„A szegénység kreatívvá tesz, a kirekesztettség különlegessé” – Színházi előadás a diszkrimináció ellen

Támogass egy fontos küldetést!

A T6 hátrányos helyzetű, tehetséges roma fiatalok színházi képzésével foglalkozik. Legfőbb küldetésük, hogy leküzdjék a romákkal szembeni diszkriminációt. A társulat december 8-án színpadra viszi előadását, Cigány magyar címmel.

A Tudás Hatalom (T6) nevű társulat hátrányos helyzetű, tehetséges roma fiatalok színházi képzésével foglalkozik. A társulatot Horváth Kristóf alapította 2014-ben, a színházi és filmes produkciókat pedig Császi Ádám, a társulat művészeti vezetője rendezi. Legfőbb céljuk, hogy a tanítványok egy nap példaképpé válhassanak, de fontos küldetésük a legnagyobb európai kisebbség – vagyis a romák – diszkriminációja elleni küzdelem is.


A társulat a Pro Progressione független szervezettel közösen színpadra állította a Cigány magyar című előadást, ami olyan, mint egy „csapatépítő tréning magyar állampolgároknak.

„Létezik-e a döntés szabadsága, ha éhes a húgod? Hogyan sminkel egy hajléktalan? Milyen az íze a készenlétis bakancsának? A szivargyújtó okozta sebhely örökre megmarad-e nemi erőszak esetén? A szegénység kreatívvá tesz, a kirekesztettség különlegessé. Nem csoda, hogy a Tudás Hatalom csoport tagjai szándékosan születtek bele ebbe. Mert cigánynak lenni jó, még akkor is, ha soha nem felejtjük el, hogy a személyi igazolványunkon az állampolgárság utáni kettőspont mögött ez áll: MAGYAR – írták az előadásról.

CIGÁNY MAGYAR

szereplők:

Farkas Franciska

Horváth Kristóf

Oláh Edmond

Pászik Cristopher

Varga Norbert

koreográfus: Gergye Krisztián

rendező: Császi Ádám

December 8-án vasárnap, 16 órakor az IBM Budapest Lab-ben is előadják a Cigány magyart, ez egyben egy támogató este is lesz. A jegyekből befolyt összeg lehetővé teszi, hogy a T6 jövőre is működhessen, és új előadásokon dolgozhasson.

Az előadásra itt tudsz jegyet venni.

Nyitókép: T6 Facebook-oldala

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: