A „szegény én” mentalitás nyomában – Így lehet kitörni az áldozatszerepből!

Biztosan találkoztál már olyan emberrel, aki valahogy mindig azt érzi, hogy ellene fordult a világ. Ők mindig áldozatok, akik minden problémát egy külső tényezőre fognak. Ennek hátterében az áldozatkomplexus állhat.

Annak, aki áldozatkomplexussal él, az a benyomása, hogy folyamatosan a saját életének és a társas kapcsolatainak az áldozata. Ezek a személyek hajlamosak minden apró kellemetlenséget a környező világ kegyetlenségének betudni, ami szándékosan keseríti meg csakis az ő életüket. Bár olykor mindannyian érezhetünk így, azoknál, akik az áldozat szerepében ragadtak, ez az élmény az átlagnál jóval gyakrabban és jóval hosszabb ideig fordul elő. Egy áldozatkomplexusos személy egyik legfőbb élménye a kontrollvesztettség. Ők úgy érzik, hogy az életben minden csak úgy megtörténik és nem ők életük kovácsai, hanem csak elszenvedői az eseményeknek.

Egyedül a világ ellen

Az áldozatkomplexussal küzdő emberek meg vannak bizonyosodva arról, hogy az egész univerzum csakis kizárólag ellenük játszik, de sose önhibából történik semmi. Szinte lehetetlen számukra felismerni a saját befolyásukat egy esemény bekövetkeztére, és egyszerűen képtelenek elfogadni, ha valamiért nekik kell felelősséget vállalniuk. Egocentrikus életfelfogásuk miatt egy baráti csevely is gyakran kivétel nélkül csak róluk szól, így könnyen egyoldalú kapcsolataik alakulhatnak ki. Emellett, sokszor nehezükre esik empátiát mutatni a másik fél felé, ha hasonlóan nehéz helyzetről számolnak be, hisz ehhez arra lenne szükség, hogy a saját problémájukat kevésbé jelentőségteljesnek kezeljék. Ez pedig meglehetősen nehéz olyasvalakinek, aki úgy tartja, hogy ő az egész életének áldozata.

barát tanács barátnő beszélgetés nők szomorú szakítás
Fotó: Emir Memedovski / Getty Images

Az egészséges társas viszonyok kialakítását tovább nehezíti számukra, hogy konfliktushelyzet fellépésekor mindig nekik kell igazuk legyen, ugyanis ők az ártatlan, jóságos áldozatok, így csakis más tévedhet. Az áldozatkomplexusos személyekkel rendkívül nehéz konfliktushelyzetben egyről a kettőre jutni, mivel kifejezetten gyanakvó természetűek, mindenkiben és mindenben a negatív jegyeket fürkészik, ráadásul nem is nagyon hajlandóak kilépni az áldozat szerepéből, annak érdekében, hogy megoldás születhessen. Ha pedig egy konfliktus nem ér jó véget, akkor nagyon haragtartartók, gyakran sosem bocsátanak meg és bosszúsakká is válnak.

Mitől alakul ki?

Ha áldozatok vagyunk, akkor az alapvetően mindenféle felelősség alól felszabadít, így vonzó lehet elkényelmesedni ebben a szerepben, ha nem szeretnénk felelni a tetteinkért. Ugyanakkor az áldozatkomplexus sokkal inkább egy hosszú folyamat eredményeként alakul ki. A szűklátókörűséghez vezető egyik út, a korai bántalmazás. Ha diszfunkcionális környezetben nőttél fel, ahol érzelmi és fizikai bántalmazásnak, bizalomvesztésnek és társadalmi elutasításnak voltál kitéve, az megmagyarázza a sérülékenységet. A sérelmek összeadódnak és átveszik az irányítást, ha folyamatosan azt éljük át, hogy a fejünk felett döntenek.

párkapcsolat vita veszekedés férfi nő sír
fotó: fizkes / Getty Images

Mit tehetsz ellene?

A pszichológiában előszeretettel használt szófordulat itt is megállja a helyét: az első lépés mindig a felismerés. Ha az olvasottak alapján magadra ismertél, akkor se csüggedj, hisz mindenre van megoldás, csupán a változásra való hajlandóság kell meglegyen.

1. Vedd vissza a felelősséget az életed felett

Az áldozati gondolkodásmódból való kilépéshez vezető leglényegesebb lépés az, hogy megtanulod vállalni a felelősséget a gondolataidért, érzéseidért és tetteidért. Tudatosan kezdd el azt megerősíteni magadban, hogy te formálod a sorsodat és minden, ami veled történik, abban neked is nélkülözhetetlen szereped van.

2. Gyógyítsd meg a benned élő gyereket

Az önsajnáltatás hátterében gyakran a bennünk élő sebzett gyerek húzódik meg. A múltbeli élményeink és a gyermekkori emlékek formálják a személyiségünket. Ha a gyermek benned nem talált nyugalomra, megértésre és szeretetre, akkor nem fogsz tudni elszakadni a traumatikus tapasztalataidtól és ezek fogják irányítani az életedet. Itt a megbocsátás a kulcsszó. Megbocsátás magadnak és másoknak, csak ez tudja felszabadítani és meggyógyítani a lelket. Ne félj ebben szakértői segítséget kérni.

3. Fordítsd a figyelmedet másokra

Amikor áldozati mentalitásban vagy, az egész világ rólad és a fájdalmadról szól. Ez végtelenül egysíkúvá teszi a gondolkodást, hiszen kizárólag te vagy főszerepben. Erre a legjobb megoldás, ha az egoról áthelyezzük a fókuszt a külvilágra és más emberekre. Ha elkezdesz odafigyelni másokra, segíteni nekik a saját problémáikban és együttérezni velük, akkor eltávolodsz a saját világodtól és fel tudsz hagyni a „szegény én” gondolkodásmóddal.

4. Gyakorold a hálát

Az áldozati mentalitás a szenvedésedre összpontosít, különösen arra, amit nem kapsz meg. Próbáld meg megfordítani a perspektívát, és koncentrálj valami olyasmire, ami fontos neked, amit élvezel, és hálát adni azért, amit kapsz. Tereld vissza a figyelmed arról, ami hiányzik, arra, amid van.

Nyitókép: fizkes/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: