A remény, ami hónapról hónapra szertefoszlik – a meddőség a legerősebb párkapcsolatot is próbára teszi

Szívfacsaró. Tabudöntögető. Beszippantó. Három szó, amivel a legkönnyebben és legérzékletesebben összefoglalható Coleen Hoover: Minden tökéletesed című regénye, amely egy gyermekért küzdő pár életébe enged bepillantást.

Április 23-29. között van a National Infertility Awareness Week, azaz a meddőségi tudatosság nemzetközi hete. Nem véletlen, hogy egyre többet foglalkozunk a terméketlenség témakörével, hiszen ma már hatból egy pár meddőséggel küzd. A kisbabáért folytatott harc pedig sokszor végtelenül fájdalmas, magányos és kimerítő küzdelem, amihez nem kap az ember útmutatót és segítséget. Éppen ezért ennyire fontos és meghatározó momentum, hogy végre a könyvesboltok polcain egy olyan könyv is helyet kapott, mint a Minden tökéletesed. Azzal, hogy egyre több emberhez eljut az üzenet, hogy nincsenek egyedül és a vágyott családért folytatott mindennapos csata és próbatételek hada nem hiábavaló, talán kicsit közelebb engedhetünk magunkhoz egy olyan témát, amiben sok mindenki érintett, mégsem beszél róla senki.

Elég a szerelem ahhoz, hogy összetartson egy kapcsolatot?

Coleen Hoover, író mestere az érzelmek fájóan őszinte ábrázolásának. A történet egyik különlegessége, hogy nem az út elején csatlakozunk be egy fiatal házaspár gyerekért folytatott küzdelmébe, hanem már temérdek sikertelen próbálkozás és csalódás után. Amikor Graham és Quinn házasságát már megtépázta a folytonos sikertelenség. Ugyanakkor azáltal, hogy két idősíkon zajlanak az események, megismerjük a pár múltját is, szerelmük hajnalán, így árnyaltabb képet kapunk arról, hogyan vezettek a történések a jelenhez. A múltbeli örömteli pillanatok összefonódnak a most gyötrelmeivel. A meddőség bezár, elhatárol másoktól és üressé tesz. Pontosan ez történik Quinnel is, aki bármennyire szereti a férjét, képtelen elviselni a közeledését, hiszen minden érintés egyet jelent a csalódás és reményvesztettség újraélésével. Így a szerelemre fokozatosan rátelepszik egy fullasztó sötétség, ami nem engedi levegőhöz jutni a két főszereplő között szunnyadó lángot.

Coleen Hoover könyvajánló
Colleen Hoover: All Your Perfects – Minden tökéletesed / Libri, 3704 Ft

5-ös erősségű hurrikán

Minden nagy szerelemben vannak hullámvölgyek és viharok, amelyek kibillentenek az egyensúlyunkból. Ezek erőssége változó, így az is, hogy milyen gyorsan tud egy pár visszatalálni egymáshoz a nehézségek után. Az ádáz küzdelem, ami minden hónapban azt követeli, hogy higgy, reménykedj. Majd ez a bizakodás, ami hónapról hónapra szertefoszlik, bizony egy húsba vágó élmény, ami 5-ös erősségű hurrikánokat képes okozni egy kapcsolatban. Az pedig kizárólag a páron, a kommunikáción és az összekapaszkodáson múlik, hogy képesek-e túlélni egy-egy ilyen intenzitású vészhelyzetet.

„Vannak, akik azt hiszik, hogy a tökéletes napokra kell összpontosítani egy házasságban. Úgy szeretik egymást, ahogy csak bírják, amikor minden rendben. De ha valaki teljes hőfokkal ég a jobb időkben, és reméli, hogy rosszabb napok soha nem jönnek, talán nem marad elég erőforrása és energiája, hogy átvészelje azokat az 5-ös erősségű pillanatokat.”

Tökéletlenül tökéletes

A könyv egyik kulcsfogalma az esendőség. Adott két intelligens ember, akik tökéletes párt alkotnak, de mégse tudják feloldani a köztük tátongó űrt és feszültséget. Coleen Hoover tökéletes címet választott a regénynek, ami végigvonul a könyv lapjain, visszatérő motívumként és összefoglalja a legnagyobb tanulságot. A magyar és az angol cím is nyelvtanilag helytelen. A következő mondatot egy szerencsesüti jóslata tartalmazta, amit Quinn húzott ki: „Ha csak a hibáidra világítasz rá, akkor elhalványul minden tökéletesed.” Ahogy később Graham is megjegyzi, éppen az az ironikus ebben, hogy pont a tökéletesség kifejezést használták hibásan.

A happy end nem mindig olyan, amilyennek elképzeljük

Megéri zsebkendőt bekészíteni, de a történet felettébb szerethető és nagyon olvasmányos, aminek köszönhetően szinte letehetetlen. A karakterek hús-vér emberek, akik küzdenek az érzelmeikkel és egymással, miközben minden vágyuk visszatalálni egymáshoz. Ez egy olyan érzékenyítő kötet, ami nem szájbarágósan akarja megmondani nekünk, hogy mit gondoljunk, hanem az érzelmek nyelvét használja, hogy szinte mi is átéljük egy házasság virágzását, majd romba dőlését. Mindeközben olyan fontos témák kerülnek terítékre, mint a nőiesség, család, endometriózis, hűtlenség és újrakezdés. Ami pedig még erőssége a könyvnek, hogy a férfi oldalt is megszólaltatja. És a vége? Maradjunk annyiban, hogy nem minden happy end olyan, amilyennek mi, olvasók elképzeltük.

Nyitókép: d3sign / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: