A sós vagy az édes nassolnivalók hizlalnak jobban?

A legjobbakkal is előfordul, hogy elcsábulnak egy szelet süti vagy egy zacskó csipsz láttán. Viszont a testsúlyod szempontjából közel sem mindegy, melyik rabolja el a szíved!

Bár a nagymamám mennyei süteményeket készít, én világéletemben a sós nassolnivalók rabja voltam. Engem nem fognak meg az isler csokis bevonatával és a képviselőfánk krémes belsejével, annál inkább elcsábulok egy aranyló ropogós sült krumpli vagy egy sonkás pizza láttán. Persze ez nem azt jelenti, hogy gondtalanul tömhetem magamba a sós finomságokat, hiszen egy bizonyos mennyiség már káros hatással lehet az egészségemre. A kutatók is a süti- és csipszhalmok mélyére ástak, hogy megvizsgálják, a sós vagy az édes ételek befolyásolják-e leginkább a súlygyarapodást. Mit gondolsz, melyik lehet az?

Te melyiket szereted jobban?

A Michigani Egyetem kutatói egy korábbi tanulmány elkészítése során több mint 200 édesanyát arra kértek, hogy kutatásuk megkezdése előtt egy órával a gyerekeik ne fogyasszanak semmit. A hatvan perc letelte után  következett majdnem minden kisgyerek titkos álma: annyi süteményt, csokoládét, csipszet és sós kekszet raktak eléjük, amennyit el sem tudtak képzelni. Végül arra kérték a lurkókat, hogy kedvük szerint válasszanak a sós és az édes finomságok közül. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a gyerekeknél, akik többet fogyasztottak az édes ételekből, nagyobb a kockázata a testzsír-növekedésnek három éves korig, mint a sós ételeket preferáló gyerekek esetében. Dr. Julie C. Lumeng az egyetem gyermekorvosa ezt azzal magyarázta, hogy egyes emberekbe genetikailag bele van kódolva az édes ízek utáni vágyakozás. Sőt, ez a hajlam az életkorral együtt növekedhet és ettől akár egész életen át tartó súlyproblémák alakulhatnak ki. A legrosszabb esetben a túl sok hozzáadott cukor különféle betegségekhez, cukorbetegséghez vagy szívbetegséghez vezethet.

Lumeng hozzátette, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy rájöhessenek, miért születnek egyes gyerekek nagyobb hajlammal a cukros ételek iránt. Viszont néhány életmódbeli változtatással akár gyerekkorban és felnőttkorban is szabályozható az utánuk való sóvárgás. Ha te is legszívesebben éjjel-nappal sütiken élnél, próbáld meg azokat friss vagy szárított gyümölcsökre cserélni, mivel egyes fajták alacsonyabb cukortartalommal rendelkeznek, ráadásul tele vannak rostokkal és nyomelemekkel. A tesóm, aki szintén édesszájú és gyerekkorában kizárólag édes ételeket volt hajlandó megenni, a krómra esküszik. Ez a nyomelem jó hatással van a szervezeted vércukorszintjére és csökkenti az édes ízek utáni vágyakozást.

Nyitókép: CreativeDJ/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: