A Phoebe-jelenség: Lisa Kudrow, lány a macskás nótával

56 éves a Jóbarátok bolondos színésznője

Egy színészt, ha telibe talál élete nagy szerepe, nincs könnyű dolga. Könnyen előfordulhat, hogy soha többé nem tudja levetkőzni magáról, vagy éppen mi, a nézők nem hagyjuk neki.

Azt hiszem, ez a helyzet Lisa Kudrow-val is, akit a mai napig Phoebe-ként szólítanak meg az utcán, pedig már 15 éve véget ért a sitcom. A színésznő azt nyilatkozta, sokan azzal mentegetőznek, hogy nem tudják az igazi nevét. Tényleg ennyire nem érdekel minket, hogy ki áll a lobbanékony, bohém karakter mögött, vagy csupán annyira meggyőzött minket az alakításával, hogy nem is akarunk tőle többet és mást, csak a mi kedvenc Phoebe-nket? Pedig a karrierje már a Jóbarátok előtt elkezdődött, és a show óta is aktív.

Egy kaliforniai, középosztálybeli zsidó családba született 1963-ban, édesapja neves orvos volt. Magyar, lengyel, német és fehérorosz felmenő is vannak. 16 éves korában megműttette az orrát, mert nem volt megelégedve a külsejével. Apja nyomdokait követve biológiából szerzett alapdiplomát, és 8 évig apja mellett dolgozott, míg végül színészi pályára lépett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lisa Kudrow (@lisakudrow) által megosztott bejegyzés,

Voltak apróbb alakításai, majd megkezdte a sitcomos szárnyalását. Tudtad, hogy nem is Phoebe megformálásával indította a Jóbarátok-érát? Ursula Buffay karakterét alakította 1993-1999 között a Megőrülök érted című vígjátéksorozatban, aki az 1994-ben indult Jóbarátok Phoebe Buffay-ének ikertestvére lett. Lisa Ursulát a Jóbarátokban is eljátszotta, 8 epizódban tűnt fel az önző és érzéketlen testvér szerepében. És hogy mi az oka a crossovernek? A két showt egymás után játszották, így a készítők úgy érezték, magyarázattal kell szolgálniuk arra, miért látható ugyanaz a lány egy órán belül két különböző sorozatban. Kudrow szakmai megítélése mellett magánélete is jól alakult: a Jóbarátok indulása után egy évvel hozzáment a francia reklámigazgatóhoz, Michel Sternhez, akivel azóta is együtt élnek. 1998 márciusában született meg fiuk, Julian Murray Stern, aki igyekszik távol tartani magát a rivaldafénytől. Bizonyára még a magzati korban elege lett a sztárságból, hiszen ő is jelen volt sok-sok emlékezetes epizód forgatásakor, ugyanis Kudrow terhességét is beleírták a showba. 🙂

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lisa Kudrow (@lisakudrow) által megosztott bejegyzés,

Sosem tudhattuk, mikor robban be a humorbomba

Mutass nekem egy embert, aki elég jól ismeri, és mégsem kedveli a Jóbarátok kissé őrült, mindig vidám szőkeségét! Biztosan elfogult vagyok, de ilyennel ritkán találkozom. Joey-hoz hasonlóan nem Phoebe a legélesebb kés a fiókban, de szórakoztatásban verhetetlen, és ennek egyszerű az oka: nem veszi túl komolyan az életet. A gyakran kifejezéstelen arccal elmondott poénjainak plusz löketet ad az állandó kiszámíthatatlansága és kendőzetlen őszintesége. Én például nem tudok nem nevetni azon a jeleneten, amikor Rachel kétségbeesetten nyugtatja a Ross-szal közös, üvöltő babáját, miközben Phoebe színpadiasan összeomlik és közli, hogy „Semmi jó nem sülhet ki abból, ha valaki lefekszik Ross-szal! Amikor a nyilvánvalót is kimondja, sokszor infantilisnek tűnik, ettől olyan sajátos a humora. Más pillanatokban viszont szellemes vicceivel lep meg minket. Nehéz eldönteni, hogy vele vagy rajta nevetünk, de nem is ez a fontos. Színes karakterével nemcsak vidámságot vált ki belőlünk, hanem szimpátiát is. Nem véletlen, hogy a kilencedik és a tizedik évad alatt epizódonként 1 millió dolláros gázsit tehetett zsebre (ezzel még a 2005-ös Guiness Rekordok könyvébe is bekerült Cox-szal és Anistonnal)! A dilinyós futása, a hamis éneklése és a rémes macskás dala, na, meg a drámai felkiáltásai nélkül a sitcom nem lenne teljes.

#bodypositive

A sok nevetés és a mókás jelenetek mögött, Lisa hozzánk hasonlóan megküzdött a maga frusztrációival. A színésznő nemrég egy podcast interjúban elmondta, hogy a mindig mosolygós Phoebe megformálása idején problémái voltak a testképével. Kínosan ügyelt arra, hogy vékony maradjon, ezt pedig senki sem ellenezte. „Sajnos, ha nő vagy és alultáplált, akkor jól nézel ki – legalábbis én ezt a visszajelzést kaptam másoktól. Pedig, amikor túl vékony voltam, rendszeresen megbetegedtem. Megfázás, influenza vagy arcüreggyulladás – mindig volt valami bajom. Azt is elárulta, magassága miatt gyakran zavarban volt kolléganői, Jennifer Aniston és Courtney Cox mellett. „Magasabb, nagyobb darab voltam… úgy éreztem, egy hegy vagyok hozzájuk képest. Kudrow tehát nehezen barátkozott meg a testével a Jóbarátok-időszak alatt, ez pedig a jelenére is kihat: ez az oka annak, hogy nem nézi a sorozatot, akkor sem, ha épp játsszák. „Lehet, hogy nem tetszenék magamnak, nem akarom megkockáztatninyilatkozta az Éretlenségi című új filmje premiervetítésén. Ugyan, az évek során egyre több önbizalomra tett szert, még mindig tanulja az önelfogadást. Az Instáján a bemutatkozószövegében csak ennyit ír: „A kevesebb is elég – és valóban, jól beállított, túlszerkesztett és tűéles fotókat nem igazán találunk a profilján. Életszerű helyzeteket, őszinte mosolyokat és szép emlékeket viszont annál inkább.

Elengedem Phoebe-t, ha felülmúlod!

Amikor azon gondolkodtam, milyen filmekben láttam a színésznőt a Jóbarátok után, egy alakítását sem tudtam felidézni, pedig több mellékszerepet is játszott. Feltűnt az P.S. I love you-ban, A másik nőben Natalie Portmannel, a Könnyű nőcskében Emma Stone oldalán, a Rossz szomszédság 1-2-ben pedig Zac Efron mellett, mégsem emlékszem az általa játszott karakterekre. Vajon csak az én memóriám rossz, vagy a kisebb, feledhetőbb szerepeit blokkolta az agyam, ami mai napig Phoebe-ként azonosítja Lisa Kudrow-t?

Két nagyobb sorozatban is főszerepet játszott, amikről még csak nem is hallottam korábban. A 2005-ben kifulladt, egyévados Visszatérés című sorozatát 2014-ben hozta vissza az HBO. Egy nárcisztikus, kiégett színésznőt alakít benne, akinek az életét egy reality-n keresztül ismerhetjük meg. A 2008-ban debütált Webterápiában pedig egy önző és gazdag nőt játszik, aki háromperces webkamerás terápiával kezeli a pácienseit. Ezek a sorozatok egyértelműen Lisa rajongóinak készültek. Túl nagy elvárást ne támasszunk velük szemben, de jó kezdés lehet, ha leépítenénk magunkban a megdönthetetlennek látszó Phoebe-kultuszt. Már ha akarjuk!

Nyitókép: Noel Vasquez/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: