anyagot elolvastam, majd ellátogattam a nőgyógyászhoz, aki azt mondta, a tinédzserkorral együtt jár a ciklus rendezetlensége. Megnyugodtam, hogy idővel majd biztosan rendeződni fog.

Mivel az orvosom várakozásra intett, így sokáig nem is foglalkoztam a dologgal, de a húszas éveim elején ismét csak két-háromhavonta jött meg a menzeszem, így a neten kutakodva kezdtem el válaszokat keresni a problémáimra. Ekkor olvastam először a PCOS-ről, vagyis a policisztás ovárium szindrómáról, majd később egy nőgyógyászati ultrahang során ki is derült, hogy én is ezzel a hormonális zavarral élek. A PCOS során a tüszőrepedés elmarad, a tüszők pedig cisztákként panganak a petefészekben.

A PCOS és a hozzá sokszor kapcsolódó inzulinrezisztencia felismerése nem egyszerű, kezelése endokrinológus és nőgyógyász szakembert igényel. Oka az androgén hormonok emelkedett szintje. Az én esetemben a magas prolaktinszint a ludas, ez a hormon a tejelválasztásért felelős, túltermelődése viszont cikluszavarokhoz vezethet. Szerencsére ma már gyógyszerszedéssel is csökkenthető a szintje.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz PCOS esetén?

  • hirtelen testsúlynövekedés, fokozott étvágy
  • férfias típusú szőrnövekedés (arcon, mellkason, hason)
  • rendszertelen vagy teljesen elmaradó menstruáció
  • fáradékonyság, aluszékonyság
  • olajosan fénylő bőr
  • meddőségi probléma
  • hajhullás, kopaszodás
  • ingerültség, rossz közérzet, depresszió

A PCOS és az inzulinrezisztencia összefüggő jelenségek, éppen ezért terheléses vércukorvizsgálattal szükséges megvizsgálni, hogy mennyire tud beépülni a sejtekbe a cukor. A komplex hormonvizsgálat egyébként is elengedhetetlenül fontos az állapotod felmérésében, ennek alapján tudja meghatározni az orvosod a szükséges kezeléseket. Sokszor nehéz felismerni a jelenséget, és nem mindenkinél jelentkezik az összes tünet. Ezért, ha teheted, mindenképp vesd alá magad egy vizsgálatnak, ugyanis a kezeletlen PCOS akár meddőséghez is vezethet!

A 160 grammos diéta a fogyásban is segít!

Sokat segíthet az életmódváltás!

Sokáig nem hittem benne, hogy az életmódváltással javíthatok az állapotomon. Milyen rosszul tettem! Harmincéves korom körül viszont úgy éreztem, hogy mentálisan is elég erős vagyok a változtatáshoz, így belevágtam a szénhidrát-csökkentett diétába. A táplálkozásom megváltoztatása sokkal könnyebben ment, mint azt elsőre gondoltam: jobb lett tőle a közérzetem, rendszerességre és öngondoskodásra tanított.

A 160 grammos diéta napi ötszöri étkezést ír elő, ennek betartásával megelőzhető a vércukorszint ingadozása, elkerülhetőek a falásrohamok és biztosítható az egész napos telítettségérzés. Meg kell különböztetni a lassú és a gyors felszívódású szénhidrátokat, és kerülni a cukros és fehér lisztes ételeket, de szerencsére ma már annyi egészséges alternatíva létezik, hogy nem kell lemondanod a finom ízekről! 

Kezdd akár a sétával!

Fokozatosan vezesd be a mozgást is!

Sportolással szintén rengeteget tehetsz PCOS-esként magadért, ezt szinte minden orvosom hangsúlyozta. Enélkül sokkal kisebb a gyógyulás esélye, a mozgás bizonyítottan segít a hormonzavarok rendezésében. Én sétálással kezdtem, elég volt napi fél óra is, hogy megérezzem a jótékony hatását. Idővel fokozatosan emeltem a napi sétaidőmet, végül a 10 kilométer már meg sem kottyant. Már már szinte mindenhová gyalogosan közlekedem, és nem sajnálom rá az időt.

A kezeléseknek és az életmódváltásnak hála közel egy éve rendeződött a ciklusom, azóta sokkal jobban érzem magam a bőrömben. A PCOS teljes körű kivizsgálása nem egyszerű, de hidd el, érdemes végigmenni a lépcsőfokokon, mert a jól beállított, egyénre szabott kezeléssel, ha nem is gyógyítható ez a betegség, de kezelhetőek a tünetei és megelőzhetőek a komolyabb következmények!

 Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: