Mozogj az életedért! Ezeket a betegségeket kerülheted el a sporttal

Boldog és egészséges akarsz lenni? Sportolj!

A mozgásszegény életmód fájdalmas betegségekhez vezethet. Sporttal könnyen megelőzhetőek ezek, nézzük, miben segít a rendszeres testmozgás.

A rendszeres sportolásnak talán soha nem volt ilyen nagy a jelentősége: ülő életmód, elkényelmesedett emberek, autók, mozgólépcső, liftek. Egyre kevesebb fizikai aktivitással jár a mindennapi életünk. De azzal is számolnunk kell, hogy hová vezet ez a mozgásszegény életmód: hosszú távon mozgatórendszerünkben drámai és fájdalmas változások jöhetnek létre.

Csontritkulás, tartáshibák kialakulása a mobiltelefon és a laptop feletti görnyedésből fakadóan, ízületi panaszok, és akkor még nem említettem az elhízást, különféle anyagcserezavarokat és a hormonális egyensúly felborulását. A mozgásszegény életmód kihatással van az idegrendszerünkre is. Mindjárt el is árulom nektek, hogyan. Intenzív sportoláskor endorfin szabadul fel a szervezetedben, ami kevésbé tudományos nevén maga a boldogsághormon.

Azt mindenki tudja, hogy mozgás során kalóriát égetünk el, ez pedig támogatja a testsúlycsökkentést, de azt már kevesebben, hogy erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést. Mozgással megelőzhetőek a mozgásszervi betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, sőt a 2-es típusú cukorbetegség is.

Ha már eljutottál odáig, hogy nem köpöd ki a tüdődet az első 200 méter után, fokozd a terhelést, és told ki a határaidat! Ha már ott tartasz, hogy tudsz 15-20 percet úgy mozogni, hogy nem fulladsz ki, de kellemesen megizzadsz, akkor elmondhatod magadról, hogy SPORTOLSZ!

Sportolás közben fejlődik a légzőrendszer, a szív- és keringési rendszer, és izmosabb lesz a szív is. Második lépésként keress olyan sportot, ahol az izmaidat kisebb súlyokkal is megdolgoztatod. Próbálj meg beiktatni heti 1-2 súlyzós edzést is! Lehet ezt két palack ásványvízzel is a kezedben, amit magaddal viszel az esti sétádra. Minél nagyobb lesz idővel az izomtömeged, annál több zsírt képes a tested lebontani.

Miért is jó neked a sport?

  • Fokozza a szíved és a tüdőd teljesítőképességét
  • Rendszeres testedzés hatására csökkenhet az esetleges magas vérnyomásod
  • Az izommunka csökkenti a vércukorszintet, így a felnőttkori cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát
  • Segít megőrizni/csökkenteni a testsúlyodat
  • A mozgás hozzájárul az egészséges csontozathoz
  • A társas kapcsolataidra is rendkívül pozitívan hathat
  • Új barátokat találhatsz
  • Javul a bőröd állapota: rugalmasabb és feszesebb lesz
  • Magabiztosabbá válhatsz, ha érzed, hogy tettél valamit az egészségedért.

Nyitókép: Shutterstock

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: