A stressztől tényleg megőszülsz! A Marie Antoinette-szindróma nem csak mendemonda

A Marie Antoinette-szindróma tényleg létezik

A legújabb kutatásoknak köszönhetően kiderült, milyen szoros kapcsolatban áll egymással a korai őszülés és stressz. Ráadásul végre a Marie Antoinette-szindróma magyarázatát is megfejtették.

Marie Antoinette neve hallatán azonnal a rokokó pompája, a fényűző bálok és ruhák, illetve a francia desszertek jutnak az eszünkbe. Sofia Coppola 2006-ban megjelent filmje pedig még inkább gondoskodott arról, hogy mindannyian megirigyeljük a francia királynét. Arról viszont már gyakran megfeledkezünk, hogy az élete nem happy enddel végződött. A halálra ítélt királyné a kivégzése előtti utolsó napokat egy sötét zárkában töltötte, ahol gyönyörű szőke haja megőszült és szinte teljesen kihullott.

A 18. századi történet hatására ezt a jelenséget – vagyis amikor a stressz hatására ősszé válik a haj – Marie Antoinette-szindrómának nevezték el. Sokan kételkedtek abban, hogy a stressz és a korai őszülés szoros kapcsolatban áll, de a Harvard Egyetem és a Sao Pauló-i Egyetem tudósai nemrég egy kutatással támasztották alá, hogy a kételkedőknek nincs igazuk. Sőt, a jelenség magyarázatát is megtalálták.

A közétett tanulmányban a melanocitákkal, azaz a pigmenteket termelő őssejtekkel indokolták a hajszín megváltozását. Stressz hatására ugyanis egy olyan kémiai anyagot, norepinefrint szabadítanak fel, amik a haj kifakulásáért felelősek. A legrosszabb hír, hogy a folyamat nem fordítható vissza – a stresszes időszak alatt kifehéredett hajszálak már sosem nyerik vissza eredeti színüket. 

Bár az őszülésért leginkább a természetes öregedési folyamatok és a gének felelősek, úgy tűnik, a stressz is kiemelt szerepet játszik benne. A kutatás eredményei még a szakértőket is meglepték, amikor bebizonyosodott, hogy a pigmentregeneráló őssejtek akár néhány nap alatt kimerülhetnek. Ezzel magyarázható, hogy néhány embernek már a húszas éveiben megjelennek az első ősz hajszálai. Az új ismereteknek köszönhetően remélhetőleg a későbbiekben különböző kezelésekkel vagy gyógymódokkal ezt is orvosolni tudják majd. Egyelőre a legtöbb, amit tehetsz, hogy kerülöd a stresszt – ezzel a tincseid szépégét is megőrizheted és a mentális jólétedért is sokat teszel. 

Nyitókép: Andreas Kuehn/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: