A pihenés igazi arca: 9 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a staycationből

Valljuk be, a szokványos nyaralás gyakran fárasztó!

Hosszú repülőút, utazás okozta szorongás, kóválygás egy idegen városban, sok-sok kimerítő városnéző program – ezeket most mind megspórolhatod, ha a megszokott vakáció helyett a saját városod turistájává és az otthonod vendégévé avanzsálod magad!

Érezted már azt egy egyhetes nyaralás után, hogy sokkal fáradtabban értél haza, mint ahogyan elindultál? A válaszod valószínűleg igen, és ezzel nem vagy egyedül! Elég nehéz a pihenésre fókuszálni, ha épp azon aggódunk, hogy mit felejtettünk otthon, egész nap a térképet bújjuk, hosszú sorokat állunk ki egy-egy látványosság megtekintéséért, vagy a tűző napon menetelünk, hogy minél gyorsabban és minél jobban magunkba szippantsuk egy város atmoszféráját. Nem csoda tehát, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb lehet az otthoni vakációzás, azaz a staycation. Mi is írtunk már erről a jelenségről, itt bővebben olvashatsz róla, most pedig 9 programot is ajánlunk:

1. A Balaton csak arra vár, hogy körbetekerd!

Őszintén, mikor bringáztál utoljára? Ha szinte már fel sem tudod idézni az utolsó kerékpáros kalandod, itt az ideje benevezni egy egynapos túrára. A hosszú kihagyás pedig nem kifogás, hisz, ahogy a köznyelv tartja, a biciklizést nem lehet elfelejteni! 😉

2. Házi moziélmény

Bizonyára a hétköznapok során is elcsípsz egy-egy filmet a tévében és talán a hétvégi sorozatnézés sem áll távol tőled, de mi lenne, ha most igazán megadnád a módját a mozizásnak? Izzítsd be a Netflixet vagy az HBO GO-t, kapd elő a popcornt, készíts gusztusos szendvicseket és próbálj ki egy új koktélreceptet. Trombitáld össze a családot és/vagy a barátaidat, és tartsatok egy közös filmmaratont! Vagy ha úgy érzed, jót tenne egy kis kimozdulás, nevezz be egy 4DX mozifilmre. Garantáltan megrengeti a világod!

3. Nosztalgikus csendes pihenő

Ki mondta, hogy a láblógatás időpocsékolás? Ne feledd, a staycation lényege, hogy elhagyd a feszített tempót, és a programról programra vándorlás helyett végre igazán átadd magad a pihenésnek. Ülj ki a kertbe vagy az erkélyre, és hagyd, hogy hatalmába kerítsen az édes semmittevés. Egy kis szundi is belefér, de a fényvédőről semmiképp se feledkezz meg!

4. Kincsvadászat, felnőtt kiadás

Nem tudom, te hogy vagy vele, de mi nehezen tudunk ellenállni a vásárlásnak egy külföldi út során, így az otthoni vakációzás is csak úgy lehet hiteles, ha belecsempészünk egy kis nézelődést. Dobd a megszokott fast fashion üzleteket és élelmiszerboltokat, és keress fel egy piacot, egy turkálót, egy vintage shopot vagy egy garázsvásárt. Jó turistához híven még egy szuvenírshopba is beugorhatsz. Apropó, miért van az, hogy többségünk rajong a hűtőmágnesekért, a saját városunk viszont nem kerül ki a fridzsiderre? Szerezz be egyet a tiédről! 🙂

5. Kémleld egy hajóról a várost!

A hétköznapi rohanás során a kocsiból, a dugóban araszolva, vagy tömegközeledési eszközről, tömegközlekedési eszközre vándorolva vetünk pillantást a városunkra. Ezzel szemben más városba utazva magaslatokba vágyunk és vízre szállunk. Nílusi hajózás, velencei gondolázás, bledi pletnázás, és még sorolhatnánk. Emlékezz csak vissza, a Dunán vagy a Tiszán mikor hajóztál utoljára? Utaztál már egyáltalán BKV-hajóval? Evezz régi-új vizekre a staycation alatt!

6. Ultraibolya fényár és egy kis ügyetlenkedés

Nem épp bevett sport nálunk a golf, sokan csupán a tehetősek hobbijaként tekintenek rá. De mi a helyzet a minigolffal? Hatalmas élmény, kérem! Budapesten van egy különleges hely, ahol neonfényben ütögethetsz. A látvány elképesztő, a termek falain művészeti alkotások formájában visszaköszön a magyar történelem, a világűr és a tenger élővilága is. Kedvet kaptál egy játékhoz? Még az se tartson vissza, ha azt sem tudod, hogyan tartsd az ütőt, a lényeg, hogy tudj nevetni az ügyetlenkedéseden! 🙂

7. Csapj fel detektívnek vagy mentsd meg a világot

Hogy az izgalmi faktor se maradjon ki az otthon töltött vakációból, válassz bűntársakat és vegyetek be egy szabadulószobát. Börtönből menekülnél, kalóznak állnál, vagy egy rejtélyes gyilkosság szálait göngyölítenéd fel? Másfél órára teljesen elrugaszkodhatsz a valóságtól, utána pedig egy gyors hazautat követően folytathatod is a relaxációt.

8. Csapj fel egy könyvet! Vagy kettőt…

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk, amire sajnos nem szakítunk elég időt a hétköznapok során, az olvasás. Mi lehetne ideálisabb alkalom arra, hogy behozzuk a lemaradást, mint a staycation? Válassz egy kötetet a „megvettem, nem tudom, mikor lesz rá időm, de el kell olvasnom!!” kupacból, és táborozz le az egyik hangulatos kávézóban. Nincs is jobb érzés annál, amikor teljesen magába szippant egy történet! A kávéról, mint kísérőről nem is beszélve!

9. Találd meg a belső jógid vagy vedd fel a kesztyűt!

Régóta tervezed, hogy kipróbálsz egy új sportot, de mindig közbejön valami? Most végre van időd kísérletezni! Ha be mered vállalni, hagyd, hogy az egyik barátod vagy a párod válasszon neked egy edzéstípust, vagy bökj rá egy random foglalkozásra egy prospektusban. Most mondd meg, mit veszíthetsz?

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: