A pornó-fanatikus férfiak tényleg gyűlölik a nőket? (18+)

Felejtsük el a sztereotípiát?

A Pornhub-ot 2007-ben 1 millióan látogatták naponta, 2018-ra ez a szám 92 milliárdra nőtt. Sokat vitatott téma, hogy a felnőttfilmek milyen hatással vannak a férfiak nőkhöz való viszonyára, egy új kutatás pedig meglepő eredményeket hozott!

Gyakori félelem a pornónézés kapcsán, hogy erősítheti a nők iránt táplált negatív érzéseket, valamint fokozhatja a szexuális erőszakot és a nőgyűlöletet, ezért egy kutatócsoport nemrég utánajárt, valójában mit is gondolnak a pornórajongó férfiak a nemi egyenlőség kérdéséről. Egy Las Vegas-i felnőttfilmes expón 294 résztvevővel végeztek kérdőíves kutatást. A válaszadók átlagéletkora 44 év volt. 34,1 százalékuk házas, 60,5 százalékuk alapdiplomát vagy magasabb végzettséget szerzett. A megkérdezettek több mint 80 százaléka hetente többször néz pornót, 36,1 százalékuk pedig naponta szórakoztatja magát felnőttfilmekkel.

A kutatók 4 állítást olvastak fel az alanyoknak, és arra kérték őket, hogy mondják el, egyetértenek-e velük, vagy sem:

  1.  „Egy dolgozó anya is kialakíthat szoros kapcsolatot a gyerekeivel, nemcsak egy háztartásbeli.”
  2.  „A férfiak nagy része érzelmileg alkalmasabb a politikai pályára, mint a nők többsége.”
  3.  „Minden családtag számára előnyösebb, ha a férfi hajszolja a sikert, a nő pedig gondoskodik a családról és a közös otthonról.”
  4.  „A múltbeli diszkriminációra tekintettel a munkaadóknak nagyobb figyelmet és erőfeszítést kellene fordítaniuk arra, hogy alkalmazzák és előléptessék a képzett nőket.”

Nem a szexista válaszok domináltak

A pornórajongók 90 százaléka értett egyet azzal, hogy egy dolgozó anyának is lehet olyan szoros a kapcsolata a gyerekeivel, mint egy háztartásbelié. Arra a feltevésre, hogy a férfiak alkalmasabbak lennének a politikai pályára, 80 százalékuk nemleges választ adott. A harmadik állítással, vagyis hogy a hagyományos családmodell szerinti szerepek az ideálisak, 80 százalékuk nem értett egyet. A negyedik állításra adott válaszok voltak a leggyengébbek, a pornóexpó vendégeinek „csupán” 72,4 százaléka szerint szükséges kiemelten támogatni a nőket az elhelyezkedésben és az előbbre jutásban.

Most akkor mégsem káros a pornó?

Természetes vannak káros hatásai, de az nem bizonyított, hogy fokozná a nemi egyenlőtlenséget. Ráadásul nem ez az első kutatás, aminek az eredményei ellentmondanak a felnőttfilm-nézéssel kapcsolatos sztereotípiákkal. Egy korábbi, 2016-os vizsgálat szerint a pornófogyasztó férfiak sokkal nyitottabban és elfogadóbban nyilatkoztak a hatalmi pozíciókban lévő nőkről, a dolgozó, kisgyerekes anyák helyzetéről és az abortusz kérdéséről, mint azok az alanyok, akik nem rajonganak az erotikus tartalmakért. Az, hogy a beérkező válaszok mennyire őszinték, természetesen megkérdőjelezhető, de ez a két kutatás rávilágít arra, miért is problémás az általánosítás. Mindemellett azt se felejtsük el, hogy nemcsak a férfiak fogyasztanak pornót, egyre több hetero- vagy az LMBT-közösséghez tartozó nő rendez és néz különböző típusú pornófilmeket, a feminista pornó pedig például kifejezetten a nők számára készül. 

Nyitókép: charnsitr/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: