A pöttyös az igazi – Így fogadtam el a pattanásos bőrömet

Lehet egyszerre küzdeni a pattanások ellen és elfogadni azokat?

A problémás arcbőr lelkileg megviseli az embert, és lehetetlen feladatnak tűnik megbarátkozni vele. Nekem végül sikerült, és ezzel még közelebb kerültem ahhoz, hogy ne a bőröm vagy a külsőm alapján ítéljem meg magamat.

A pattanásos, aknés bőr bizony alattomos dolog, ami megkeserítheti az ember életét. Sajnos, kamaszként én sem úsztam meg. A pubertáskor szó szerint arcon vágott, számtalan vörös puklival ajándékozott meg, a bőröm évről-évre egyre rosszabb lett. Nem volt könnyű megbékélnem a helyzettel. A mai napig az arcomon hordozom ennek az időszaknak a lenyomatát, de mára sikerült elfogadnom, hogy sosem lesz tökéletes babapofim, és már smink nélkül is bátran kimerészkedek az utcára.

Akné, te szemét kis dög!

Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a pattanás és az akné között, mert látszólag hasonlítanak, de az állapotuk és a kezelésük különböző.  A pattanás akkor alakul ki, amikor a bőr hamvasságáért felelős faggyú eltömíti a pórusokat és baktériumok telepednek meg benne, ami gyulladáshoz vezet. A pattanásokat viszonylag egyszerűbb kezelni, de fontos, hogy ne nyomkodjuk őket. Ha megtehetjük, akkor kérjük bőrgyógyász vagy kozmetikus segítségét az arcbőrünk tisztításához. Emlékszem, én az első piros pöttynél sírva fakadtam, és úgy éreztem vége a világnak. Bezzeg, ha tudtam volna mi vár rám… Az akné – amivel aztán évekig harcoltam – sokkal nehezebb eset. Kisebb-nagyobb vörös, fájdalmas göbök formájában jelenik meg a bőrön, és sokáig nem múlik el. Komolyabb gyulladásról van szó, amit egyáltalán nem szabad piszkálni. Elég szeszélyes betegség, én sosem tudtam pontosan, hogy mitől jönnek elő, mivel az aknés bőr kialakulásának tengernyi oka lehet. A hormonproblémáktól kezdve a lelki bajokon át, az ételérzékenységig bármi kiválthatja, ezért mindenképp fordulj bőrgyógyászhoz vele.

A problémás bőr hatása az életünkre

Legyen szó pattanásokról vagy súlyos aknéról, egyikkel sem könnyű együtt élni. Én tizenhat éves koromtól huszonegy éves koromig minden nap küzdöttem a bőröm állapotával. Sokszor sírtam miatta és nem akartam emberek közé menni, mert azt éreztem mindenki a vörös pöttyeimet nézi. Hála az égnek, ritkán csúfoltak, de volt olyan lányismerősöm, akit a fiúk szimplán Pattanásnak hívtak. Az ilyen gúnyolódások akár depressziót és súlyos önbizalomhiányt is okozhatnak, ami egy életre elkíséri az illetőt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SKINIC (@skinic___) által megosztott bejegyzés,


Azt gondoltam, ha sminkkel eltakarom a problémás területeket, azzal megoldom a helyzetet. Sajnos, csak részsikereket értem el, mert folyton az járt a fejemben, hogy biztosan mindenki a hibáimat nézi. Elkezdtem kerülni az embereket, nem jártam el sehova, az arcomat a hajammal takargattam és kerültem a szemkontaktust. Rettegtem attól, ha egy fiú meglát smink nélkül, akkor elborzad tőlem. Persze, joggal gondolhatod, hogy túlzásokba estem, de a bőrproblémákkal rendelkező emberekkel a környezetük hajlamos máshogy bánni, mivel a köztudatban a pattanásokat összekötik az igénytelenséggel. A British Skin Foundation (BSF) alapítvány felméréséből kiderül, hogy a megkérdezett emberek 56 százalék szenvedett el verbális bántalmazást a bőrproblémái miatt. A sértő kijelentéseket ráadásul sokszor a közeli ismerőseiktől és családtagjaiktól hallották. A kutatás azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek 10 százaléka érezte úgy, hogy a pattanásos bőre miatt szűnt meg a munkaviszonya.

Lépj az elfogadás útjára

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Em Ford (@mypaleskinblog) által megosztott bejegyzés,


Fontos, hogy elfogadjuk magunkat, azonban nem szabad hátradőlni és azt gondolni, hogy a helyzet magától megoldódik. Az egy dolog, hogy téged nem zavarnak a bőrhibák, ettől függetlenül a szervezeted jelez feléd, hogy valami nincs rendben. Én rengeteget olvastam róla, és egy tucat bőrgyógyásznál megfordultam, hogy kiderítsem a probléma okát és kezelni tudjam azt. Ezzel párhuzamosan elkezdtem megbarátkozni a tükörképemmel, és tudatosítani magamban, hogy így is teljes ember vagyok. Évekbe telt mire eltűntek a gyulladt csomók az arcomról, ez idő alatt két választásom volt: soha többé nem megyek emberek közé, vagy kihúzom magam és felvállalom a pöttyeimet. Ebben sokat segített, hogy rájöttem nem én vagyok az egyedüli, aki ilyen gondokkal küzd. Az utóbbi időben egyre többen, köztük hírességek is felvállalják a pattanásaikat a skinpositivity megmozdulás keretein belül. Em Ford, modell és sminkes az egyik leginspirálóbb mind közül, mert kendőzetlenül vállalja közel sem tökéletes bőrét. Tőle tanultam meg, hogy nem a bőrproblémák határoznak meg minket.

Nyitókép: Image Source/Image Source/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: