A skandinávok a bőrápolás terén is a minimalizmusra esküsznek: N-Beauty, a legújabb szépségtrend

A koreai szépségápolási trend (K-beauty) után itt a nordic beauty, ami a skandináv országok népszerű boldogságkultuszaival emelte új szintre a szépségápolást.

A dánok, a norvégok és a svédek, nemcsak életminőségüknek, de megjelenésüknek köszönhetően is a világ élvonalába tartoznak. Nem csoda, a hófehér bőr, ragyogó kék szem és a szőke haj évszázadok óta a klasszikus szépséget testesíti meg. Bár én még sosem jártam a skandináv országokban, valahogy úgy képzelem, hogy arrafelé mindenki minimum úgy néz ki, mint Malin Åkerman vagy Scarlett Johansson. (előbbi egyébként svéd születésű, míg utóbbi dán származású.) Persze valójában a szépség sokkal több annál, mint hogy milyen színű a hajunk vagy a szemünk, egyértelmű az is, hogy a skandináv nők legendás bája sem egyszerűen a szőke loboncukban keresendő. Most már azt is tudom, mi a titok. Nem más, mint az ápoltság, a letisztult elegancia és az egyszerűség, azaz az N-Beauty. 

Az éppen elég művészete

A svédek híres életszemlélete, a lagom is pont erről szól, nem véletlen, hogy ez a felfogás a szépségápolásban is megvetette a lábát. A lagom szerint semmit sem szabad túlzásba vinni, ezért, talán nem meglepő, hogy a Nordic-Beauty sem a soklépéses arcápolási rutinra esküszik. Az egyszerűbb bőrápolásnak ráadásul számos előnye van. Például nem kell több tégelynyi és fiolányi kencét és szérumot tárolnunk, sőt időt és pénzt is megspórolhatunk magunknak az egyszerűsítéssel. Az északiak a mennyiséggel szemben a minőségre helyezik a hangsúlyt, olyan – főként természetes összetevőkben és eljárásokban bíznak -, amelyek a lehető legkíméletesebben bánnak a bőrrel. De mik is a legújabb trend legfontosabb alapjai?

1. „Nincs rossz idő, csak nem megfelelő bőrápolás”

A zord időjárás miatt a skandinávok különösen odafigyelnek a hidratálásra. A megfelelő krém, csak úgy, mint a többi kozmetikum akkor a legjobb, ha természetes alapanyagokat tartalmaz, mint például csipkebogyót vagy különféle természetes olajakat. Bár a napsütéses órák száma kevesebb, mint délen, a fényvédő használata mégis a rutin kihagyhatatlan lépése. Éppen ezért az a legjobb, ha olyan hidratálót választunk, ami véd a káros napsugarak ellen is. Mindez persze nem sokat ér, ha nem tisztítjuk megfelelően a bőrünket. A skandinávok ragyogó megjelenésének egyik titka a tökéletes és alapos arctisztítás, amihez például remek eszköz lehet a FOREO terméke, a LUNA mini 3.

2. Aktív élet mindenekelőtt!

A lagom életérzés egyik legfontosabb eleme, hogy menjünk ki a szabadba, amikor csak tehetjük. Ezt a jó szokást a bőrünk is meghálálja, ugyanis, ha mozgunk, fokozódik a véráramlás, intenzívebb az izzadás, így könnyebben szabadulunk meg a pórusokban felgyülemlett szennyeződésektől és méreganyagoktól. A túrázás vagy egy-egy nagyobb séta a városban a hideg időben is nagyon jó kikapcsolódás! Ne feledjük a megfelelő öltözéket és élvezzük, ahogy az őszi nap sugarai melengetik az arcunkat.

3. Szauna 1×1

Az őszi, téli időszakban a legjobb, amit a bőrünkkel (és a lelkünkkel) tehetünk, hogy elmegyünk egy kiadós szaunaszeánszra. Az izzadás következtében a felső hámréteg megduzzad, az elhalt hámsejtek fellazulnak, amit később könnyen eltávolíthatunk. A száraz bőr nagy barátja a szauna, pláne akkor, ha egy kis mézzel hidratáljuk a szárazabb részeket.

Amikor a bőrápolásról van szó, az N-Beauty jelszava az, hogy visszaszorítson mindent, ami felesleges. Inkább használjunk néhány hatásos terméket, mint hogy sok réteget vigyünk fel az arcunkra. A skandináv szépségápolás lényege tehát az, hogy térjünk vissza az alapokhoz.

Nyitókép: SanneBerg/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: