Gyerekkorunk íze: ez a hagyományos szalagos fánk titka

Eláruljuk nagyi kedvenc receptjét!

Te is a klasszikus desszertek híve vagy? A farsangi szezonra egy olyan fánkreceptet hoztunk neked, amelyhez hasonlót utoljára gyermekkorodban kóstolhattál!

Hozzávalók:

  • 3 dl tejföl
  • 8 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dkg porcukor
  • pici
  • 2 dl tej
  • 70 dkg finomliszt
  • olaj a kisütéshez

Elkészítés:

Keverd el az élesztőt a tejben kevés liszttel és cukorral. A tejfölt tedd egy mély tálba, add hozzá a tojássárgáját, a cukrot, a sót, majd a lisztet, végül öntsd hozzá az élesztős tejet. Gyúrd össze alaposan a hozzávalókat, hogy a tészta sima legyen. Akkor dolgoztál jól, ha a tészta elválik a fakanáltól, dagasztótól és a tál falától.

Keleszd lefedve huzatmentes, langyos helyen körülbelül 30 percig, majd tedd a tésztát lisztezett deszkára. Nyújtsd hüvelykujjnyi vastagra, szúrd ki fánkszaggatóval, majd hagyd kelni további 10-15 percig – szintén lefedve.

Nem túl forró olajban, 160-170 Celsius-fokon süsd mindkét oldalán. Az első oldalát fedő alatt (tetejükkel lefelé az olajba téve), hogy a keletkező gőzben magasra nőjön, a másodikat már fedő nélkül. Porcukorral, lekvárral tálald.

WooHoo-tipp:
Ne dobd ki a megmaradó tojásfehérjét! Használd fel a következő alkalommal egy krémes, egy fehér püspökkenyér vagy egy kókuszhabos szelet elkészítésénél!

A szalagos fánk titka:

Már a tészta gyúrásánál is hibázhatsz, viszont ha megfelelően eldolgozod a hozzávalókat, nyert ügyed van. Attól lesz szép, szalagos a fánk, ha a tésztát simára dolgozod ki. Ezt követően körülbelül a duplájára kell kelesztened, és előírás szerint kisütnöd. Ha ez sikerül, amikor átfordítod a fánkot a másik oldalára, már láthatod is a kialakult szalagot. Ha viszont túl forró az olaj, a fánk rögtön megég, nem lesz könnyű és szalagos, a belseje pedig nyers marad.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)