A Selyemúton érkezett először Európába a mandula, amely nemcsak a gasztronómiában, de a szépségápolásban is hódít

Crossover sorozatunk legújabb szereplője a mandula

Mitológiai történetek ihletője, igazi jolly joker a szépségápolásban, nem mellékesen pedig fontos szerepet játszik a különféle gasztronómiai fogásokban.

Janus Pannonius is megírta versében a mandulafát, sőt, még egy görög mitológiai utalást is tett bele a korszellemhez hűen. „Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon, / Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?” A görög mitolológia szerint Phyllis, egy trák király lánya volt, aki menthetetlenül beleszeretett egy daliás hadvezérbe, Demophonba. A hadvezér a házasságkötés után hosszú útra indult, de ígéretet tett a lánynak, hogy hazatér. Innentől két befejezése is van a történetnek. Az egyik szerint Phyllis sokáig hiába várt. Bánatában csupán egy manulafa hozott neki vigaszt, ami látva a gyötrelmeket, nem virágzott. Phyllis később, hogy enyhítse magányát, megölelte a fát, mire az újra virágba borult. A drámaibb verzió szerint Phyllis nagy magányában végzett magával, mandulafa képében visszatért, majd a fiú, amikor a szerelmét kereste, csak egy kopár fát talált, amit megölelt, mire az kivirágzott. A romantikus történet is bizonyíték arra, hogy a mandula már évezredek óta a kultúránk része, ez a kitartó rajongás pedig nem lehet véletlen.

Sokoldalú elixír a szépségápolásban

Hipoallergén tulajdonsága miatt a mandulaolajat az érzékeny bőrűek is bátran használhatják, sőt a babák bőrének is remek ápolója. A terhesség harmadik hónapjától kezdve bevethető a strichák megelőzésére is, de néhány csepp az arcbőrre kenve hatékonyan tisztítja a pórusokat, így az akne kezelésében és megelőzésében is jó társ. Magas Omega-3 zsírsav és egyéb (B1-, B2-, B6- és E-) vitamintartalmának hála az öregedés látható jelei ellen is hatékony, de a kisebb bőrirritációkat is remekül gyógyítja. Emellett a mandulaolaj a fakó, száraz, korpásodásra hajlamos haj megmentője. Csupán pár cseppet masszírozzunk a fejbőrbe, ezzel felélénkítjük a fejbőr vérkeringését, és erőtől ragyogó hajkoronát varázsolhatunk.

A kulináris élvezetekhez a szicílai a legjobb

A szakértők legalábbis ezt állítják. Bár az USA-ban is jelentős mennyiségű mandulát termesztenek, az olasz mandulával nem ér fel a tengerentúli. Ez utóbbit többnyire növényi tejek gyártásához használják vagy pörkölt, sós formában jut el hozzánk. Ezzel szemben a szicíliai mandula a legfinomabb desszertek alapanyaga. A jó minőségű marcipánhoz is elengedhetetlen ez az édes mandula, hiszen a marcipán egy rész blansírozott mandulából és egy rész cukorból készül, a tipikus marcipános ízt pár szem keserűmandula adja. Marcipánt már az ókorban is fogyasztottak, később, a keresztes háborúk idején uralkodók asztalán találkozhattunk volna csak ezzel a csemegével, no nem azért, mert a mandula volt dárga, akkoriban a cukor számított ritka alapanyagnak. A mandulát egyébként érdemes beiktatni a táplálkozásunkba, jelentős mennyiségben tartalmaz cinket, ami többek között a sebgyógyításban jön jól, de a benne található magnézium és vas mennyisége sem elhagyangolható.

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Legnépszerűbb cikkek: