A sámánok botrányt okozó teaszertartása: minden, amit az ayahuasca hallucinogén növényről tudni akarsz

A lélek indájának nevezett ayahuasca tea (ajuaszka) botanikailag és kémiailag az egyik legösszetettebb hallucinogén a világon. Utánajártunk, hogy nektek is átfogó képetek legyen arról mi is ez az egész.

A bennszülött amazonasi indiánkultúrák hagyományosan készített ayahuasca koktélja két fő összetvőből, a Chacruna Psychotria viridis, magyarul hánytatógyökérből és a Banisteriopsis caapi vagyis ayahuasca trópusi növényekből áll.

Amazóniai szent növény

A Chacruna hatóanyaga a DMT, ami egyébként számos növényben,  például a !salátákban! is természetes módon megtalálható. Az hogy a cézársali után nem hallucinálunk és rohangálunk angyalbőrben, annak az óriás szerencsének köszönhető, hogy a gyomrunkban lévő monoamin-oxidáz mindezt lebontja. A sámánfőzetben az ayahuasca az, ami meggátolja ezeknek a lebontó enzimeknek a működését, ezáltal előhívva annak hatását. DMT (N,N-dimetiltriptamin, DMT), ezen felül az emlősök, így az ember agyában is termelődik kisebb mennyiségben. Amikor például álmodunk, nagyobb mennyiség önti el testünket. A molekula a tobozmirigyben termelődik, az álmokért felel és az új idegsejtek születését serkenti. Az álmok megfejtése, olvasása szintén évszázados hagyománynak örvend, hiszen a tudatalattiból érkező üzenetek olvashatóak benne. Ezzel a gumibogyó-főzettel tehát, tulajdonképpen ezeket a tartalmakat próbálják előhívni magukból a spirituális keresők, megvilágosodni és gyógyulni vágyók, illetve bizonyos betegségekben szenvedők, vagy súlyos traumán átesett emberek.

Lélekmolekula

A növényi DMT szakrális és gyógyító célú használata egyébként egyáltalán nem újkeletű, sőt majdnem egyidős az emberiséggel. A sámánok a szellemvilággal való kapcsolatbalépéshez készítették a főzetet, ami összhangban van a legújabb kvantumfizikai kutatásokkal, amelyek azt pedzegetik, nem kizárt, hogy van egy olyan dimenzió, amit még nem érzékelünk. Tudományosan bebizonyítani persze még nem sikerült soha, hogy ez a molekula segítené az átjárást a dimenziók között.

Fotó: Education Images / Contributor/GettyImages

Tű a szénakazalban vagy Jaguár az erdőben?

A vicc az egészben, hogy a két növény külön-külön semmilyen különösebb hatással nem rendelkezik. Ha elgondolkodunk viszont azon, hogy az Amazonas őserdeiben legalább 80.000 növényfajtát tartanak számon, és volt valaki aki ezekből megtalálta azt a kettőt, amelyet aztán megfelelő arányban összefőzve az ember rátalálhat a felsőbb igazságra, akkor azért picikét tényleg kerekre nyílik a pupillánk. Most már azt is el tudom képzelni, hogy Pataki Atilla is csak rossz pohárba ivott bele… Az ősi fáma szerint egyébként a jaguár volt az, aki megmutatta az ayahuascát a benszülötteknek. Mondjuk én, ha éhes vagyok, a spenótot is képes lennék megenni, mit tegyen akkor szegény jaguár? De az való igaz, hogy ezek a ragadozók a mai napig olykor nemcsak hogy ráfanyalodnak, de keresik és eszik ezeket az indákat és gyökereket.

Szuperfenofrenetikomaxikapitális ayahuasca

Az ayahuasca teaszertartást nagyon nem úgy kell elképzelni, mint amikor Londonban meghozzák az ötórai mellé a kis sütikéket, majd a barátaiddal arisztokratikusan elszüpürtyülgetitek a fehér abrosznál. Az ayahuasca szertartás előtt pár napig kifejezett diétát, és tisztítókúrát kell tartani, hogy tiszta legyen a bélrendszer. „Jobb“ helyeken orvosi ellenőrzés is megelőzi, hiszen vannak olyan gyógyszerek, szívbetegségek, amelyek mellett egy ilyen kis belső utazás simán a delikvens életébe kerülhet! Majd a bátor jelölt elfogyasztja a főzetet és megkezdődik a Rock’nRoll.

A központi idegrendszert aktiváló pszichedelikus bulinak három fő stádiuma van:

  • az első a tisztító hányás (la purga)
  • a második a bódulat (la chuma vagy mareacion)
  • majd a harmadik a látomások (la pinta)

A leírások szerint a tea az agyban lévő amygdala és központi idegrendszer stimulálásával új idegi kapcsolatokat hoz létre az agyi idegpályákban. Az élménybeszámolók azt mondják, hogy a jelentős traumatikus élmények előhívásával egyúttal átfordítja azokat, és segít teljesen átírni, új perspektívát adni nekik. A varázsfőzet nemcsak hazai celebjeink, de számos küldöldi művész és zenész számára nyújtott már inspirációt. Közéjük tartozik például Sting, aki a Broken Music című könyvében számol be ezzel kapcsolatos élményeiről, vagy Paul Simon, aki a Spirit Voices című számában az Amazonas mélyén szerzett élményeit énekelte meg.

Illegális drog

Mivel a koktélnak körülbelül 200-300 különböző receptúrája létezhet, és az ENSZ-egyezmények értelmében nincs betiltva az összes fajtája -hazánkban kizárólagaz 5-MeO-DMT legális, vagyis az ayahuascában található nem, de mivel Magyarország a taxatív listához igazodik, ami annyit tesz, hogy a lényegesen hasonló anyagok is ellenőrzés alá vonódnak, így ez a szertartás nemcsak teljesen illegális, de veszélyeit tekintve kábé annyi értelme van, mint szenegálban szolit nyitni. 

Nyitókép: Education Images / Contributor/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: