Vidékről jöttél, karriert váltanál? Két inspiráló történet 2019-re

"Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek"

Mi szükséges a nagy váltásokhoz? Mi van azokban az emberekben, akik nemet mondanak az addigi életükre, és belevágnak valami újba? Mitől különlegesek?

Amikor sikeres emberekről beszélgetünk, gyakran a bátorság az, amit kiemelünk a pozitív tulajdonságaik közül. Vakmerőnek tűnhetnek azok számára, akik úgy érzik, képtelenek lennének belevágni abba, ami a „bátrak” számára természetes.

Két inspiráló nő történetét hozzuk tökéletes példaként arra, hogy a lehetetlen dolgok csak addig megvalósíthatatlanok, ameddig annak hisszük őket. Sok esetben nem is kell mást tennünk, mint dolgozni az álmainkon. Ehhez pedig gyakran elkerülhetetlen, hogy felforgassunk mindent magunk körül…

Kisvárosból a csúcsra

Andi nagyon jó barátnőm, mindig is csodáltam az erejét és a kitartását. Egy vidéki kisvárosban élt, ahol szinte csak akkor szembesült a világ pörgésével, amikor beköszöntött a nyár, és mindenki megrohamozta a tópartot. Egy nap végül arra az elhatározásra jutott, hogy bizony Budapestre költözik, és nem riad vissza a komolyabb kihívásoktól sem. Nem telt el sok idő, és az ország egyik legnépszerűbb esti műsorában találta magát mint gyakornok. Egy ilyen produkció gyártásakor hatalmas a pörgés: nincs idő pontosan megtanulni a dolgokat, máris jön a mélyvíz. Ha rátermett vagy, és jó a problémamegoldó képességed, nyert ügyed van. Persze az sem kizárt, hogy a kezdetekkor néha elveszíti a fonalat az újonc. Andit szerencsére nem olyan fából faragták, hogy feladja a küzdelmet az első nehézségnél. Hamar a stáb állandó tagjai között találta magát, ahonnan jó szívvel vették fel egy Balaton melletti fesztivál szervezőcsapatába. A fiatal lány ügyelőből backstage managerré lépett tovább. Nem kellett sokat várnia, és egy jazzfesztivál szervezőcsapatában találta magát. Később pedig a világ egyik legnagyobb koncertszervező cégéhez került, ami itthon a szakma csúcsát jelenti.

Nem kell szuperhősnek lenni, és sokszor a bátorság is relatív. A lényeg, hogy megtedd az első nagy lépést

Sokszor érezhetjük azt, hogy annak ellenére, hogy jól és precízen végezzük a munkánkat, a vezetők inkább olyanokat léptetnek elő, akik negyedannyi energiát sem ölnek az egészbe. Emiatt el is engedjük néha a lehetőségét annak, hogy valaha is előrébb léphetünk. Andi példája pont amiatt fontos nekem, mert bebizonyítja: ha keményen dolgozom, megbízható vagyok és igényes a munkámra, akkor előbb-utóbb megkapom az engem megillető, áhított pozíciót. Egészen egyszerűen azért, mert a munkaadómnak is az az érdeke, hogy ne költsön feleslegesen silány munkára, hanem megfizesse a minőséget, méghozzá első nekifutásra. Nekem csupán meg kell válogatnom, hogy kikkel dolgozom, melyik az a csapat, amelyik megérdemli, hogy az általam képviselt minőségi munkát letegyem az asztalukra.

Karrierváltás: mit érnek a korábbi tapasztalatok?

Nem muszáj egyedül nekiindulnod a nagyvilágnak ahhoz, hogy felforgasd magad körül az állóvizet: amikor életed egyik legnagyobb döntését hozod meg, garantált a kihívás. Például, ha harmincegy évesen pályát váltasz, és egy új szakma alapjait kezded elsajátítani. Kriszta barátnőm az Állatorvostudományi Egyetemen végzett természetvédelmi ökológusként és etológusként. Később a doktori iskola alatt humánetológiát, evolúciós pszichológiát és nonverbális kommunikációt kezdett oktatni a Pécsi Tudományegyetemen, még később pedig a Corvinuson. A tanítás, a kutatás és az emberek közti kommunikáció ugyanannyira foglalkoztatta, mint a divat világa. Egy fontos magánéleti döntéssel párhuzamosan belevágott abba, hogy a második álmát is megvalósítsa: jelentkezett a WERK Akadémia stylist képzésére. Hamarosan az egyik divattal foglalkozó PR-ügynökség csapatába került gyakornokként, ahol elég tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy egy népszerű tervező brand managere legyen. Több rövidebb projekt után már három világmárkát képviselt hitelesen.

Ha felértél a csúcsra, gyakran új célt tűzöl ki magad elé, és ismét mászni kezdesz

Az, hogy egy álmát már be tudta teljesíteni, nagy löketet adott ahhoz, hogy egy újabb szakmai területen is tudjon érvényesülni. Kriszta nagyon sokat tud az emberekről, és a mai napig sem hagyott fel azzal, hogy tanítsa, és még jobban megismerje őket: a Mod’Arton jelenleg is oktat. A másik nagyon fontos dolog, hogy sohasem pazarolja a saját tehetségét fölöslegesen. Határozottan tudja, hogy milyen kvalitásokkal bír, mit és hogyan tud elvállalni, és azt maximálisan teljesíti is. Ehhez elengedhetetlenek a korábbi munkájából szerzett tapasztalatai.

Ők ketten naponta bebizonyítják, hogy kellő szorgalommal és merészséggel mindenki el tudja érni az álmait. Ha ki tudod jelölni az utat magad számára, és eleget dolgozol azon, hogy jó szakembernek tartsanak, akkor egy idő után neked is sokkal természetesebb dolognak tűnik majd az a bizonyos bátorság.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: