A Reszkessetek betörők! ikonikus filmforgatási helyszínei akkor és most

Mind tudjuk: nincs karácsony Kevin nélkül. Szóval itt az ideje bekészíteni egy nagy bögre forró csokoládét, és járd be a fotókon keresztül a karácsonyi filmsorozat második részének New York-i helyszíneit!

A közel 30 éves alkotás világszerte népszerű és kötelező kelléke a karácsonynak. A sorozat öt epizódból áll, és tartalmaz minden olyan elemet, amire egy sikeres filmnek szüksége van: ünnepi hangulatot, nagyszerű karaktereket, vicces rossz fiúkat, és fordulatokkal teli eseményeket. A filmsorozat első része Chicago külvárosában játszódik, a következő epizódban pedig – a sorozatos hibák következtében – Kevin McCallister New Yorkban találja magát a családja nélkül. Miután a kisfiú ismeretlen helyszínen landol, felfedezi a várost, és összetalálkozik a már jól ismert balfék bűnözőkkel is. A filmet 1992-ben mutatták be, és közel 30 év elteltével a legtöbb helyszín még mindig hasonlóan néz ki.

Az egyik nyitójelenetben Kevin egy idegen repülőtérre érkezik, amiről kiderül, hogy a Queens-i LaGuardia reptér. És ha valaki járt már ebben a New York-i légikikötőben, akkor meggyőződhetett arról, hogy teljesen más kilátás nyílik az ablakokból, mint a filmben.

Reszkessetek betörők
Fotó: Spencer Platt/Getty Images

McCallister ezután taxiba ül és Manhattanbe indul az Ed Koch Queensboro hídon keresztül. Habár az 1909-ben épült átjáró mit sem változott az elmúlt bő száz év alatt, a járművek ma már kicsit más képet festenek. A jól ismert sárga taxik helyett a helyiek ma már inkább az Uber vagy a Lyft szolgáltatásait veszik igénybe.

reszkessetek betörők
Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images

Miután a kisfiú eljut Manhattan belvárosába, egy városnéző körútra indul. Az első célpont a Radio City Music Hall. Az épület külseje mit sem változott, a filmbéli nyüzsgés és az emberek hada azonban most hiányzik a valóságban.

Reszkessetek betörők
Fotó: Gary Hershorn/Getty Images

A nézők a filmben felfedezhetik a klasszikus, amerikai létesítményt is: az Empire Dinert. Az étkező ugyanúgy néz ki, mint amikor 1976-ban megnyitották. A falán azonban egy óriási, színes festmény található, amin Eduardo Kobra, Frida Kahlo, Andy Warhol, Keith Haring, és Jean-Michel Basquit szerepel.

 

 

Reszkessetek betörők
Fotó: 20th Century Fox
Reszkessetek betörők
Fotó: Dia Dipasupil/Getty Images

Ezt követően McCallister a kínai negyedbe indul, ahol betér a Quong Yuen Shin & Co üzletébe is. A bolt 1891-ben nyílt meg a városrész szívében, ahol a sózott kacsatojástól a gyógynövényekig bármihez hozzájuthattak a vásárlók. A Reszkessetek betörők rendezője szerint ezen a helyen petárdát is árultak, amiket Kevin a hátizsákjába tömköd, amikor kilép az üzletből.

Reszkessetek betörők
Fotó: 20th Century Fox

Ezután a film főhőse a Battery Parkba indul, ahol az érmés távcsövön keresztül a szabadságszobrot kémleli. A 25 hektáros nyilvános park Manhattan egyik legszebb része, ha valaki a víz látványára és némi zöldre vágyik. Habár a távcsövek már nincsenek meg, még mindig a Battery Parkból nyílik a legjobb kilátás az amerikai szimbólumra.

Reszkessetek betörők
Fotó: 20th Century Fox

Kevinnek sikerül feljutnia az ikertornyok tetejére is. A 2001-es tragédia óta a turisták One World Observatory épület századik emeletén elhelyezett kilátóteraszáról kémlelhetik – hasonlóan madártávlatból – a várost.

Reszkessetek betörők
Fotó: James Leynse/Getty Images

A film következő jelenetében a Fulton halpiac tárul a szemünk elé. Itt találkozunk először a két rossztevővel – Harry-vel és Marv-val – akik egy halszállító hajón menekültek el a börtönből. A halpiac eredeti helyszínét 2005-ben felszámolták és Bronxba költöztették. Bár a piac teljesen más képet fest, mint a filmforgatás idején, a szag garantáltan ugyanaz.

Reszkessetek betörők
Fotó: Marco Vacca/Getty Images

A főszereplő végül megérkezik a Central Parkba és a Pláza Hotelben száll meg. A film jeleneteinek többségét ezen a két helyszínen vették fel. Ez utóbbinak a külseje mit sem változott az elmúlt 30 évben, és a hotelt ugyanabból a szögből lehet megcsodálni, akárcsak a filmben. A hotel belső képei ma is ugyanarról a luxusról árulkodnak, mint amit a filmalkotók három évtizede a vászonra vittek.

Reszkessetek betörők
Fotó: 20th Century Fox
Reszkessetek betörők
Fotó: Ben Hider/Getty Images

Kevin kalandjai azzal folytatódnak, hogy limuzint bérel, ami a Duncan’s Toy Chest üzletébe viszi őt. A bolt nem létezik a valóságban, de egy létező játékboltról – FAO Shwarz-ról – mintázták. Az üzletet 1862-ben alapították és belsejét filmforgatásra használták. A közel 30 éves időeltolódás azonban azt is jelenti, hogy a mai árukínálat sokban különbözik a filmbéli játékoktól.

játékbolt
Fotó: 20th Century Fox
FAO Schwarz
Fotó: Alexi Rosenfeld/Getty Images

A Central Park néhány helyszíne többször felbukkan a film alatt, amik most is úgy festenek, mint 1992-ben.  A galambos hölgy pedig pont olyan valóságos ma is, mint a parkban felbukkanó lovaskocsik.

Reszkessetek betörők
Fotó: 20th Century Fox
Central Park
Fotó: Noam Galai/Getty Images

A mozi egyik utolsó jelenetében Kevin a Rockefeller Plaza óriási karácsonyfáját csodálja. Itt találkozik a fiú újra édesanyjával, aki New Yorkba repül, és kétségbeesetten keresi a fiát. A hagyomány idén sem marad el.

Reszkessetek betörők
Fotó: 20th Century Fox
Reszkessetek betörők
Fotó: Cindy Ord/Getty Images

A hatalmas fenyőt november 14-én már felállították, december 2-án pedig látványos díszkivilágítással fogják ünnepelni a karácsony közeledtét.

Forrás: insider.com
Nyitókép: IMDb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: