A seprű két végén: így kerüljétek el a házimunka okozta feszültséget a párkapcsolatban

Érdemes veszekedni a házimunka miatt?

Az együttélés ugyanúgy szól a romantikus estékről, mint a koszos tányérok elmosásáról. Az utóbbi képes komoly feszültséget generálni a kapcsolatban, viszont az alábbi öt tipp segíthet, hogy a házmunka elvégzése többé ne veszekedésbe torkolljon.

Az összeköltözés mérföldkő lehet minden párkapcsolatban, hiszen egy fedél alatt élni a pároddal izgalmas állapot. Az összebújós esték, a közös főzések és a tudat, hogy a szerelmed otthon vár, minden pénzt megér, viszont az együttélésnek is lehet árnyoldala. A házimunka egy olyan mumus, amely könnyedén éket verhet közétek, ha nem osztjátok fel a háztartással járó feladatokat. Justine Mastin házassági és családterapeuta szerint a házimunka apróságnak tűnhet, de ha az egyik fél takarít többet vagy csak ő száll szembe a mosatlan hegyekkel, akkor azt érezheti, hogy a párjának a közös életük kevésbé fontos. Ha te is jártál már hasonló cipőben, akkor a következő öt tippet szeretni fogod!

Az alma nem esik messze a fájától?

A viselkedésünk okát nem árt a családunkban keresnünk, mivel a szüleinktől tanult viselkedésmintákat tovább cipelhetjük a saját életünkben. A házimunkához való hozzáállásunk is ilyen terület, ahol sokat számíthat, hogy mit láttunk a szülőházban. Megeshet, hogy anyukád rendmániás révén téged is a patyolat tisztaságra tanított, míg a párod egy lazább környezetben nevelkedett, ahol senkit sem zavart a rendetlenség. Ez akaratlanul nézeteltéréshez vezethet, ha a közös fészketekről van szó. Ahelyett, hogy vitába keveredtek egymással, inkább beszélgessetek a családi szokásaitokról. Ne feledd, hogy mindannyian különböző háztartásokban nőttünk fel, ezért mást és mást tarthatunk normálisnak!

Egy lista sosem hazudik

Elsőnek talán túlzásnak tűnhet, de a házimunka listába szedése rengeteget segíthet a gördülékenyebb együttélés érdekében. Készítsetek egy heti teendő listát, amelyben feltüntethetitek, hogy milyen feladatok várnak rátok. Beszéljétek át az elvárásokat, és az életritmusotoknak megfelelően időzítsétek a teendőket. Legyél rugalmas, ha valamelyik feladatot a párod nem szeretné vagy nem ér rá megcsinálni, akkor ajánld fel a segítségedet, de cserébe ő is dobja be magát.

Nem kell kiabálni a szemetes kicipeléséhez

Amikor az embernek hosszú napja volt és feszült, könnyebben elpattanhat az agya a legapróbb dolgon is. A teli szemeteskuka látványa szintén ilyen sarkalatos pont lehet, ami hatalmas vitákat generálhat a párkapcsolatban. Ha veled is előfordult már, hogy érkezés után rögtön a párodnak estél, hogy miért nem képes kivinni a szemetet, inkább próbálj higgadtan kommunikálni. Érdemes egyértelműen megfogalmazni az érzéseidet, ugyanis előfordulhat, hogy a párod nincsen tisztában a helyzet komolyságával.

Ne kritizáld a másik munkáját

Gyakori hiba, hogy köszönet helyett éles kritikával illetjük a másikat, ha segít a ház körüli teendőkben. Oké, lehet, hogy a párod nem úgy porszívózott fel, ahogy elvárod, de gondolj ilyenkor arra, hogy ettől függetlenül ő csak segíteni akart. Ahelyett, hogy elkezdenéd rágni a fülét, hogy mit nem csinált jól, helyette köszönd meg neki, és kerüld a Soha semmit nem csinálsz meg rendesen” típusú mondatokat. Ha nagyon zavar az a néhány porcica az ágy alatt, akkor kedvesen hívd fel rá a párod figyelmét, hogy legközelebb ott is takarítson fel és nyomj egy puszit az arcára.

Egy köszönöm sokszor mindennél többet ér

Mindenkinek jól esik, ha értékelik a munkáját, ez az együttélésnél is így van. „Néhány partner számára nehéz lehet a hála kifejezése, mivel nem hiszik, hogy köszönetet kell mondaniuk a párjuknak a házimunka elvégzéséért”– mondja Justine Mastin. Neked semmibe sem kerül megköszönnöd, hogy a párod elmosogatott, de neki sokat jelenthet, ezért kiemelten fontos, hogy érzékeltessük a másikkal, hogy értékeljük az erőfeszítéseit, hiszen a hála kifejezése hozzájárulhat egy pozitív környezet kialakításához a párkapcsolatban. 

Nyitókép: 4 PM production/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: