Egyáltalán nem rossz ötlet külön szobában aludni a párodtól – elmondjuk, miért!

Az általános megítélés szerint sosem jelent jót, ha egy pár tagjai külön szobában töltik az éjszakát. Kevesen tudják, hogy ez a szokás valójában kifejezetten pozitív hatást gyakorolhat a párkapcsolatra.

Nem árulunk el azzal új információt, hogy az alvási szokásaink terén igen nagy eltérések figyelhetők meg – életstílusunk és személyiségünk is befolyásolja, milyen preferenciáink vannak. Gondoljunk csak arra, mennyire eltérő, hogy ideálisan hány órakor bújunk az ágyba és milyen korán szólal meg az ébresztőnk, egyáltalán megszólal-e. Ahogy az is, ilyenkor hányszor nyomjuk meg a „szundi” gombot. De ez csak egy a rengeteg tényező közül. Vannak, akik csak akkor tudnak elaludni, ha egy apró fényforrás is világít a szobában. Miközben másokat ez kifejezetten zavar, és koromsötét szobában hajtják álomra a fejüket. Hangok, horkolás, éjszakai vízivás… Még hosszasan sorolhatnánk, mi lehet az oka annak, hogy egy pár tagjai egyszerűen megőrjítik egymást az éjszaka folyamán.

Ilyenkor általában kétségbeesetten keressük a megoldást, alkalmazkodni próbálunk vagy beletörődünk sorsunkba. Mindent megteszünk, hogy eltérő alvási szokásaink ne váljanak a konfliktushelyzetek indikátorává. Pedig, ha tudnánk, milyen egyszerű a megoldás. Miközben sokan rossz ómennek, a párkapcsolat megromlásának tartják, ha a két fél külön szobában alszik, a valóság ettől távol áll.

Ide az alvási váláspapírokkal!

A National Sleep Foundation 2017-es felmérése szerint minden negyedik pár külön ágyban alszik. Egykor ez az idős párok szokása volt, ma már a fiatalabbak körében gyakoribb. Sőt, a közösségimédia-oldalakon egyre több ismert véleményvezér osztja meg követőivel személyes tapasztalatait, és bátorítja őket erre a megoldásra. Taylor Paul (akit a TikTokon több mint 3,6 millió felhasználó követ) a közelmúltban nyilvánosan beszélt arról, hogy neki és férjének külön hálószobája van. Valamint azt is elmagyarázta, az ő esetükben miért működik remekül ez a megoldás. A jelenség – amelyet „sleeping divorce”, azaz alvási válás néven is emlegetnek – egyáltalán nem ritka. Számos oka lehet annak, hogy a párok így döntenek: a leggyakoribbak a horkolás, a gyakori mosdóba járás, a preferált hőmérséklet által kiváltott viták és az összeegyeztethetetlen alvási szokások.

A „sleeping divorce” előnyei

Bár gyakorlatilag minden alvásproblémára van olyan megoldás, amely nem igényli, hogy külön ágyba vagy szobába „költözzünk”, nem minden pár szeret mindig együtt aludni. A kutatások szerint sokan rosszabbul alszunk, ha a partnerünkkel közös ágyban tesszük ezt. Például (nem meglepő módon) egy tanulmány kimutatta, hogy negatív hatással lehet a saját alvásminőségünkre, ha egy olyan személy mellett alszunk, aki rendszeresen horkol. Az alváshiány pedig nemcsak az energiaszintünket és a teljesítményünket, hanem a párkapcsolatunkat is alááshatja. Egy kutatás, amely heteroszexuális párok kapcsolatát vizsgálta, érdekes eredményt mutatott fel: ha a férfiak rosszul aludtak, másnap arról számoltak be, hogy kapcsolatuk minősége romlott. Amikor a nők nem voltak boldogok a párkapcsolatukkal, ők és a férfiak is azt állították, nem érezték pihentetőnek az alvást. Jól látszik, hogy ez egy ördögi kör, amit nehéz megállítani.

Érdemes megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy nem minden pár alkalmas az együttalvásra. Ne feledd, hogy ez nem jelent rosszat – az alváskompatibilitás nagyon különbözik a párkapcsolati kompatibilitástól. Attól, hogy nem alszotok (mindig) együtt, még alkothattok tökéletes párt.

Mit kell tudni, hogy valóban működjön a különalvás?

Mielőtt lefekvéskor – szó szerint – falakat emelsz közétek, fontos, hogy megvizsgáld az összes lehetőséget. Hiszen lehet, hogy könnyen össze tudjátok hangolni az igényeiteket. Érdemes lehet konzultálni egy orvossal és/vagy egy alvásszakértővel, hogy együtt vizsgáljátok meg a lehetőségeket. Ha végül a külön alvást választjátok, ezeket a lépéseket tartsd szem előtt.

1. A kommunikáción áll vagy bukik minden

Mielőtt elmondanád a párodnak, hogy szeretnél külön hálószobát, érdemes óvatosan felvetni az ötletet, és közösen átbeszélni ezt a koncepciót. Ne feledd, hogy sok ember számára ez az ötlet elutasításnak tűnhet, és felkavaró érzéseket válthat ki. Ezért elengedhetetlen, hogy hangsúlyozd, az érzéseid nem változtak meg, mindössze egy pihentető alvásra vágysz. A „sleeping divorce” csak akkor működik, ha mindkét fél nyitott erre a megoldásra. Vagyis ne helyezz nyomást a másikra, inkább ajánld fel, hogy teszteljétek le. Az első alkalom után érdemes leülni, őszintén megbeszélni a tapasztalatokat, esetleg még egy-két alkalommal ezt megismerni. Ennyi próba elég ahhoz, hogy kiderítsétek, nálatok működőképes-e az ötlet.

2. Szánj időt az intimitásra

Az első dolog, ami miatt a legtöbb pár aggódik, hogy a külön alvás miatt csökkeni fog a szexuális vonzalom és a szeretetteljes, intim pillantok száma. A „sleeping divorce” nem kötelez cölibátusra, mitöbb, tudatosabbá tesz a szexuális életeddel, aktivitásoddal kapcsolatban. Elsőként fontos megbeszélni, esetleg letesztelni, hogy a szexuális aktust követően külön szobában szeretnétek-e tölteni az éjszakát, vagy ebben az esetben megosztoztok az ágyon. Valamint hasznos lehet beütemezni minden estére egy kis „összebújós időt”, ami állhat beszélgetésből, közös filmnézésből vagy csendes ölelkezésből. A lényeg, hogy gondoskodjatok arról, a köztetek lévő testi vonzalom ne szűnjön meg a külön alvás miatt.

3. Legyél nyitott az újratervezésre

Az alvási válásnak nincs egyetlen jól bevált receptje, hiszen minden kapcsolat eltérő, így ez a megoldás is más-más módon válhat hatékonnyá. Ha adtok egy esélyt a „sleeping divorce-nak”, akkor mindkettőtöknek időbe telik majd hozzászokni az új helyzethez. Fontos, hogy együtt kísérletezzetek, őszinte visszajelzések alapján dolgozzátok ki azt a koncepciót, ami számotokra tökéletes. Ahogy már említettük, érdemes lassan bevezetni ezt a szokást. Sőt, ha már hozzászoktatok, akkor sem árt, ha 1-2 havonta újra megbeszélitek, mit éreztek és változtatnátok-e valamit az alvási szokásaitokon. Hiszen azt kell tennetek, ami számotokra a legjobb. 

Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images
Forrás: InStyle

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: