A rendszerezés királynője bevallotta, feladta. Már nála sem áll mindig minden katonás rendben

Marie Kondo elmondta, harmadik gyermeke után feladta, hogy mindig rend legyen az otthonában.

Marie Kondo neve egyet jelent a renddel. „Rend a lelke mindennek” és „Tiszta öröm” című könyvei, illetve Netflix sorozata emberek millióit inspirálta arra, hogy rendszerezzenek az otthonukban. A farmerek hajtogatásától az evőeszközök tárolásáig mindenre van bevált módszere. Azonban nemrég bevallotta, ma már nála sincs patinás rend. Sőt, ő is halandóvá vált, amikor engedte, hogy legyen egy igazi „mindenegyhelyen” kupis fiók az otthonában, amit nem mer kinyitni.

Marie Monica Kondo

Ahogy Kondo előrukkolt a „fájdalmas” valósággal, egyből a Jóbarátok Monica-ja jutott eszembe. A mindig rendes, takarításmániás karakterről ugyanis az egyik részben kiderül, hogy neki is van egy titkos szekrénye, melyben a limlomokat tartja, méghozzá minden rendszert nélkülözve. Amikor pedig fény derül a titokra, teljesen összetörik. Valami ilyesmi érzés lehetett Kondonak is, mikor rájött, három gyermekes édesanyaként bizony nem lehet mindenhol patinás rend. Azonban már ő is látja, ez a valóságban nem is annyira szörnyű dolog.

Nem is a rend a lelke mindennek?

A „rendguru” elmondása szerint harmadik gyermeke 2021-es születése után engedte el azt, hogy mindig rend legyen otthon. Kondo egy webinárium és virtuális teaceremónia során nyílt meg a résztvevőknek, és osztotta meg felismerését: „Eddig hivatásos rendszerező voltam, ezért mindent megtettem annak érdekében, hogy az otthonomban mindig patinás rend legyen. (…) Azonban valahogy lemondtam erről – számomra jó értelemben. Rájöttem, hogy az a fontos, hogy élvezzem a gyerekeimmel otthon töltött időt.”

Öröm az apróságokban

Kondo nemrégiben megjelent, Kurashi at Home című könyvében a japán kurashi, vagyis az „életmód” fogalmáról ír. Írása középpontjában továbbra is az öröm áll. Ez részben arra is utal, hogy saját rutinokat kell létrehoznunk az alapján, hogy mi okozza számunkra a boldogságot. A könyvben Kondo gyakorlatias tanácsokat ad erre nézve. Például ír arról is, hogy milyen fontos az apró dolgok értékelése, amelyek boldoggá tesznek. Ez lehet az, ahogy a nap süti az arcodat vagy ahogy egy csésze kávé melegíti a tenyeredet, amikor a kezedben fogod. 

Ha eddig küzdöttél azzal, hogy mindig minden katonás rendben álljon az otthonodban, akkor lélegezz fel. A lehető leghitelesebb ember mondja, hogy az élet egyszerűen nem így működik. És ez tökéletesen rendben van. 

Forrás: MyModernMet
Nyitókép: Richard Bord/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: