A nők még a stresszt is jobban kezelik?

A tartós feszültség akár meg is betegíthet! Így tehetsz ellene!

Feszültség. Stressz. Talán elsőre valami negatív dolog jut eszedbe ezekről, de a stressz nem minden esetben rossz! A WooHoo házi életmód- és táplálkozási szakértője mindenesetre tudja, milyen módszerekkel lehet kezelni.

Hidd el, a stressz motivál téged, hogy bizonyos dolgokat képes legyél végrehajtani. Segít alkalmazkodni a környezetedhez, és arra ösztönöz, hogy elvégezd a magad elé kitűzött célokat. Pozitív események is lehetnek stresszkeltőek. Egy randevú, egy esküvő, egy előléptetés. Ezek is mind hormonális változásokat indítanak el benned. A stressz negatív hatásait akkor érezheted, ha a feszültség folyamatos, és nincsen pihenésre, feltöltődésre szánt idő. Olyan ez, mint egy bank, amíg van pénz a számlán, nem gond, ha költesz belőle, viszont, ha mínuszba mész, hitelt kell felvenned, aminek kamatai vannak. Ugyanígy van ez a stresszel is. Mindenkinek az életében van nyomás, kinek több, kinek kevesebb. Ameddig van időd a töltekezésre, addig nem fogsz kimerülni, lesz honnan meríteni. Viszont, ha hosszan fennáll a pörgés, a feszült állapot, és nincs megállás, kifogynak a készleteid, és ki fogsz merülni. Hitelt veszel fel önmagadtól, melynek kamatait meg kell majd fizetned. Ebben a cikkben körüljárjuk, mik a lehetséges stresszforrások, és hogyan tudod feltölteni a raktáraidat, hogy elkerüld a kimerülést.

Vegyünk egy átlagos napot!

Teljesen mindegy, hogy a gyerekkel rohansz az iskolába vagy csak magadat kell összeszedned, és beérni a munkahelyedre, kisebb-nagyobb feszültség szinte mindig adódik. Nem indul az autó. Nem találod a kedvenc szoknyádat. Összeszólalkozol a pároddal. Az orrod előtt megy el a villamos. Ezek mind-mind olyan dolgok, melyek megemelik a stresszhormonok szintjét. Mindenkinél más veri ki a biztosítékot. Ami az egyik embernek stressz, a másik embernek meg sem kottyan. De stresszt jelent egy extrémen alacsony szénhidráttartalmú diéta is, mert ebben az esetben a szervezet nem kapja meg a szükséges energiát, és tartalékolásra kapcsol, hiszen úgy érzékeli, nagy a baj.

Előfordulhat, hogy már eleve rosszul indul a nap

Hogyan is működik a stresszreakció?

Elsétálsz egy kerítés mellett, és megugat egy kutya: megijedsz, felgyorsul a légzésed, megemelkedik a pulzusod, gyorsul a szívverésed, összerezzensz: a szíved, az izmaid, a tüdőd is aktiválódik. Stresszhelyzetben a többi szerved működtetése háttérbe szorul: az emésztés, az immunrendszer, a nemi szervek vagy a kiválasztás. Normál esetben, ahogy tovább sétálsz és megnyugszol, az ijedtség után visszaáll a szívverésed, lelassul a légzésed és az izmaid is visszanyerik a normál állapotukat.

Az ijedtség is egyfajta stresszhelyzet

Baj akkor van, ha a stresszhatás hosszú távon fennáll, és nem tudsz visszatérni a megszokott nyugalmi állapotba. Ha folyamatos feszültségben élsz, a fent leírt stresszreakció állapota állandósul, és ha nem tudsz rendszeres időközönként feltöltődni, annak súlyos következményei is lehetnek.

Milyen betegségeket okozhat a tartós stressz?

Amennyiben elhúzódik a stresszhatás, a szervezet kénytelen fenntartani a védekezés állapotát, ezáltal megterhelve az egész immunrendszered és csökkentve bizonyos szervek működését. Egy ideig még van hova nyúlni, és felhasználni a tartalékokat, azonban ezek is végesek. Mikor elfogynak, akkor…

Eluralkodhatnak rajtad a betegségek:

 • a magas vérnyomás állandósulhat
 • alvászavarok alakulhatnak ki
 • az állandó feszültség miatt az izmok merevvé válnak
 • emésztési gondok jelentkeznek
 • kialakulhat az inzulinrezisztencia

A krónikus, azaz hosszan fennálló stressz tünetei:

Testi jelek:

 • fejfájás
 • izomgörcsök
 • gyomorfájdalom
 • testsúlyproblémák
 • hormonális eltérések

Mentális jelek:

 • a koncentrációs képesség romlása
 • memóriazavarok
 • negatív énkép

Érzelmi jelek:

 • ingerlékenység
 • lehangoltság
 • kimerülés
 • fásultság
 • érdektelenség

Viselkedési zavarok:

A nők még a stresszt is jobban kezelik?

Dr. Kopp Mária pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese volt az, aki megfogalmazta a “Mentsük meg a férfiakat” jelmondatot. Ugyanis a nemek különböző módon reagálnak a rájuk ható feszült helyzetekre. A férfiak szervezetében a stresszhormonok mellett tesztoszteron keletkezik a stresszreakció során, amely felelős a küzdés, a kiállás, a bátor viselkedés folyamataiban, de elfojtás esetén önmaguk ellen fordítják a férfiak ezt az energiát. Ha az energia elfojtásra kerül, a szervezet megbetegítheti magát. A férfiak nehezebben nyílnak meg, sokszor nem tudják kiadni, kibeszélni magukból az őket feszítő gondokat. Ez a egyik lehetséges magyarázata annak, hogy a teremtés koronái esetében a 45-65 éves korosztály egészségmutatói nem túl rózsásak.

Empátiás készségük segítik a nőket a stresszes helyzetek kezelésében

A nőknél a kortizol, azaz a stersszhormon mellett oxitocin termelődik, mely az életük minden fontos pillanatában jelen van. A nők az oxitocin hormon védő hatásának segítségével, a szívükkel és érzelmeikkel próbálják megoldani a kialakult stresszhelyzeteket. Az oxitocin hatására javul az empatikus képesség, könnyebben meg tudod érteni mások érzéseit.

Jobb helyzetben vannak a gyengébb nem képviselői, ami a stresszkezelést illeti: az ő esetükben evolúciós örökség a nehézségek megosztása, vagyis a kibeszélés, a szövetségesek keresése.

A stresszkezelés genetikai és szociális viselkedési mintákból épül, ezért tanulható és fejleszthető. Fontos, hogy te is elsajátíts legalább egy techikát, és alkalmazd azt, mikor úgy érzed, kezdenek kimerülni a tartalékaid.

Próbáld ki ezeket a technikákat is!

Autogén tréning:

Ez egy olyan egyszerű, ám igen hatékony technika, amelynek elsajátításával stresszhelyzetekben csökkenteni tudod a feszültségetMentális technikákat tudsz elsajátítani, melyeket stresszes helyzetekben tudsz alkalmazni, csökkentve ezzel a feszültséget vagy a fáradtságot.

Relaxációs appok:

 • Calm (Android, iOS)
 • Relax Meditation: Mindfullness (iOS)
 • Yoga & Meditation Guided Poses (iOS)
Különböző technikák segíthetnek az ellazulásban

Mindfulness:

Tudatos jelenlét, vagyis az az állapot, mikor figyelmünk nem a múltbéli eseményekre irányul, nem a jövőt kutatja, sokkal inkább megéli a jelen pillanatot. A mindfulness mozgalom elindítója Jon Kabat-Zinn, a Massachusett-i Egyetem Stresszcsökkentő Klinikájának (Stress Reduction Clinic at the University of Massachusetts Medical School) alapítója. Kabat-Zinn az 1970-es években dolgozott ki egy mindfulness alapú stresszcsökkentő programot. Mára itthon is rengeteg követője lett ennek az iránynak.

Relaxáció:

Az Oxford szótár szerint a relaxáció az az állapot, amikor a test és az elme mentes a feszültségektől és a szorongástól. A kikapcsolódás ezen formája javítja a mindennapi stresszel való megküzdés képességét. A relaxáció mindenkinek mást jelent: valaki jógázás közben éli át, van, aki zenét hallgat, és akkor tud teljesen kikapcsolni. Téged mi juttat el ebbe az állapotba? Ha még nem tudod, figyeld meg magad, és sajátíts el egy technikát, amit alkalmazni tudsz, ha kikapcsolódásra van szükséged.

Meditáció:

Különböző meditációs technikákkal is elérheted a célodat. Legegyszerűbb ezek közül a légzésfigyelés. A meditáció helyes alkalmazásával elérheted a harmóniát és a kiegyensúlyozottságot a hétköznapokban.

Stresszcsökkentésben a gyógynövények is segítségedre lehetnek:

 • Ginzeng: szárított gyökere képes a test funkcióit összehangolni az idegrendszer stimulálására.
 • Szibériai ginzeng: támogatja a hormonrendszer működését, ezáltal segít a stresszkezelésben.
 • Illatos varjúháj (Rhodiola Rosea): egy adaptogén gyógynövény, ami abban nyilvánul meg, hogy képes alkalmazkodni a testben zajló folyamatokhoz és kiegyensúlyozza az eltéréseket. Depresszió és stressz kezelésében is alkalmazzák a természetgyógyászok.
 • Orvosi citromfű (Melissa officinalis): elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása miatt javasoljuk, de alvászavarokra és lehangoltságra is alkalmazható.
 • Bach-virágterápiás Rescue cseppek: Bach doktor 5 Originál Bach-virágeszenciából összeállított keveréke harmonizálja gondolatainkat és érzelmeinket. Ez a készítmény komfortosabbá teszi a megterhelő hétköznapokat.
Poszttraumás teszt
Poszttraumás stressz szindróma akkor alakul ki, ha valami váratlan tragédia történik az életedben, ez ugyanis különösen nagy stresszt jelent. Ilyen például, ha szemtanúja vagy egy balesetnek, bűncselekmény áldozatává válsz, elveszíted egy szerettedet. Ebben az esetben képtelen vagy túllépni a történteken, az események újra és újra lejátszódnak a fejedben, ennek következtében szorongás és depresszió is kialakulhat. Legjobb, ha ilyen esetben felkeresel egy szakembert, és nem próbálod egyedül megoldani a kialakult érzelmi helyzetet.

Könyvajánló:

A Gyógyító Kód – Ben Johnson – Alexander Loyd: Ez a könyv arról ír, hogy az öngyógyító erőinket hogyan vagyunk képesek aktivizálni.

Ha tetszett a cikkünk, olvasd még el ezt is:

 

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: