Viszlát túlevés! – Ezért próbálom ki az időszakos böjtölést

Ti belevágnátok?

Az evés a kultúránk része, de a mértéktelen habzsolás nem kíméli a gyomrunkat. Az időszakos böjtölés visszanyúl a gyökerekhez, és bebizonyítja, hogy nem kell, hogy az étkezés határozza meg és szervezze az életünket.

Az időszakos böjtölés a legtöbb ember számára misztikus dolognak tűnhet, amivel a fogyni vágyók sanyargatják a testüket, pedig ez közel sincs így. Ez nem egy diéta, hanem egy étkezési szokás, aminek a lényege, hogy egy nap csak bizonyos időkereten belül ehetsz, előtte és utána nem. Az időszakos böjtben az sincs megszabva, hogy mit vihetsz be a szervezetedbe. A böjt lényege, hogy megszabott időintervallumokba szorítsuk a táplálkozást. Ha számodra elegendő a napi háromszori étkezés, akkor ezt a mennyiséget tartsd szem előtt és véletlenül se edd túl magad. 

Nem az önsanyargatásról kell szólnia

Fotó: Uwe Krejci/Royalty-free/GettyImages

A böjtöléshez a legtöbben a húsvéti negyvennapos nagyböjtöt kapcsoljuk, amikor a keresztény hagyomány szerint egy nap háromszor ehetünk, de csak egyszer lakhatunk jól. Emlékszem, hogy a nagymamám mindig betartotta a nagyböjt szabályait és ebben az időszakban nem fogyasztott húst, tojást és egyéb tejtermékeket. Hitt benne, hogy az önmegtartóztatás segíti őt a testi és a lelki megtisztulásban. Az időszakos böjtölésnek nincs vallási háttere, de itt is fontos pillér a testi és szellemi megtisztulás. Nem mellékesen segíthet egy tudatosabb étkezési szokás kialakításában. Bevallom, én még sosem böjtöltem, de régóta piszkálja a fantáziámat ez az étkezési forma. Először az egyik kedvenc youtuberemtől, Fatima Pankától hallottam róla. A vlogger, aki egyébként a Yama Kitchen receptkönyv szerzője is több videójában is mesélt az időszakos böjtről, és arról, hogy amióta eszerint étkezik, sokkal jobban érzi magát a bőrében. Az ő példáján fellelkesülve és mert kíváncsi természetem van úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom. Azt fontos tudni, hogy imádok enni. Szeretek közösen ebédelni a családommal és minden este együtt vacsorázom a párommal. Az egyik szeretetnyelvem az ajándékozás, éppen ezért nagyon szeretek ételt készíteni és adni másoknak. Hogy ne lemondásként éljem meg a böjtöt, a legegyszerűbb fajtáját választottam.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az időszakos böjt lényege, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és ne önmagunk sanyargatásáról szóljon ez az időszak.

A szervezetedre szabva

Mindenkinek eltérő az anyagcseréje és a napi szükséges kalória mennyisége, ezért oda kell figyelni a test jelzéseire. Ha én például nem eszem napjában többször, akkor hamar leesik a vércukrom és ingerlékenyebb leszek, ezért bele sem merek gondolni a 20:4-es étrendbe, amikor egy nap csak egyszer ehetünk. Viszont a 12:12-es böjt esetén reggel kilenc órakor fogok reggelizni és az utolsó falatokat este kilencre időzítem. Célom, hogy a vacsorám ne a gyomromat megterhelő étel legyen, hanem valami könnyedebb (sajnos ilyenkor szokott becsúszni némi rakott krumpli vagy pöri). Kíváncsi vagyok, hogy a nap végére mennyire leszek ingerlékeny és lesz-e éhségérzetem vacsoraidő után. Egy biztos: egy hét múlva minden kiderül, és megírom nektek a tapasztalataimat.

Az időszakos böjt fajtái:

  • 12:12 a kezdőknek ezt ajánlják, ugyanis belefér a napi 5 étkezés. Ideális esetben 3 nagyobb és 2 kisebb.
  • 14:10 – ez valamivel szigorúbb az előzőnél, mert 3 nagy és 1 kisebb étkezés fér bele. Viszont ez is könnyebben betartható.
  • 16:8 – ez picit nehezebb, hiszen csak 8 óránk van enni, amibe 3 nagyobb étkezés fér bele.
  • 20:4 ez a legnehezebb és véleményem szerint a legrizikósabb fajta, mert itt csak egyszer ehetünk és utána nincsen titokban falatozás a hűtő előtt.

Nyitókép: David-Prado/Stock/Getty Images Plus/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: