Csak így sikerülhet! Ha újévi fogadalmat tennél, ezt tudnod kell

Így maradhatsz motivált és kitartó

Mi az oka annak, hogy olyan sok újévi fogadalom idejekorán megdől? Mi a siker titka, ha a változtatás a célod?

Az új év közeledte sokak számára nagy mérföldkövet jelent, azonban ez nem új keletű, amerikai szokás – 4000 éve már az ókori Babilóniában is 11 napos fesztivállal ünnepelték az óesztendő végét márciusban, az egyiptomiak pedig a Nílus évi áradására tették az ünneplés idejét. Gergely pápa volt az, aki bevezette január elsejét, mint az új év kezdetét.

Az egyes nemzeteknek az idők során kialakultak a maguk szokásai:

  • Ecuadorban például madárijesztőt égetnek a hagyományok szerint a jó szerencse érdekében
  • Dél-Afrikában az a hiedelem járja, hogy az újév ünnepének napján viselt alsónemű színe befolyással van a sorsra: az arany gazdagságot, a fehér békét jelent
  • Svájcban az új évet azzal köszöntik, hogy jégkrémet dobálnak a földre
  • Belgiumban a földművesek pedig a teheneiknek is boldog új évet kívánnak

A sok különböző szokásban mégis van valami hasonlóság: manapság az egyik legelterjedtebb hagyomány az újévi fogadalomtétel. Viszont ezeknek több mint a felét nem tartják be, sőt, az emberek egyharmada már január végére hajlamos feladni, amit eltervezett.

Ennek az egyik fő oka, hogy hajlamosak vagyunk kicsit túlzásokba esni, mikor elhatározunk valamit az új évre – sokan túl nagy célokat tűznek ki, amit túl hamar akarnak elérni, ráadásul sokszor nem is állnak meg egynél, hanem rögtön több fába vágnák a fejszéjüket. Az is gondot szokott okozni, hogy gyakran egyszerűen rossz fogadalmat teszünk – azaz igazából nem is vagyunk elkötelezettek az adott változás irányába, csupán lehet, hogy az újévi ünneplés hevében jó ötletnek tűnt bevállalni.

A legnépszerűbb fogadalmak közé a rendszeres sportolás vagy az egészséges táplálkozás bevezetése, illetve valamilyen káros szenvedély elhagyása tartozik. Egyik sem egyszerű feladat, de szerencsére van egy modell, ami segítséget nyújthat a változásban. Az 1981-ben megalkotott SMART egy egyszerű célmeghatározó modell, amellyel eredményesen sikerre viheted azt, amit a fejedbe vettél. A következő pontokból áll:

Specifikus

Az újévi fogadalmad legyen lényegretörő, világos és konkrét. Ha például fogyni szeretnél, ne azt mondd, hogy „le akarok fogyni”, hanem arra a kérdésre adott válaszként fogalmazd meg a céljaidat, hogy mennyit akarsz fogyni, és milyen időintervallumon belül.

Mérhető

Ha például ledobnád a pluszkilókat, érdemes beszerezned egy mérleget vagy egy mérőszalagot, illetve hetente egyszer készíts magadról fotót ugyanabban a ruhában, hogy össze tudd hasonlítani a fázisokat. Ha a cigarettáról szeretnél leszokni, érdemes számolnod, hogy hány napja nem dohányoztál, vagy hogy naponta hány szállal csökkentetted az elszívott cigik számát – illetve célszerű lehet akár a leszokással megspórolt pénzmennyiséget is számolni. Bármi is legyen a célod, érdemes naplót vezetned róla, vagy akár valamilyen telefonos applikáció segítségét is igénybe vehetsz.

Megvalósítható

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek nagyobb céljaid, hanem azt, hogy ha elsőre túl nagy változást szeretnél elérni túl hamar, az könnyen feszültté tehet, és gátolhat a folyamatban. Ha van rajtad 25 kilogramm felesleg, ne egy hónap alatt akarj megszabadulni tőle – egyrészt valószínűleg nem egy hónap leforgása alatt halmozódott fel, másrészt szinte lehetetlen küldetés lenne, harmadrészt, ha mégis sikerülne, elképesztően nagy károkat okozna a szervezetedben.

Releváns

Fontos, hogy olyan célt tűzz ki magad elé, ami tényleg fontos számodra! Ha hirtelen felindulásból hozol döntést, vagy a barátaid sulykolják beléd, hogy „tedd meg, kezdd el”, akkor valószínű, hogy nem maradsz elég ideg motivált.

Időhöz kötött

Ahogy a megvalósíthatóságnál, az időkomponensnél is fontos, hogy reális legyen. Adj magadnak elég időt, és inkább állíts fel több, adott időintervallumokon belül elérhető részcélt, amelyek mind-mind a siker felé vezetnek. Ezek a kis győzelmek abban segítenek, hogy folyamatosan motivált maradj a szinte folyamatos pozitív megerősítések által, és ahhoz is hozzájárulnak, hogy a változásból előbb-utóbb szokás váljon.

Mi segíthet még?

Ami még a fentieken felül jól jöhet, ha a hozzád közel állókkal is megosztod a céljaidat. Mondd el egy-két barátodnak, rokonodnak, és kérd meg őket, hogy támogassanak, főleg a nehéz pillanatokban.

Azonban mindennél fontosabb, hogy ha esetleg nem sikerül elsőre a változtatás, akkor ne érezd úgy, hogy elbuktál, és hogy egyedül vagy ezzel. Magunkkal szemben hajlamosak vagyunk szigorúbbak lenni, de ahelyett, hogy ostoroznád magad, vegyél egy nagy levegőt, és gondolkozz azon, hol csúszott félre a dolog.

Nyitókép: Nine Kopfer/Unsplash

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: